Erhan KAN


VAHİM AMA UMUTSUZ DEĞİL

Kayserispor’da sular biraz durulmuşken fırsattan istifade biraz da genel anlamda Kayseri futboluna değinelim bugün.


Kayserispor’da sular biraz durulmuşken fırsattan istifade biraz da genel anlamda Kayseri futboluna değinelim bugün. Malum son yıllarda alt yapıların önemi her geçen artıyor. Peki bu durum Kayseri’de nasıl? Belki biraz karamsar bir tablo çizeceğim. Ama kesinlikle umutsuz değil. Özellikle futbolun tabana yayılmasında önemli bir rol üstlenen amatör kulüpler üzerinden gidelim öyleyse. Malum, Kayserispor altyapısı her dönem eleştirilerin odağı olmuştur onu başka bir gün değerlendirelim.

Son yıllarda amatör kulüplerin alt yapıya bakış açısında bir farklılık yok. Birkaç kulüp dışında tüm altyapı kategorilerinde sahaya çıkan takım sayısı maalesef bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu takımlarında yetiştirdiği ve yarışmacı kategoriye geldiğinde dikkat çeken oyuncuları Kayseri dışındaki kulüpleri tercih ediyor. Sebep basit. Kayseri’de kendilerini ispatlayabilecekleri bir profesyonel takım yok. Kayserispor’u bunun dışında tutuyorum zira, Süper Lig takımında forma giyme ihtimalleri düşük. İkinci ve üçüncü lig takımı olmayınca ciddi bir yetenek göçü yaşıyoruz.

Peki futbolu yönetenlerin bu konuda ciddi bir düşüncesi, projesi var mı? Bana sorarsanız yok. Sadece tesis üzerinde yoğunlaşmış bazı projeler var. Elbette tesis lazım ama, altyapıya önem veren takım sayısını arttırmak için çaba var mı? Yok! Birçok ilde amatör takımlar altyapı için halı sahaları bile yeterli bulup yıldızlar yetiştirebiliyor. Bizde ise bir bahane, “Tesis mi var nerede yetiştirelim?” Arkadaş sen yeter ki iste.

Bir de artık bu amatör takımlara yapılan malzeme yardımlarına ciddi anlamda altyapı şartı getirilmeli. Senede bir lige A takım çıkaran takımlar ile altyapısı olanların aynı malzeme yardımından yararlanması çok içler acısı bir durum değil mi? Hatta iki farklı yaş kategorisinde sahaya çıkmayan takımlara malzeme yardımı bile gözden geçirilmeli.

Yeni sezonda Birinci Küme ile Süper Küme aynı tarihlerde başlatılacak. Birçok takım şimdiden oyuncu konusunu kara kara düşünüyor. Çünkü yetiştirdikleri tek bir isim bile yok. Tamamı transfer gelmiş ve seneye Süper’e dönecek. Yani tüm bunları üst üste koyduğumuzda Kayseri’de alt yapının çok vahim bir durumda olduğunu rahat bir şekilde anlayabilirsiniz.

Ama dediğim gibi umutsuz değil. Birkaç yerinde düzenleme ile önümüzdeki iki üç sezonda ilimiz bu konuda çok farklı bir konuma gelebilir. Ama önce futbolu yönetenlerin bu konuda geniş katılımlı bir istişare kurulu ile projelerini ortaya koyması gerekli.