Sami DAYANGAÇ


TARIMIN MERKEZİ KOCASİNAN

Metropol bir ilçe olan Kocasinan; tarım, ziraat ve hayvancılık alanında en büyük üretim kapasitesine sahip bölgedir.


Metropol bir ilçe olan Kocasinan; tarım, ziraat ve hayvancılık alanında en büyük üretim kapasitesine sahip bölgedir. Merkez ilçe olmasına rağmen 45 köyümüzdeki çiftçilerimiz, hayvancılık, ziraat ve tarım noktasında yoğun gayret sarf ediyorlar.

Bu çerçevede vatandaşlarımızın doğduğu topraklarda üreterek yaşaması için projeler geliştirip, destekleyen bir belediye Kocasinan. Tarımda yaptığı projelerle ve farklı üretim metotlarıyla kırsal kalkınma modeline öncülük ediyor.

Eğer çiftçiler buralarda ekmezlerse, dikmezlerse ve üretmezlerse, şehirdeki insanlar aç kalır. Bu bölgelerde ne kadar çok ekim, dikim ve tarımsal üretim olursa, bir o kadar ülkenin kalkınmasına katkı olur. Tarımsal üretime; ülkemiz, Kayseri ve Kocasinan ilçesi en elverişli yerlerdendir. Kocasinan bölgesi, Kayseri’deki ziraat ve hayvancılık üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini oluştururken diğer 15 ilçemiz de yüzde 80’ini oluşturuyor. Kocasinan ilçesi, Türkiye’de çerezlik ay çekirdeği üreten en önemli yerlerden birisi olarak biliniyor.

Özellikle 12 bin dönümlük alanda yapılan uygulamayla tarihi geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan siyez buğdayını ekerek, tohumunu çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıtıyor olması Ahmet Çolakbayrakdar'a teşekkür etmemize yeter sanırım. Yine Anadolu’da ilk ıslah edilen ve 28 kromozomu ile genetiği bozulmadan günümüze kadar gelen gacer buğday tohumunu da 30 dönüm arazi üzerine ekip ve tohumunu çiftçilere dağıtan bir belediye Kocasinan. Ayrıca 10 bin dönümlük arazide 5 yıl önce hayata geçirdiğimiz tıbbı ve aromatik bitkilerle tarımsal alanda başlatılan yenilikçi tarım anlayışını artırarak devam ettiren bir belediye Kocasinan. Özellikle yerli ve milli üretimde örnek olan Kocasinan, geleneksel hale gelen ve Kayseri’de ‘Karahıdır’ olarak bilinen bölgenin yerli tohumlarıyla yetiştirilen domates fideleri vatandaşlarımıza ücretsiz olarak verilmesi, gösterilen ilgi memnuniyetin göstergesi olsa gerek.

‘Tarımda Dijital Dönüşüm Projesi’ kapsamında ise dikilen 10’dan fazla çeşitte 70 bin sebze fidesi meyvelerini verdi ve salçaya dönüştü.

Kocasinan Belediyesi olarak ORAN Kalkınma Ajansı ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle çiftçileri desteklemek ve ürün çeşitliliği ile tarımsal üretimi artırmak amacıyla ‘Hububat Eleme ve Paketleme Tesisi’ için iş birliği protokolü imzalamış helal olsun. Bu noktada Kocasinan bölgesi verimli topraklara sahip olması vesilesiyle bu potansiyeli daha iyi noktalara getirmenin kaygısı içerisinde bir belediye Kocasinan. Tesisin 3 milyon TL’sini ajans karşılarken kalan 2 milyon 460 bin TL’sini ise Kocasinan Belediyesi karşılıyor. Proje ile bakliyat, ayçiçeği ve aspir gibi ürünler olmak üzere elenmesi ve paketlenmesi belediye tarafından hizmetine sunulmuş olacak. İşte bir ilçe belediyesinin ülke genelinde pek çok büyük ili geride bırakan tarımsal çalışmaları...

Kocasinan Belediyesi öncülüğünde sağlıklı ürünlerin üretim ve tüketimini teşvik için kurulan ‘Yüzde 100 Ekolojik Pazar’ın, bu yıl 11. kez kapılarını açtı. Bu pazarın diğer pazarlardan ayıran en büyük özelliği ürünlerin organik olarak yetiştirilmesidir. Yüzde 100 Ekolojik Pazar’daki 33 çiftçinin her biri sertifikalı. Buraya gelen ürünlerin hepsi bakanlık tarafından denetlenerek, üretim yapıldığı ve nihayetinde sertifikasını alan çiftçilerimizin ürünlerini sattığı bir pazardır. 

Coğrafi işaretli ilçemizin yöresel değerleri olan; Gömeç Fasulyesi, Erkilet Kedi Bacağı, Cırgalan Biberi ve Yamula Patlıcanı gibi ürünlerimizi tanıtmak ve ekonomik değerini arttırmak adına Kocasinan Belediyesi yoğun gayret ediyor. İnşallah bu çabalarımız karşılık bulur ve ilçemize özgü bu yöresel ürünlerimiz, ülkemizde ve dünyada tanınan ürünler haline gelirler. Teşekkürler çiftçi dostu Ahmet Çolakbayrakdar...

 

GÜNÜN SÖZÜ: Her şeyi herkese anlatma, dost düşman, düşman dost olur…