Metin SÖNMEZ


SEVİYE…

Toplumsal manada nezaket ve zarafetimizi kaybedeli çok oldu.


Hoyrat, nobran ve saygısızlık almış, yürümüş, kabalığın adamlık diye yutturulduğu düzenin içindeyiz ya bir de araya siyasal propaganda dönemi girince, “Eyvah ki eyvah” günlerine tanıklık etmek durumunda kalıyoruz.

 Yerel seçimlere doğru koşar adım giderken, nelere görüyor, duyuyor, işitiyoruz…

 Kimisi elinin parmaklarıyla “Nah” işareti yapar… Bir diğeri bildiğin sinkaflı cümleler kurar, hakaretler havada uçuşur filan derken, şaşırmamak ne mümkün! Önümüzde görünler olmasa, kulaklarımız duymasa, “Yok daha neler yahu” diyeceğimiz acziyete ne yazık ki tanıklık etmek durumunda kalıyoruz.

  Benim bildiğim, gördüğüm hiçbir dönemde siyaset bu denli irtifa kaybına uğramamıştı.

 Seviye hatırlatması yapmak isterdim ama o eşik çoktan aşılmış, anlaşıldı!

 Yukarıdaki satırlarda yurdum manzaralardan bahsettik haliyle…

 Neyse ki, o seviyesizlik en azından şu ana kadar Kayseri’ye bulaşmış değil.

 Kayseri’nin yerelde aday olan tüm isimler en azından belli bir seviyeyi koruyor. Bu geçmişte de böyle olmuştu, aynı kültür bereket versin ki devam ediyor. En azından bu kentin siyasetçileri, eleştiri ile küfür arasındaki farkı biliyor. Diğer bölgelerde yaşananları gördükçe, iktidarıyla, muhalefetiyle Kayserili siyasetçileri kutlamamız gerekir kanısındayım.

 31 Mart’a doğru yönelirken, elbette bu şehide de siyasi rekabet var. Büşükşehir üzerinden örneklendirmemiz gerekirse, AK Parti adına, Başkan Memduh Büyükkılıç, yaptıklarını, yapacaklarını ve projelerini anlatıyor. İYİ Parti’den Kazım Yücel, çıktı seçilmesi halinde yapacaklarını tanhe tane kamuoyu ile paylaştı. Ciddi anlamda da eleştirel sözler kullandı ama sıfır hakaret ve maksimum nezaketle yaptı bunları. SP adayı Mahmut Arıkan için de, Yücel’e kadir kurduğumuz cümleleri tıpkıbasım kopyalayabiliriz.

  Eleştiriye hayatın her alanında açık olmalıyız. Hele siyasette bu olmazsa olmaz bir durum. Fakat küfür-kâfir yüklü cümlelere sonuna kadar hayır.

 Türkiye genelinde gördüğümüz siyasi seviyesizliği, yetersizliği ve cehaleti Kayseri’ye taşımadıkları için, bu şehir adına tüm adaylara teşekkür borçluyuz. Umarım bu seviye, seçimlere kadar ve dahi sonrasında da devam eder.