Metin SÖNMEZ


SANDIKTA HERKES ALIMINI ALIR!

Tam olarak haftaya bugün, seçim biter geçim başlar…


Tam olarak haftaya bugün, seçim biter geçim başlar…

Son bir haftaya girdik. Sandık önümüze geldi, geliyor. Pek ala şehr-i Kayseri’de durum nedir, seçmenin temayülü ne yönde?

Öncelikle şunu söylemek mümkün: Hâlâ kararsızlar var, sandığa gitmeyi düşünmeyenleri de göz ardı etmemek koşuluyla... Ancak seçmenin önemli bir bölümü kararını vermiş gibi görünüyor. Buna rağmen derin bir sessizlik hâkim. Tabii olarak Pazar gününe kadar, kimler kimleri ikna edebilir bilinmez ama tablo yavaş yavaş berraklaşıyor.

Herkesin, hepimizin malumu… Kayseri Cumhur İttifakı’nın kalesi… Yaklaşık 10 ay önce genel seçimlerde bu tutum ve davranış oy kaybına rağmen test edildi, onaylandı. Bu kez yerel yönetime talip olanların mücadelesi var. 2019 Yerel Seçimleri Büyükşehir artı 16 ilçe nasıl bitmişti. 16-1… O meşhur 1 de seçimlerden sonra Cumhur’a evrilince, 17-0’lık bir sonuç ortaya çıkmıştı. Aynı sonuç bir kez daha yani 2024’te tezahür eder mi? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Kayseri’de AK Parti ve MHP’nin net hedefi bu. Tekraren 17-0’lık sonuç elbette Cumhur cenahının elini rahatlatır. Bu skoru tutturmak adına da yoğun bir gayret olduğunu görmek mümkün…

Ancak, lâkin, fakat eşliğinde şu cümleleri kurmak lazım: Kayseri’nin seçmen sayısı 1 milyon 39 bin 710… Bu rakamın içinde olan seçmenlerin ne kadarı sandığa gider, ne kadar fire olur kestirmek güç. Üzerinde durulması gereken konu ise çok başka. Siyasiler Kayseri’nin nüfus yapısını enine-boyuna irdelemiş midir bilemiyorum. Umarım nüfus yapısını değerlendirme almışlardır. Aksi halde evdeki hesabı çarşıya uydurmakta zorluk çıkabilir. Bunu hem iktidar, hem de mufalefet adına ifade etmek istiyorum.

Bakın şimdi, her ne kadar yerel seçim olsa bile, 31 Mart’ın öznesi, emekliler öyle değil mi? 1 milyon 500 bine yaklaşan nüfus yapısıyla dikkat çeken Kayseri’de potansiyel emekli gurubuna girecek seçmen sayısı (45-65 ve üzeri) tam 476 bin 388 kişi… Yani filan demeye gerek yok, Kayseri’de emekliyi ikna eden, seçimi kazanır.

İktidarıyla, muhalefetiyle bu konuda özel bir çalışma yapıldıysa, ne âla… Yok eğer yapılmadıysa, vakit sanki biraz geç oldu. 

Neyse artık, neyin olduğunu görmek adına Pazar gününe ne kaldı ki… Sandıklar açılır, herkes alımını alır…