Sami DAYANGAÇ


SAĞLIK OCAĞI

Kayseri ne yazık ki başarılarıyla değil, çalkantıları ile gündemde kalıyor.


Kayseri ne yazık ki başarılarıyla değil, çalkantıları ile gündemde kalıyor. Hatırlayalım, İl Milli Eğitim son yıllarda kaç kez değişti bilen var mı? Bilinen Kayseri milli eğitimin başarısı değil değişen müdürler. Oysa Kayseri eğitim alanında yarışmalı, 4 üniversitesi olan bir Anadolu kenti. Ama bizi yönetenler müdür değiştirmekten eğitim başarısıyla ilgilenmiyorlar. Melikgazi ilçemizden küçük Kırşehir, değişmeyen müdür ve okul başarıları ile anılıyor.

Sağlıkta 1670 yataklı Şehir Hastanemiz var. Hangi başarısı ile gündemde? İlk yıllar kaç hastaya baktıklarıyla övündüler. Oysa bakılan başka, tedavi edilen başka olmalıydı. Skor yazarlığını tercih ettiler. “Günde 15 bin hastaya baktık.“ İyi baktınız da ya tedavi? MR, tomografiye atılan aylarca gün ne olacak?

Bu konuya daha sonra yeniden dönecek, yazılarımızla huzurunuzda olacağız. Şimdi bizzat yaşadığımız bir olayı takdim edelim. Kurumumuzda tadilat yapıyoruz, yardım etmeye çalışıyoruz, canımızın tezliği nedeniyle elimiz kesilmiş. Baktık yere bir hayli kan damlamış, bir arkadaşımız bizi Turgut Reis Sağlık Ocağı’na götürdü. Elimiz bileğe kadar kan olmuş, içeri girdik iki genç kardeş sohbet ediyorlar. Elimize bir bant sarmalarını rica ettik. Elimiz şıpır şıpır kanarken sorgu başladı. “Hangi sağlık ocağındayız, doktorunuz kim, adınız, TC’niz?” “Bunların hepsini hallederiz de bir bant atıp kanı durdursak” ricasında bulunduk. Hanım kardeşimiz müdahale yerine doktora gidip bizim bilgileri vermediğimizi şikâyet etti. Gelen doktor Allah razı olsun, geçmiş olsun deyip bant sardı. Bilgileri verip ayrıldık. Sizce müdahale böyle mi olmalı?

Acilen gelmiş, kanayan parmağımıza bant sarıp sonra bilgileri kayıt edemezler mi? Bilgileri almadan işleme başlamayan hanım kardeş mi doğru yaptı, müdahale edip(sadece bant sarıldı)sonra bilgileri alan doktor mu? Bu tür muamelelerle çok sık karşılaşıyoruz. Hatta Şehir Hastanesi ile ilgili sekreterlerin ilgisiz, azarlar konuşmalarını belirttiğimizde beyler alınganlık göstermiş, hizmet içi eğitim demeden böyle cevaplarını vermişlerdi.

Kayseri, ya çok fazla olup içinden seçemedi, ya uygun bulunamadı, İl Sağlık Müdürü Kütahya’dan geldi. Tokat’tan gelen doktoru da tecrübesi vs bakılmadan Şehir Hastanesi’ne Başhekim yapıldı. Gerek İl Sağlık Müdürü ve gerekse Şehir Hastanesi Başhekimi hangi icraatları ile gündeme gelecekler göreceğiz. İktidarın vitrini yerelde belediyeler, kamuda milli eğitim ve sağlık. Başarıları ile (Şehir Hastanesi’nde bakılan hasta sayısı ile değil, tedavi edilen, muayene edilen) gündeme gelmelerini arzu ediyor ve bekliyoruz.

Turgut Reis Sağlık Ocağı erkek doktoru örnek olmalıdır.