Deniz M. ÇAĞAN


NORMALLEŞMEYE ADIM ADIM

Covid-19 bu terim 2020 Yılında Mart ayından beri hayatımıza girdi. Aslında önce ne olduğunu anlamadık anlayamadık.


Covid-19 bu terim 2020 Yılında Mart ayından beri hayatımıza girdi. Aslında önce ne olduğunu anlamadık anlayamadık. Sonra kısıtlamalar geldi. Ne kadar ciddi bir virüs olduğunu anlamaya çalışırken. Ekonomiyi de düşünerek kısıtlamalar yavaş yavaş serbest bırakıldı ve normalleşmeye geçmeye başladık. Başladık ama uyulması gereken kurallara da uymadık. Aslında çok basitti…Maske Mesafe Temizlik hepsi bu ama inatla bunları yapmadık, yapmamak için direndik.

Ve geldiğimiz nokta riskli en yüksek iller arasına girdik maalesef. Ama geçen hafta açıklanan rakamlar neticesinde normalleşmeye dönebileceğimizi görür hale geldik. Yani Tünelde ışık görüldü diyebiliriz. Eylül ayına kadar 100 milyon doz Sinovac, 120 milyon doz BioNTech ve 50 milyon doz Sputnik V aşısı ile nüfusumuzun 3 katı kadar aşının yeterli olacağı ve herkesin aşısını yaptırması ile birlikte bu sorunun önüne geçilebilecek duruma geleceğiz. Tabi birde tamamen yerli aşımız var; Erciyes Üniversitesi’nin başarılı Rektörü Prof.Dr. Mustafa Çalış’ın önderliğinde devam eden ve yapılan denemelerde 100 kişi üzerinde antikor geliştiği müjdesi bu aşamada çok önemliydi. Ayrıca Faz 3 çalışmasının sonuçlanması ve ruhsat işlerinin tamamlanması ile birlikte üretimine başlaması daha da rahatlayacağımız bir süreç içerisine gireceğiz anlamına gelir. Dün aldığım aşılama rakamları ise Toplam Yapılan Aşı Sayısı 27.969.506…Bunun 1.Doz Uygulanan Kişi Sayısı 16.004.302, 2.Doz Uygulanan Kişi Sayısı 11.965.204 olarak kayıtlara geçmiş. Gelecek olanlar ve Ülkemizde sanırım Erciyes Üniversitesi ile birlikte 3 yerli aşımızın da devreye girmesi ile çok rahatlayacağız.

 

 Maske Mesafe Temizlik noktasına uyalım ki pozitif sayılar geri düşsün ve yine normalleşmeye devam edelim. Sağlık Müdürü Dr. Ramazan Benli, Bir virüsü kontrol altına alabilmenin üç yolu var diyor. ‘’Aşı, tedavi ve hareketliliği engelleme.’’Aşı bulundu ve aşılama devam ediyor, tedavi yapılıyor ama süreç olarak sıkıntılı ama en önemlisi hareketliği engellemek o da bizim elimizde. Nasıl mı sosyal mesafeyi koruyacağız? Kalabalık yerlerde bulunmayacağız en önemlisi maske ile yaşamaya alışacağız.

Başta Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve diğer yetkililer toplumum tamamı ile ortak hareket ederek bu süreçten çıkmak için bütün dinamikleri harekete geçirmeye çalışıyor.

Eğer süreç vurdumduymazlık ve bana bir şey olmaz anlayışı ile gidecek olursa, fiziki mesafe kuralı olmak üzere alınan tedbirlere yeterince riayet edilmemesi, hastalığın yayılım hızının artırması ve toplum sağlığının riske atılması anlamına geliyor. Özellikle 1 Haziran itibari ile gireceğimiz yeni normalleşme takvimi ile biraz nefes almaya çalışacağız. Şöyle bir düşünün daha önce hiç bu kadar yakınınıza gelmiş miydi? Etrafınıza bir bakın; Kimler evinde karantinada, kimler hastanede tedavi altında, kimler vefat etmiş? Herkesin çok dikkat etmesi kurallara uyması gerekiyor. İşte tam burada şunu da belirmek isterim aşı hakkı olan herkesin aşısını yaptırması bu süreci hızlı bir şekilde atlatmamıza büyük yararı olacaktır. Bazı yaş grupları aşı yaptırmama konusunda kulaktan dolma yanlış bilgiler ile hareket ediyor, sırası gelmiş bile olsa aşı yaptırmamak için direniyor. Lütfen sırası gelen aşısını yaptırsın. Hep birlikte bu süreçten sağlıklı olarak çıkalım.

Son söz olarak; Herkes üzerine düşeni yaparsa bu acı tabloları yaşamak zorunda kalmayız. Bir an önce yaşantımıza kaldığımız yerden sağlıklı bir şekilde devam ederiz.