Sami DAYANGAÇ


MADDE BAĞIMLILIĞI

Türkiye’de ve dünyada hızla tütün, alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artmakta, maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir.


 

Türkiye’de ve dünyada hızla tütün, alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artmakta, maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığı da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır.

Haz peşinde olan, beklemeyi bilemeyen, her şeye hemen o anda ulaşmak isteyen ve her şeyi hemen tüketen jenerasyonun bu tür uyuşturucu maddeler açısından büyük bir risk altında olduğunu belirtmek gerekir. Bir diğer risk faktörü ise parçalanmış ailelerdir.

Madde bağımlılığı, son yıllarda hızla gelişen, çağımızın en ölümcül hastalığı haline gelmiştir. Bu hastalıkla yapılacak bireysel mücadele elbette arzu edilen neticeleri vermez.

Ailelerin ilgisizliği gençleri arkadaş seçimlerinde, çevre edinmelerinde hatalara sürükler. Orta yaş ve üzerinde bulunanlar gençliklerini hatırlarlarsa göreceklerdir ki o dönemin en olumsuz içecekleri olan sigara ve alkole ya kötü arkadaşlar ya da özenti ile başlamışlardır.

Peki, madde bağımlılığı ile nasıl mücadele edilir? Bu konuda elbette herkesin kendine göre çözüm önerileri bulunmaktadır.

Bu hususta kurulan ve gönüllülük esasıyla çalışan dernekler, Valiliğin kontrolünde çalışan birimler mevcuttur. Emniyet mensuplarımızın çalışma ve gayretleri kısmen caydırıcı olmaktadır.

Bu konudaki önerilerimiz;

1) Madde bağımlısı olduğu tespit edilen gençlerin, özellikle ergenlerin aileleriyle düzenli buluşmalar gerçekleştirilmeli,

2) Gençler madde kullanmadan önce sigarayla başlayıp daha sonra maddeye geçtiklerinden, ebeveynlerin ve özellikle öğretmenlerin bu konudaki hassasiyetlerini devreye sokmaya çalışarak bu gençlere yardımcı olmaları sağlanmalı,

3) Madde bağımlıları din konusunda uzmanlarla görüştürülmeli,

4) Her semtte bağımlı olan gençlerin gidebilecekleri mekânlar oluşturulmalı,

5) Özellikle bağımlı olan gençlerle ilgili çalışılma yapıldığında, onlara madde bağımlısı olduğu hissettirilmemeli,

6) Şehir merkezlerinde çok amaçlı bir mekân tesis edilmeli,

7) Düzenli olarak gezi programları organize edilmeli, 

8)MEB tarafından zorunlu olarak sınıflarda uyuşturucu veya madde bağımlılığının zararları bir bir anlatılmalı,

9) Mutlaka bu konuyla ilgili özellikle lise düzeyindeki öğrencilere sağlık taraması yapılmalı,

10) İl Müftülüğümüz gençliğimizi tehdit altına alan bu veba ile mücadele yöntemleri konusunda din görevlilerine yeterli bilgi vermeli,

11) Manevi eğitimin kısmen verildiği imam-hatiplerde uyuşturucu kullanım azlığı yetkililere hassasiyetle anlatılmalı,

12) Okullarda ve evlerde öğrencilerin uyuşturucuya kolay erişimi nedeniyle internet filtreleme sistemi kullanılmalı.

 

GÜNÜN SÖZÜ: Birini doğru ile incit ama yalan ile asla mutlu etme…