Sami DAYANGAÇ


KURBAN FİYATLARI VE DİYANET

Arapça’da gerek maddî gerekse manevî her türlü yakınlığı ve yakın olmayı kuşatacak bir anlam yelpazesine sahip olan ‘kurban’ kelimesi dinî terminolojide kendisiyle Allah’a yaklaşılan şeyi, özel olarak da Allah’a yakınlık sağlamak, yani ibadet (kurbet) amacıyla belli vakitte belirli cinsten hayvanları kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.


Arapça’da gerek maddî gerekse manevî her türlü yakınlığı ve yakın olmayı kuşatacak bir anlam yelpazesine sahip olan ‘kurban’ kelimesi dinî terminolojide kendisiyle Allah’a yaklaşılan şeyi, özel olarak da Allah’a yakınlık sağlamak, yani ibadet (kurbet) amacıyla belli vakitte belirli cinsten hayvanları kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban Bayramı’na az bir süre kala Diyanet İşleri Başkanı kurban ibadeti için yol gösterici açıklamalar yaptı. Diyanet İşleri Başkanı yurt içinde 2.250, yurt dışında 1.800 TL olarak vekâletle kurban fiyatlarını açıklayıp vatandaşları vekâletle kurban kesmeye yönlendirdi.

Yurt içinde kasap ve besicilerden alınan bilgilere göre illere göre fiyatlar değişse de 2.400-4.000 TL civarında küçükbaş hayvan alınabileceği görülüyor.

Bu yazıyı yazma amacımız elbette kurban ibadetini anlatmak değil. Zamanı gelince zaten anlatılır. Burada yazmak istediğimiz husus şudur; bilindiği gibi dünya genelinde ekonomik sıkıntı had safhada. Bu durumdan en çok etkilenen ülkelerden biriyiz. Diyanet İşleri Başkanlığı ucuz gösterip insanımızın kurban ibadetlerini yurt dışında kesmeye yönlendirmese de, aynı fiyatla yurt içinde kesilse, dağıtılsa olmaz mı? Ücretlerde yani gelirdeki artış ile kurban fiyatları eşdeğer artış göstermiyor. Geçen yıllarda kurban kesen pek çok kişi zorlanacak. Bu ibadeti her yıl yapan pek çok kişi bu yıl kurban kesemeyecek. Diyanet İşleri Başkanlığı bu kadar hayra düşkünse önce kendi vatandaşına bu kurbanları dağıtmalı. Bu yıl ekonomideki sıkıntılar nedeniyle yurt dışı değil tamamen yurt içi hedeflenmeli ve içeride kesilip dağıtılmalı.

Hac ve umre organizasyonlarından çok büyük geliri olan Diyanet İşleri önceliği her cuma topladığı paraları kendi vatandaşına vermelidir. Diyanet İşleri bu kadar büyük gelirle ne yapıyor? Camileri vatandaşlar, imamların maaşını devlet, camilerin bakım ve temizliği belediyeler yapıyor…

Açıklanan rakamlar arasında neden fark var? Yurt içi ile yurt dışı neden farklı? Pek çok insan güvenip ve daha ucuz olacağı için yurt dışını tercih edecek. İyi de kestiği kurbanı, daha doğrusu parasını verdiği kurbanı ne görecek, ne etinden yiyecek, eti dağıtacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na düşen görev, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum, hayat şartlarını da düşünerek yurt içinde kestirip dağıttıracak ki parayı verenlerin de içi rahat olsun.

Ülkemizin en büyük, en maddi açıdan güçlü vakfı olan Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanı’ndan beklenen; önce kendi insanımıza et tattırmak olmalıdır. Alan var, alamayan var. Kesebilen var, kesemeyen çok var...