Metin SÖNMEZ


İNSANIMIZ AYRIŞMASIN

Adım adım yaklaşıyoruz sandığa…


Adım adım yaklaşıyoruz sandığa…

Siyaseten bir yoğunluk söz konusu ancak bu durum seçimlere 20 gün kala seçmene sirayet etmiş değil.

İlk kez bir seçimlere gidilirken bir boş vermişlik ön planda.

Ciddi oranlara ulaşan seviyede, insanlar “Aman canım ne olacaksa olsun” halet-i ruhiyesiyle 31 Mart’a doğru yol alıyor. Bu durum kime yarar, sandığa gitme oranı düşer mi gibi sorular art arda sıralanabilir tabii ki. 

Bu arada birçok anket yapılıyor. Gerçeğe yakın olanlar da var, hayali ve deyim yerindeyse üfürme tabir edilenler de…

Anlatmaya çalıştığım gibi, gaza basan, efektif çalışan siyasi partiler mevcut. Bununla birlikte seçim var mıymış havasında gün geçiren bazı tabela partisi olmaktan öteye adam atamayanlara da tanıklık etmek durumundayız.

Tabii olarak her siyasi partinin kemik bir kitlesi var… Ne yaparsanız yapın hep aynı partiye oy veren ve bunu alışkanlık haline getirenlerden bahsediyorum. Bu seçmen grubunun oy rengi belli. 31 Mart’ta oy oranına yansıyacak olan konu başlığı da aslında çok berrak: Ciddi bir orana sahip kararsızların tercihi nasıl olacak, sandığa gitmeyi düşünmeyen ve hayli önemli sayıya sahip seçmenler nihayetinde kararının arkasında duracak mı?

Türkiye geleni bir tarafa elbette Kayseri’den bahsediyorum. Kayseri’de kararsızlar ve sandığa gitmemeyi düşünmeyenlerin oy oranını kimse yabana atmasın. Belki seçimin kaderini tayin etmezler ama oransal manada farkındalık yaracakları muhakkak.

Şunun şurasında seçimlere 20 gün kalmışken, Kayseri genelinde hemen hemen herkes, “Nerede o eski seçim kampanyalarının coşkusu” düşüncesinden çıkamıyor. Bir tarafta Cumhur İttifakı 17-0’dan bahsederken, diğer yanda muhalefet, “Seçim gecesi konuşuruz” iddiasını ortaya koyuyor. Büyükşehir ve artı 16 ilçe adına Cumhur İttifakı’nın etki alanını tartışmaya bile gerek yok. Bununla birlikte muhalefetin beklenti içine girdiği ilçeler söz konusu.

Benim bildiğim tek şey var: Seçmeni ve seçimleri çantada keklik gibi görmek, her zaman hüsranla sonuçlanmıştır. Milli iradenin tecellisine saygı duymak ve bu şekilde yol almak, kırmamak; dökmemek en doğru hareket olur.

Bugüne kadar Kayseri’de siyasi partiler arasında atışma ve tartışmalar yaşandı ama onarılmayacak yaralar açılmadı. Geride kalan günlerde de seviyeyi bozmadan, demokratik teamüle uygun biçimde yol almak ve çıkan sonuca saygı duymak hepimizin riayet etmesi gereken bir tavır olmalıdır. Seçimler gelir geçer. Bu güne kadar birçok seçim yaşandı. Önemli olan, geride tortu ve hasar kalmasın, insanımız ayrışmasın…