Sami DAYANGAÇ


FUTBOL

Arzu ederdik ki kitlenin izlediği bir spor branşı yerine kitlenin bizzat yaptığı spor dalı ya da dallarından söz edelim.


Arzu ederdik ki kitlenin izlediği bir spor branşı yerine kitlenin bizzat yaptığı spor dalı ya da dallarından söz edelim. Gerçi şehrimizde spor yapmak isteyen her yaştaki gence uygun spor alanları belediyelerce hizmete verildi, veriliyor. Millet olarak bizzat yapmak yerine sporu izlemeyi tercih ediyoruz. Böylece de spor yapmadığımız için çevremiz hayli genişliyor.

Madem ki en fazla izleyiciye sahip, her alanda tek konuşulan branş futbol biz de oraya girelim. Futbol, yaşamın her alanında. Bakın kuruluş amacı Ziraat olan, tarım ve hayvancılık asıl işi olan dev banka futbola sponsor. Anlaşılır gibi değil. Futbola harcadığı sponsorluk, diğer branşlara verilenleri ziraatçilere verseler olmaz mı? Futbol takımlarına kredi veren, medya satın alanlara kredi veren, borçlanılan banka asıl işine dönmesi gerekmez mi? Futbola sponsor olmak, kulüplere kredi vermek, medya satışına kaynak vermek kârlı bir iş olsa neden özel bankalar kapmaz?

Futbol eskiden sahada oynanan seyir sporu idi. Şimdi artık kelimenin tam anlamıyla saha dışından yönetiliyor. VAR uygulaması. Madem maçların kaderi VAR’dan belirleniyor ve madem ki VAR kararları hep tartışılıyor bunu önlemek çok kolay, VAR hakemlerini yurt dışından getirmek. Futbol Federasyonu’nda zaten dışarıdan gelme eski hakemler var, ne iş yapıyorlar bilemeyiz ama giden para bizim paramız ve Euro üzerinden. Bakın dünya kupasında görev yapan bir hakemimiz vardı, şimdi yurt dışında bir ülkenin futbol federasyon başkanı. Bizde?

Futbolu tartışmadan çıkarmak için yabancı VAR hakemi şarttır. Son lig maçlarına bakın, sonucu hep VAR tayin ediyor. VAR hakemlerinin hele hele son dakikalarda verdiği kararlar 3 büyüklere karşı asla verilemez.

Futbolcular nasıl profesyonellerse hakemler de aynen böyleler. Maaş ve maç başı yüksek para. Kolay kolay bırakmazlar. Futbolda zaten buralar hep aile şirketi gibi, babadan oğula geçer.

Milli takımın hocası ve yardımcıları yabancı ve Euro üzerinden maaş alıyorlar. Gerçi yerli hocalar da yıllarca Euro bazında paralar aldılar, Türkiye futbol direktörü bile oldular, ama milli takımda milli paramız geçer diyen olmadı.

Futbol kitle sporu değil ama kitlenin oyalandığı bir spor. Devlet televizyonu bile maçlardan önce ahkam kesmeye başlıyor, şöyle oynamalı, bu şurada oynamalı, laf kalabalığı ya da çok biliyor desinler diye efektif paslaşma, ikinci bölgeden geçme, 6 numara pozisyonunda oynama gibi sallıyorlar. Özel kanallarda iş bulamayanlar tercih sebebi.

Maç bitiyor başlıyor aynı trio sallamaya, kendi ligimiz ise takımlara laf söyleyemezler, taraftar korkusu, işsiz kalma korkusu… Salla hakeme, yerden yere vur, hatta biri geçen hafta resmen yayında küfür etti. Sonuç? Paramız kesilmesin diye hakemlerden tık yok. O trio gider başka üçlü çıkar biraz da onlar sallar, bunu izleyenlere ne faydası var denmez. İzleyenler düşünsün ne kazandık diye.

Futbol maçlarının sonuçlarını belirleyen VAR hakemleri yabancı olmalı, hatta hakemliği bırakan üst düzey hakem eskilerine(yabancı) VAR’da görev verilmeli, bakın hiç tartışma oluyor mu? Olan hakem eleştiremeyenlere olur.

 

GÜNÜN SÖZÜ: Vefalı olmak, insan olmanın en temel şartıdır…