Erhan KAN


FIRSAT GÜNLERİ Mİ?

Türk futbolunun en fazla yıldız oyuncu çıkardığı dönemler kulüplerin maddi olarak zorlandığı dönemler olmuştu.


Türk futbolunun en fazla yıldız oyuncu çıkardığı dönemler kulüplerin maddi olarak zorlandığı dönemler olmuştu. Bu durum mecburiyetten gelişmiş olsa da bu dönemlerde altyapılara dönen gözler normal zamanlarda görmeyen yetenekleri görmüştür. Normal şartlarda günü birlik başarılara odaklanan zihniyet, kasa dolu olduğunda kolaycılığa kaçarak transferi düşünür her zaman. 

Aynı zihniyet mecsur kaldığında, kasa boş olduğunda altyapıya sarılır. Aslına bakarsınız ülkemizde birkaç kulüp dışında kalan altyapılar ise sadece büyük bir yalandan ibarettir. Hiç önemin verilmediği, olsa da olur olmasa da olur anlayışının, yasak savma anlayışının hüküm sürdüğü kulüplerden fazla da yetenekli isim çıkmaz.   

Ama iş mecburiyete kalınca kısıtlı yetenekteki isimler bile sahaya sürülür. Böyle olunca genç isimlerin fazla olması dikkat eder. Ortalamanın biraz üstündeki genç isimler ise kısa süreli isim yapar. Bu isimlerin birkaç sezon sonra durakları ise bir alt lig olur. 

Gelelim Kayserispor’a… Yıllardır yapboz tahtasına dönenen altyapıdan üst düzey isimler beklemek, hele hele transfer yapılmadığında ligde takımı sırtlayacak isimler beklemek büyük bir hayâl kırıklığına neden olabilir. Bu nedenle altyapıya şans tanınsın serenatlarına fazla kulak asmayın bence. 

Altyapıdan verim beklemek için önce oraya yatırım yapmanız gerekli. Yıllardır Kayserispor altyapısının halini yakından takip eden biri olarak fazla umutlanmamakta fayda olduğu düşüncesindeyim. Transfer tahtasının kapalı olduğu dönemde altyapıdan büyük yıldızlar beklemeyin. Günü kurtaracak isimler olabilir mi? Elbette olabilir. 

Ancak Süper Lig gibi zorluk derecesi yüksek, kalite bakamından orta derece bir ligde bile rotasyon oyuncusu çıkarmak hiç kolay bir iş değil. Bakın on bir oyuncusu demiyorum. Şu anda rotasyon için kullanacağız isimlere bile ihtiyacınız var. Peki bu ihtiyacı karşılamak için gerekli altyapınız yeterli olacak mı? Ben sanmıyorum. Bekleyip göreceğiz. 

Teknik Direktör Çağdaş Atan, geçen sezondan beri alt yapıdan gelen isimleri takip ediyor. Kapasitelerini son derece iyi biliyor. Bu nedenle de mutsuz. Biran önce kadronun güçlendirilmesini istiyor. 

Bu konuda da sonuna kadar haklı.