Dilara ATEŞ


DİNLEMEK İLAÇTIR

  Türk toplumunun sosyal hayat içinde en sorunlu alanlardan birisi hiç kuşku yok ki önyargılardır.


   Türk toplumunun sosyal hayat içinde en sorunlu alanlardan birisi hiç kuşku yok ki önyargılardır. Bu ön yargılar hepimize çerçeve çizmiş, standartlar koymuş, hatta ruhumuza prangalar vurmuş, vurmaya da devam ediyor. Bu önyargılara hapsolmuşluğun dışına çıkmak isteyen ve özgürlüğü taraf olarak seçenlere de toplumsal manada “Değişik” sıfatı eklenmiş iyi mi; Peşinen söyleyeyim, o zaman ben ve benim gibi düşünenler evet, değişiğiz.

  Bizler ne fikirlere saygı göstermeyi biliyoruz ne de konuşmayı. Dikkat edin, gözlemleyin göreceksiniz. Kimse kimsenin cümlesinin sonunu beklemiyor ve laflar sürekli kesiliyor. Basit bir muhabbette küçük bir keşmekeş oluşuyor hemen. Bunların sonucunda insanlar rahatlıkla kendilerine doğru veyahut yanlış gelen düşüncelerini dile getiremeyecek duruma geldiler. Buna da en çok katkıda bulunan yine bizleriz; yeter ki biri bizimle aynı görüşte olmasın…Hemen taş atma eylemine geçiş yapıyoruz. Kimsenin kimseye ciddi anlamda tahammülü kalmamış. ‘En haklı benim kafası’ hüküm sürüyor ve insanı epey bir yoruyor.

  Karşılıklı diyaloğu beceremeyenlerin kendilerini her konuda haklı görmelerini bir kenara atsak bile bu tarz kişiliklerle iletişim kurmak zorunda kalmak tabiri caizse ‘cehennem’ gibi geliyor insana…         

Ben bu yüzyılın ulu orta pazara çıkarılan dejenere tutkularından, özünden ayrılmış kendini bilmez maymun iştahlı, en süper benim pozlarından ziyadesiyle tiksindim. Kelime dağarcığı oldukça zayıf olan kişiliklerin her konuda en iyisini bildiğini iddia etmeleri, sürekli akıl verme durumunda olmaları ve her durumda kendine hak arayan, dünyanın odak noktasını kendisi olarak düşünüp benliğinden başka bir şeyle ilgilenmeyenler insanı ciddi anlamda yıpratıyorsunuz. Bu şekil takılan insanları gördükçe susup, dinlemek, dinlemek, dinlemek… Yanıt verme niyetine, deva olma çabasına ya da akıl verme gayretine girmeden sadece dinlemek ilaçtır!

  Sahiden dinlemeyi becerirsek, inanın çok şey değişir.