Erhan KAN


ÇIKARILACAK DERS 1

Ve artık final için günleri geçtik sayılı saatler kaldı desek yanlış olmaz.


Ve artık final için günleri geçtik sayılı saatler kaldı desek yanlış olmaz. Finalin iki tarafın Kayseri ve Sivas’ta bu günlerde oynanacak futbol, sahaya çıkacak on birler, uygulanacak taktikten çok maça götürülecek taraftarlar konuşuluyor. Sani kupadan daha önemli bir unsur haline geldi taraftar konusu. Kimin tribünü ne kadar dolacak. İki şehir takımının düştüğü bana sorarsanız çok vahim.

Sonuçta her iki şehirden de İstanbul’da yaşayan yüz binler var. Ama buna rağmen iki kulüpte de tribünleri dolduramama telaşı… Her zaman söylenen futbol klişelerinden biridir, “Şehir takımlarız ligde olsun, taraftar potansiyeli var en azından” cümleleri… Yok kardeşim işte o iş öyle olmuyor…

Orta Anadolu’nun neredeyse en önemli iki futbol şehrinin mücadelesinde taraftar konusu futbolun önüne geçiyorsa o iş öyle olmuyor demektir. Evet, finalin oynanacağı şehir ve stadın tercihleri sorgulanabilir. Ama bu konu sadece şehirlere uzak olması konusunda geçerlilik kazanır. Stat konusuna ise hiç girmeye gerek yok. Koca iki şehir, İstanbul’un semtlerinin ismini taşıyan takımlar kadar tribünleri dolduramıyorsa yapacak fazla şey yok!

Kayserispor özelinde konuşacak olduğumuzda kemik bir taraftar kitlesi var. Kapalı Kale’nin başını çektiği, memleket hassasiyeti yüksek, belki futboldan anlamamasına rağmen bu hassasiyet ile olaya yaklaşanları da eklediğimizde sayı 10 bin civarındadır. Bunun dışında maça belediye veya çalıştığı iş yerinin biraz ısrarı ile gidecek kesim var.

İstanbul ve diğer şehirde yaşayıp da maçta Kayserispor’u yalnız bırakmak istemeyenleri de eklediğimizde bu sayı 20 bin civarındadır diye düşünüyorum. Bunun dışında gelecek seyirci bana sorarsanız kesinlikle ekstra olacaktır. Demek ki camia olmak için çok daha farklı dinamikleri harekete geçirmek gerekiyor.

Bu da tohum misali bir günde yeşerecek bir olgu değil. Bugün atacağınız adımların 5-10 yıllar arasında geri dönüşümünü sağlayabileceğiniz şeyler. Eğer hedef büyültmek istiyorsanız önce daha farklı konulara yatırım yapmamız gerekiyor. Bana sorarsanız, kupa maçından çıkaracağımız en önemli derslerden biri bu olmalı.

Evet, kısa vadede başarı diyorsak o kupa Kayseri’ye gelecek. Uzun vadede başarı istiyorsak, kupa ve sportif başarıdan önce camia olgusunun bu şehirde yeşermesi için gerekli tohumların biran önce atılması gerekiyor.