Metin SÖNMEZ


BUNLAR İYİ GÜNLER

Vaziyet alın, siyasette gergin günler başlıyor.


Vaziyet alın, siyasette gergin günler başlıyor.

Bugün itibariyle normal zamanında yapılsa bile seçimlere şunun şurasında bir yıllık bir süreç kaldı. Bu demek oluyor ki, hem Cumhurbaşkanı, hem de milletvekillerinin belirleneceği seçimle ilgili şimdiden hareketlilik başlamış demektir.

Seçimler zamanında yapılırsa, yeni yasa ile sandığa gideceğiz. Bu durumda oy oranı bakamından birçok partiyi bekleyen baraj sorunu var. İttifakın içinde dahi olsalar, yüzde 7’lik oy oranını bulmaları lazım ki Meclis’e girebilsinler. Bu durum seçimin zamanında yapılmasıyla direkt olarak ilgili. Yani şubat ayında çıkan yasanın yürürlüğü girmesi için 1 yıl geçmesi gerekiyor. Eğer 2023 yılının şubat ayından önce seçim kararı çıkarsa, eski yani bugünkü yasa ile seçimler yapılacak; o zaman ittifaklarda yer alan partilerin baraj sorunu olmayacak. Şimdiden bir şey söylenemez ama belki de bu yasa seçimin kaderini tayin etmede ciddi bir etken olarak karşımıza çıkacak…

Bu hatırlatmanın ardından, bugüne gelirsek seçime girmeye hak kazanan hemen hemen bütün partilerde inceden inceye kulis başladı. Aklı Ankara ve Meclis’te olanlar, şimdiden köşe başını tutmuş ve çoktan harekete geçmiş halde bekliyor.

Vekillik rüyası ile yanıp tutuşanlar harala-gürele iş başında. Artık kulisler sokağa taşar duruma geldi. İşe bu noktada anlıyoruz ki, bu yaz dönemi fena halde sıcak geçecek. Eminim ki o siyaset sıcağı çok insanı çarpacak; bundan adım gibi eminim!

Hangi partide kim veya kimler listenin neresinde olur şimdiden kestirmek gerçek güç, ancak kulis hareketliliği ve alt yapı çalışmaları had safhada. Zamanı gelince bunlara tek tek anlatırız ve bu sütunlarda paylaşırız ama özellikle potansiyel partilerde olası aday adaylarının işi hiçte kolay görünmüyor.

Bakın bunlar iyi günler, demedi demeyin siyaseten hepimizi zor zaman dilimleri bekliyor… Seçimlere doğru biraz daha yaklaşalım, ne dediğimi daha iyi anlarsınız!