Metin SÖNMEZ


BAKALIM SEÇMEN NEYLER

Milli iradenin tecellisi adına artık son 4’teyiz.


Milli iradenin tecellisi adına artık son 4’teyiz.

Sandık Pazar günü önümüze gelecek, Türkiye Cumhuriyeti’nin seçmen yurttaşları gidecek ve demokrasinin gereğini yerine getirecek.

31 Mart biraz zahmetli seçim; zira 4 ayrı oy kullanacağız. Büyükşehir Belediye başkanlığı… Bulunduğunuz ilçe belediye başkanlığı… Belediye meclis üyeliği… Bir de muhtar seçeceğiz. Bu 4 oyun tamamı aynı zarf içinde olacak bunu da bir yere not alın.

İşin aslı astarı, bizi yerelde 5 yıl yönetecek isimleri belirleyeceğiz.

 Bakın, aradan tam 5 yıl geçmiş… 5 yıl önce, 5 yıl sonra yerele dair bir yarış bu… 5 yıl içinde Kayseri’de ne değişti, ne değişmedi, geliştik mi, gelişmedik mi? İşte tüm bu soruların hesabı sandıkta verilecek. İşte tam bu sebeple, 2019 yılını hatırlamakta fayda var. İttifakların zirve yaptığı bir seçimdi. Bir yanda Cumhur, diğer yanda Millet diye diye gidilen seçimlerde Kayseri adına beklenen olmuştu aslında. Katılım oranının yüzde 85.78 olduğu seçimlerde Cumhur İttifakı adayı Memduh Büyükkılıç yüzde 63.39’luk oran ve aldığı 500 bin 621 oyla koltuğa oturmuştu. Millet İttifakı adına yarışa giren Dursun Ataş, yüzde 31.52’lik bir oy oranı ve aldığı 248 bin 947 oyla dikkat çekmişti. Şimdi Cumhur yerinde duruyor ama Millet İttifakı’nın yerinde yeller esiyor.

İşte tam da vurgu yapmak gereken yer burası… Elbette yerel seçimleri baz alacağız ve kıyaslamayı bu yönde yapacağız. İttifakı dağıtan ve her biri ayrı siyasi partiler olarak seçime giren muhalefet cenahı, yüzde 63’e karşı yarışacak… Aday da yine aynı isim Memduh Büyükkılıç. Yani muhalefetin işi hayli zor. Şimdi kalkıp diyenler olabilir, “O köprünün altından çok sular geçti” diye… O zaman size, 10 ay önceki Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri Cumhur İttifakı’nın oy oranlarına bakmanızı salık veririm.

Demem o ki zor yarış… Bir de buna devlet gücü… Belediye gücü… Medya gücü ilave edin, muhalefet adına hiçte adil olmayan bir durum olduğu muhakkak. Buna rağmen elbette kimse kimsenin oyu adına hüküm veremez. Sandık, demokrasinin tecelligâhıdır. Siz ne yaparsanız yapın, son sözü seçmen söyler. Yüzdük yüzdük, kuyruğuna geldik, bakalım seçmen neyler, bize hangi mesajı verir; görürüz…