Deniz M. ÇAĞAN


MÜTEVAZI BAŞKAN’DAN EV ZİYARETİ

Sayın Mehmet Özhaseki 19 Kasımda Covid-19’a yakalandı. Önce evinde, ardından da Kayseri Şehir Hastanesi’nde tedavi görerek hastalığı yenip hızlıca işinin başına döndü.


Sayın Mehmet Özhaseki 19 Kasımda Covid-19’a yakalandı. Önce evinde, ardından da Kayseri Şehir Hastanesi’nde tedavi görerek hastalığı yenip hızlıca işinin başına döndü. Geçtiğimiz hafta sonu Kayseri’ye gelen Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki Kanal 38 ve Haber 38 de yayınlanan bir haber üzerine ev ziyaretinde bulundu.

Kanal 38 TV Whatsapp İhbar hattına gelen bir haber üzerine arkadaşlarımız, Kayseri’de görmeye alışık olmadığımız bir manzara ile karşılaştılar. Evinin balkonunda mandalina ağacını büyüten bir çift vardı. Aslına bakarsanız mevsim ve iklim gereği şehrimizde büyümesi zor olan bir meyve türüdür fakat, Deveci çifti bunu başarmış. Bizimde haberimiz üzerine Deveci çifti Sayın Özhaseki’den hasat yapmasını ve ilk meyveden ikram etmek istedikleri noktasında birlikte olmak istediler. Mütevazı Başkan Özhaseki, bu isteklerine kayıt dışı kalmadı ve kendilerini evlerinde ziyaret ederek çiftin isteğini yerine getirmiş oldu.

Mütevazılık daha yeni Covid-19 tedavisini bitirip işinin başına yoğun bir gündem ile dönen Özhaseki’nin bu kadar yoğunluğunun arasında zaman ayırarak ev ziyareti yapmasıdır.

Tabi bu ziyaretinde Sayın Özhaseki, ders niteliğinde söylemlerde de bulundu “Vaziyeti görülecek gibi değil” diyerek. Şimdi neredeyse Kayseri’de 150- 200 kadar yoğun bakımda, bir kısmı entübe olan vatandaşımız var. Entübe hastaların vaziyeti görülecek gibi değil. Entübe olanlar zaten dayanamadığı için o acıya, boğazdan hortum ciğere kadar sallanıyor. Aklı başına geldiğinde onları çekip atmak istiyor, bundan dolayı da uyutuyorlar. Hiçbir şeyden haberi yok vaziyette, doktorlar ciğerlerini beslemeye devam ediyor. Bunlar peki hasta insanlar mı, yaşlı insanlar mı, tansiyonu veya şekeri olup da, ya da nefes darlığı olup da böyle bir sıkıntısı olan insanlar mı? Hayır... Hiç alakası yok. Çok sağlam, sağlıklı insanlar. İşin garip tarafı kimde, nasıl bir hasar bırakacağını kimse bilmiyor.

Atom Karınca Sahada

Son yerel seçimlerde yani 31 Mart 2019 tarihinde Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başlayan atom karınca lakaplı Memduh Başkan, geçen 600 günlük sürede 16 ilçeyi 122 kez ziyaret ederek tam da lakabının hakkını vermiş oldu.

Belediye Başkanlığının sadece Kilitli parke çalışmaları, oyun parkı ve halı saha, sosyal tesisler, sıcak asfalt, yol yapmak olamadığını göstermiştir.  Sosyal Belediyecilik anlamında da birçok projeye imza atan, bunlardan da örnek vermek gerekirse, son olarak Erciyes Üniversite’sine ait olan “Hasta yakını Misafirhanesi” yapmak oldu. Memduh Başkan başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi, pandemi salgınında mazeretlere sığınmadı ve sürekli olarak sahalardaydı.

Memduh Başkan 600 gün içerisinde 16 ilçeyi 122 kez ziyaret ederek, hem ilçe belediye başkanlarının, hem de ilçe sakinlerinin taleplerini ve isteklerini yerine getirmek için ekibine tam yetki vererek sorunların çözülmesi noktasında önemli bir adım atmıştır. Yerinde belediyecilik, yerinde sorunları çözmektir.

Memduh Başkan, “İlçelerimize yaptıklarımız var. Yapılacaklar var. İnşallah durmak yok, koşmaya devam. Bizleri seven, güvenen, seçen hemşerilerimize hep beraber layık olmaya çalışıyoruz.  İnşallah hep birlikte hem ilçelerimizin hem şehrimizin ihtiyaçlarını çözmek için mücadele edeceğiz. En büyük gücümüz birlikteliğimiz” demiştir.

 

Tabip Odası Başkanı’ndan Sitem

Geçtiğimiz hafta Kanal 38 TV’de ‘’Objektif Bakış’’ programına zoom bağlantısı ile konuk ettiğimiz Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet İlhan Şahin’de birkaç hafta önce covid-19 geçirdi ve tedavisini evde tamamladı. Katıldığı  programda da çok önemli açıklamalarda bulundu.

Ama daha önce Kış aylarının sert geleceği tahmin ediliyor Kasım ayında havaların soğuması ile bu salgının çok artacağını neredeyse belli etti demiştik. Şimdi Aralık ayına girdik ve Kayseri’de de bir artış oldu. Çünkü daha henüz kışın başındayız ve bu yük giderek artıyor. Çevremde vatandaşımızın çoğunun işin ciddiyetinin farkında olduğunu ve dikkatli davrandığını gözlemliyorum. Öte taraftan ise ısrarlı bir şekilde direnç gösteren bir azınlık var. Bunların bir kısmı hastalığa inanmıyor, maskenin faydalı bir şey olduğuna da inanmıyor. Bu insanlarımızı ikna da edemiyoruz. Hala ikna etmenin de boşa kürek çekmek olduğunu düşünüyorum. Artık bu hastalığın etkilemediği hane kalmadı. İşin ciddiyeti toplumun genelinde kabul gördü. Buna rağmen de uyum konusunda sıkıntılar olabiliyor.

 

Dr. Mehmet İlhan Şahin bu salgını şu sözlerle özetliyor; ‘’Bunu yapmazsanız bu durum tsunamiye dönüşür. Sağlık sistemini çökertmeden önce dalgakıranın çekilmesi gerekiyor. Kamusal alanda sigara içme yasağına rağmen uyulmadığını görüyoruz. Kapalı mekânlara belli bir sayıda insanın alınması gerekiyor, ama bu konuda da biraz gevşeme olduğunu gözlemliyorum. Vatandaşımız bu durumda dikkatli olsun. Kapalı mekânlara girmesinler. Salgının yatışması için en büyük umudumuz aşı ve onunla alakalı güzel gelişmeler olmaya başladı. Bu kış böylelikle zor geçecek gibi görünüyor.’’

15-20 gün kadar önce alınan ilk tedbirler hafta sonları için gece sokağa çıkma yasağı ve kafelerin kapatılması…Görünen o ki, Türkiye genelinde çok işe yaramadı. Üzerinden iki hafta geçtikten sonra bu kez de daha ağır kısıtlamalara geçtik. Hepimiz biliyoruz ki tam bir kapanma, bu salgın için en iyi tedbirdir. Öte taraftan tam kapanmanın bedeli ekonomik olarak çok ağır oluyor. Vatandaş olarak daha sert tedbirlerin olmasın diye daha hassas olmamız gerekiyor. Bir insan kendi sağlığını çok umursamayabilir ama bir kişinin maske takmaması başka insanların sağlığını da etkiliyor. İhlal eden vatandaşlar yüzünden de salgın hızlanıyor ve salgınında ülkeye çok ağır bedeli oluyor.

 

Dr. Mehmet İlhan Şahin şu sözlerle de sitem ediyor. ‘’Keskin ve ağır konuşuyorum. Bir şehirde yaşıyorsanız, kendinizi düşünerek yaşayamazsınız. Başka insanları da düşünerek yaşamak zorundasınız. Birazcık duyarlı olunması gerekiyor. Hangi ideolojide kendinden başka insanları umursamamak vardır?  Bunu anlatmaya çalışıyoruz.’’

Benimde bu konuda söyleyecek çok fazla bir sözüm var aslında ama şu sözlerle tamamlamak istiyorum. En yakın çevremden Cuma-cumartesi ve Pazar olmak üzere dört üzücü vefat haberi aldım. Birer birer bu hastalığa yenik düşen sevdiklerimiz, eş dost derken sonunu hesaplayamadığımız bir noktaya gelmeden Temizlik Maske Mesafe kurallarına lütfen uyalım.