İLGİ VE SEVGİ ARTTI

İLGİ VE SEVGİ ARTTI

2010 yılından bu yana tam 12 yıldır, Voleybol antrenörü olarak başarılı ile görev yapan Metin Tutum, görev yaptığı takımlarda hep zirveye oynayan kulüplerde görev yaptı. Tutum, “Son yıllarda özellikle Voleybol Milli takılmalarımızın aldığı uluslararası başarılar Kayseri’de voleybola ilgiyi ve sevgiyi artırdı. Kayseri’miz de spor salonlarının yetersizliği bu sayının artmamasında en büyük olumsuz ana unsurdur” dedi. Muhabirimiz Memduh Borazan sordu, Metin Tutum içtenlikle yanıtladı. İşte renkli fotoğrafları ile zevkle okuyacağınız o röportaj:

-İlk olarak sizi tanıyabilir miyiz? Metin Tutum kimdir?

İsmim Metin Tutum. 1980 yılında Kırşehir ilinde doğdum. İlk orta ve lise eğitimi Kırşehir’de tamamladım. 1997 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünü kazandım. 2001 yılında mezun oldum. 2003 senesinde Kayseri iline Beden Eğitimi Öğretmeni olarak atandım. 19 yıllık Beden Eğitimi Öğretmeniyim. Evliyim Görkem Enes ve Gökberk Yasin adında iki erkek çocuğu babasıyım.

-Spor kariyerinizden söz edebilir misiniz? Sporculuk ve antrenörlük dönemleriniz nelerdir?

Spor hayatim ortaokul yıllarında mahallede futbol oynayarak başladı.1993 yılında lisanslı sporcu olarak futbol oynamaya başladım. Yaklaşık 10 yıl aralıksız amatör ve spor amatör liglerinde futbol oynadım. Şuan UEFA B futbol antrenörlüğü belgesine sahibim. Voleybol antrenörlüğüm ise 2010 yılında Profesyonel 1.Lig takımlarından Melikgazi Belediye Spor Kulübünde yardımcı antrenör olarak başladı.

-Kariyer planlamanızda bir sonraki adım ne olacak?

Alt yapı antrenörlüğü, 2. Lig ve 1.Lig antrenörlükleri yaptım hedefim en üst lig olan Efeler Voleybol Liginde antrenör olarak görev almak.

-Birde sizden eğitimce tarafınız var.  Pandemi hem sporcu kişiliğinizi hem de eğitimci kişiliğinizi nasıl etkiledi? Bu süreçte neler yaptınız.

Pandemi dönemimde herkesi olumsuz etkilediği gibi beni de olumsuz etkiledi. Haliyle aktif spor hayatımızı evde yapabildiğimiz kadar spor yaparak geçirsek de spor salonunda yaptığımız sporun yerini tutmadı. Öğretmen olarak da online olarak öğrencilerimize ve sporcularımıza teorik bilgiler vererek zamanı verimli geçirmeye çalıştım.

 -Türkiye’de spor ile eğitimin entegre edilememesinin nedeni nedir? Bunun için neler yapılması gerekli?

 Ülkemizde sporun eğitim içinde olmama sebeplerinin en önemlisi ailelerin çocuğunun spora gittiğinde derslerden geri kalır diye yanlış bir fikre sahip olmaları. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk zamanında sporun toplum üzerinde etkisi o zamanlarda anlamış sağlam kafa sağlan vücutta bulunur sözleriyle beden eğitimi enstitüleri açarak beden eğitimi öğretmelerinin yetiştirip ülkemizin dört bir yanına göndererek sağlıklı nesiller yetişmesine vesile olmuştur.  Sınav sistemi olduğu sürece sporun eğitimin içinde yer alması çok zor görünüyor. Çözüm olarak Beden eğitimi ders saatlerinin artırılması, spor salonu sayılarının çoğaltılması ve velilerinde bu işe dahil edilmesi bir çözüm olabilir.

 -Peki kazanmaya götüren yegâne şey çalışmak mıdır? Yetenek bunun neresinde?

Tabi ki çalışmak başarıya götüren en büyük etmenlerden bir tanesidir. Ama yeterli değildir. Disiplini çalışmak düzenli çalışmak, sporcuların temel  motorik özelliklerine göre çalışmak başarıya götüren etmenlerden bazılarıdır.  Yetenek doğuştan gelen çok çalışmakla kazanılmayan bir özelliktir.

-Kayseri’de voleybola bakış açısı sizde nasıl? Hem erkeklerde hem de bayanlarda…

Son yıllarda özellikle Voleybol Milli takılmalarımızın aldığı uluslararası başarılar Kayseri’de voleybola ilgiyi ve sevgiyi artırdı. Kayseri’miz de spor salonlarının yetersizliği bu sayının artmamasında en büyük olumsuz ana unsurdur.

-Türkiye’de voleybolun daha geniş kapsamda faaliyet göstermesi için neler yapılabilir?

Voleybol ülkemizde futboldan sonra adını en çok söyleten branş olma yolunda ilerlemektedir. Alt yaş gruplarından başlayarak okullarda temel eğitimi verilmeli ve 8 yaşında branşlaşma başlamalıdır.

-Voleybolda alt yapı da sorunlar var. Bunun çözümü için neler yapılabilir?

En önemli eksiklik kapalı spor salonu eksikliği, Voleybolun içinden gelen sporcuların antrenör olarak voleybola dahil edilmemesi, voleybola çok küçük yaşlarda başlanması sağlanmalı. Malzeme eksiklerinin kamu kurumları tarafından karşılanması Voleybol kulüp sayılarının artırılması, nitelikli antrenörler yetiştirilmesi çözüm yollarından bazılarıdır.

-Hürriyet MTAL olarak hedefleriniz nelerdir?

Amacımız gençliğe hizmet vatana hizmet düşüncesi ile bu kulübü kurduk ve bu amaç doğrultusunda yolumuza devam ediyoruz. Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, sosyalleşmesini, iyi bir sporu olmalarını hayatlarını idame etmeleri için iyi bir meslek kazandırmak hedeflerimizdir. Şuan Kayserin en büyük ve nitelikli alt yapınsa sahibiz. Gün geçtikçe de büyümeye sporcu sayımız çoğalmaya devam ediyor.

Küçükler kategorisine 2 takım, Yıldızlar kategorisine 2 takım, Gençler kategorisine 1 takım,

Okul takımı ile Türkiye yarı finaline gidiyoruz. 2.Lig profesyonel takımımız olmak üzere toplam 7 takımla 100 yakın sporcumuzla Kayseri gençline profesyonel antrenör kadrosuyla hizmet etmekteyiz.

-Son olarak neler söylersiniz?

Teknoloji çağında yaşıyoruz. Çocuklarımızın, gençlerimiz elinde telefon, tablet kimse kimse ile konuşmuyor iletişim kurmuyorlar. Bunun çözümü spordur. Sağlık nesiller spor yaptırılarak kazanılır.  Türk gençliği sağlıklı yetişip spor yaparsa ulusumuzun geleceği güvence altındadır.

Röportaj: Memduh BORAZAN

 

 

 

 


RÖPORTAJLAR 4.02.2022 09:05:00 0