ERCİYES, KAR VOLEYBOLU İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN

ERCİYES, KAR VOLEYBOLU İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN

Kayseri’de kamp yapan Kar Voleybolu Milli Takımı’nın kampına ilk giren Gazete Kayseri oldu. Memduh Borazan, az bilinen bu spor dalı ile ilgili Milli Takım Antrenörü Sakip Karali ile çok bilgilendirici bir söyleşi yaptı. Bu söyleşi ile hem Kar Voleybolunu tanıyacaksınız, hem de Erciyes’in bu işte nasıl bir lokomotif görevi gördüğünü anlayacaksanız.

Kar Voleybolu Milli Takımı, Erciyes Kayak Merkezi’nde 10 gün boyunca kamp yapacak. Kar Voleybolu Kadın Milli takımı sporcuları Merve Çelebi, Bahanur Gökalp, Simge Yalçın hazırlıklarını yoğun bir şekilde antrenörler Sakip Karali ve kondisyoner Evren Erseser nezaretinde yoğun bir şekilde sürdürüyorlar. Milli takım kampına ilk olarak Gazete Kayseri girdi. Muhabirimiz Memduh Borazan, kamp yapan Milli Takım Antrenörü Sakip Karali ile pek tanınmayan bu spor branşını sizler için konuştu. Kar voleybolunu daha yakından tanımanızı sağlayacak olan bu söyleşide Kayseri’nin bu branş için ne kadar uygun olduğunu da göreceksiniz.

Söyleşiye kendini tanıtarak başlayan Sakip Karali, “1984 Erzurum doğumluyum.  İstanbul’da yaşıyorum.  Sayısız kulüplerde oynadım.  Plaj Milli takımında forma giydim.  Birçok madalyam ve derecelerim var.  Kulüplerde ve milli takımlarda Balkan Şampiyonlukları ve derecelerim var.  Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanımız Mehmet Arif Üstündaş ve As Başkanımız Alper Sedat Aslandaş’a bizimle ilgilendikleri için çok teşekkür ediyorum.  Özellikle Alper Sedat Aslandaş her konuda bizimle çok ilgileniyor. Kendisi de Kayserili.  Her konuda bize büyük destek veriyorlar. 18-19 ve 21 Şubat tarihlerinde Avusturya’nın Wagrain şehrinde CEV Avrupa Kar Voleybolu Avrupa turnuvası yapılacak. 26-28 Şubat tarihlerinde ise aynı yerde ikinci ayağı yapılacak.  İki tur üzerinden yapılacak bu turnuva” diye konuştu. Ardından biz sorduk Karali cevapladı, işte o söyleşi:

Neden Kayseri, neden Erciyes’i seçtiniz?.

Kayseri gelme sebebimiz ise daha önce de burada turnuvalar düzenlendi.  Biz burada da dereceler aldık.  Üçüncülük ve şampiyonluğumuz var. Kar Voleybol Kadın Milli takımı olarak. Burada kamp yapma sebebimiz daha önce geldiğimiz için çok memnunuz.  Buradaki pislerden, insanların yakınlığından, yaklaşımından ve davranışlarından.  Kampın olduğu yerde Kar Voleybolunda dağdaki kampın olduğu yerde kortlarımız çok güzel. Havası ayrı bir güzel. Kampımız 10 gün devam edecek.  İyi bir kamp dönemi geçirip turnuvaya en iyi ve hazır şekilde gideceğiz.  Hedefimiz orada da derece yapmak. İnşallah final oynayıp, şampiyon oluruz.  Genelde de gittiğimiz turnuvalarda ilk üç takım arasındayız.  İlk kar voleybolu başladığı zaman Avrupa Şampiyonasında finalde kaybederek ikinci olduk.  Geçen sezon Kayseri’de Dünya turu olacaktı. 10-14 Mart 2020 tarihlerinde ama Koronavirüs nedeniyle turnuva iptal oldu ve pandemi sürecine girdik.

Pandemi süreci sizi nasıl etkiledi?..

Pandemi sürecinde özel programlarımız vardı. Sporcularımızı evden çalışmalarını Zoom programı üzerinden takip ettik.  Sporcularımızın bu süreçte boşta kalmamasını sağlayıp pandemi bittikten sonra da hazır bir şekilde gelmelerini sağladık. Yaptıklarımızla şuana kadar yeterli iyi sonuçları aldık.  Zaten plaj voleybol erkek ve kız takımlarımız Antalya’da çalışmalarını Haziran’dan beri sürdürüyor. Sonra bir Türkiye turnuvası oldu kar voleyboluna katılan kızlarımız ve erkelerimiz plaj voleybolunda Türkiye şampiyonu oldular.  Kar voleybolu 3 kişi oynanıyor.  Bir tane yedek oyuncu oluyor.  Toplam 4 kişi katılabiliyor. Futbolcu kramponları, bere, gözlük, şapka giyiyorlar ve sertler 21’de bitiyor. Üç set üzerinden oynanıyor ancak üçüncü set olursa 15 sayı da bitiyor.

Zorluklar neler?...

İkisi arasında üç tane branş var. Branş arasında üçü de bir birinden farklı.  Salon voleybolunda 12 kişi oluyor, 6 kişi oynayabiliyorsun.  Kapalı alanda oluyor ve oyuncu değiştirme rahatlığı var. Plaj voleybolu çok farklı. 2 kişi oynuyorsunuz. Yedek oyuncu yok. Antrenör tribünde oluyor sahada olamıyor. Hava şartları güneş var, rüzgâr var,  yağmur var bunlar baya etkili oluyor.  Kar voleybolu ise hepsinden farklı.  Futbol kramponu ile oynanıyor. Bazen buzun bazen ise karın üzerindesin.  Fırtına oluyor, tipi oluyor, kar oluyor. Daha önce kar voleybolu 2 kişi oynanıyordu. Sonradan 3 kişiye çıkardılar ve 1 tane de yedek yaptılar. Şuanda opsiyonumuz daha güzel oluyor. Kötü sonuç ve kötü bir performansta değiştirme şansımız oluyor. Genel olarak üçü de bir birinden çok farklı.

Kayseri şehrini ve Erciyes Kayak Merkez’i nasıl buluyorsunuz.

Bütün kayak merkezlerine gittim. Kayseri Erciyes Kayak Merkezi diğerlerinden farklı hem pist olarak, hem genişlik olarak hem insanları olarak ta çok farklı. Bizim açımızdan bakarsanız da Kar voleybolu için biçilmiş kaftan diyebilirim dağı. Rakım olarak da,  hava şartları olarak da bizi çok etkilediğini düşünmüyorum.  Daha önce Uludağ’da oynadık.  Uludağ’da bazen hava şartları değişik oluyor. Oranın havası basık oluyor ama Erciyes ise havadan olduğu için daha iyi.  Burada kurulan sahalar organizasyonda çok güzel oluyor bizim açımızdan. Biz Kayseri’de en koşulda iyi ağırlanıyoruz.  Çok memnunuz Kayseri şehrinden.  Asbaşkanımızda Kayserili.

Voleybolculara Kar ve Plaj voleybolu  oynamayı tavsiye eder misiniz?.

Ben isterim herkesin kar voleybolu ve plaj voleybolu oynamasını.  Özellikle kızlarımızın ve erkeklerimizin katılıp oynamasını.  Şuanda yavaş yavaş popüler olmaya başladı.  Kar voleybolu kış olimpiyatlarına aday olarak gösteriliyor. Bende daha önce hem salonda hem plajda oynadığım için takvimler çok yoğun oluyor.   Genel olarak takvim olarak kış ayına denk geldiği için onların oynama şansı çok olmuyor.  Off sezonunda olsa  katılabilirler.  İnsanlar çok merak ediyor artık.  Sporcular çok arıyor ama denk gelmiyor.

Kar voleyboluna bakış açısı nasıl?

İlk kurulduğunda herkes yadırgadı.  Bizler antrenörler olarak şaşırdık.  Kar voleybolu nasıl yani falan dedik.  Salon voleybolu var, plaj voleybolu var zaten.  Kar voleybolu insanlara farklı geldi hala da farklı geliyor. Bilmeyenlerde çok var. İlk başladığında  biz direk katıldık.  Katıldığımız tüm turnuvalarda özellikle Kayseri ve Uludağ’da  şampiyon olduk. Avrupa Şampiyonasında final oynadıktan sonra diğer senelerde insanlar önem vermeye başladı.  Ciddi anlamda artık kafa yoruyorlar hem istatistikler olarak.  Sporcu portveyi de artmaya başladı. 3 kişi oynanması da etkili oldu. Gittikçe gelişiyor. Ben ilerle de daha farklı olacağını düşünüyorum.

Son olarak neler söylersiniz.

Bu sene bizim için çok önemli hem kar voleybolu için hem de plaj voleybolu için.  Plaj voleybolu için biz  Olimpiyat elemeleri oynayacağız.  Geçen sene kızlarla ilk turu geçtik.  Üçayak üzerinden oynanıyor Olimpiyat elemeleri.  İlk ayakları hem kızlar olarak hem de erkekler olarak geçtik. İkinci ayakta geçen sezon ülkemizde olacaktı ancak pandemiden dolayı olmadı ama bu sene olacak.  Mayıs’ın ikinci haftası İzmir’de ikinci ayağı oynanacak.  İkinci ayağı geçerek üçüncü ayak oynanacak.  Üçüncü ayağı geçtiğimiz zamanda Olimpiyatlara gideceğiz. Hedefimiz her zaman şampiyonluk.  Gençlerin spor yapmalarını isterim. Özellikle plaj voleybolu sporcuları çok ayrı. Salon voleybolundan farkı şu  hem kendini geliştirme açısından hem de yurt dışında  üst düzeyde  sporcular ile tanışma şansları oluyor.  Dünya’nın her ülkesine gidebiliyorsun.  Ciddi anlamda para kazanma şansları var. Bana ilk teklif edildiğinde 2011 yılında ben kabul etmemiştim. Salonda  ciddi rakamlar vardı o zamanlar şimdiki aklım olsa hiç düşünmeden evet derdim. Sizlere çok teşekkür ediyorum. Keyifli bir röportaj oldu. Emeklerinize sağlık.... Röportaj: Memduh BORAZAN

 

 

 


SPOR 11.02.2021 09:42:00 0