BURADA  İNSAF VAR

BURADA   İNSAF VAR

Bakanlıklar, ortak piyasa denetimiyle suni fiyat artışlarının önüne geçilmesi için çalışma başlattı hamleler üst üste geldi. Gazete Kayseri de, semt pazarında fiyat araştırması yaptı vatandaşın nabzını tuttu. Son dönemde fahiş zam yapan firmalara karşı mücadele başlatıldı. Ticaret Bakanlığı da 81 il genelinde bir yandan market ve toptancı denetimini artırdı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı elemanları ile üretici denetimlerine hız verilirken, gelişmelerden pazarcı da memnun, vatandaş da.   Bakanlıkların ortak denetimlerine zabıtaların da katılmasıyla piyasalar kontrol altında tutulurken, semt pazarlarında fiyatlama anlamında her hangi bir olağandışılık yaşanmıyor. Gazete Kayseri olarak Pazar esnafı ve Pazar müşterilerinin nabzını tuttuk. İşte muhabirimiz Memduh Borazan’ın haberi ve röportajı;

Emrah Oruç, “10 yıldır pazarcılık yapıyorum. Çok şükür işlerim iyi. Pandemiden dolayı yaşlılarımız Pazar yerlerine fazla gelmediği için işlerimiz tabi biraz düştü. Geçen seneye bakarak bu sene fiyatlarımız yüksek.  Sebze fiyatları çok yüksek. Biber 8-9 TL, Salatalık 8 TL, Patlıcan-Kabak 5 TL şuan ucuz olan meyvemiz var.  Mandalina çekirdeksiz  3 kg 10 TL. Vatandaşlarımızın pazar ilgili iyi.  Hergün farklı mahallelerdeyiz.  Denetlemeler çok sıkı.  Pazar yerlerimizde sadece çay içebiliyoruz. Onun dışında sigara kesinlikle yasak. Maskemizi de kesinlikle indiremiyoruz.  Her pazarın köşesinde sivil polislerimiz var. Bir, iki uyarıp üçüncüye kesinlikle ceza yazıyorlar” diye konuştu.

Yusuf Yüce, “25 yıldız pazarcılık yapıyorum.  Marketlere göre fiyatımız gayet iyi. Vatandaşlarımızın ilgili normal. Pandemi bizi etkiledi ancak buna rağmen çok şükür. Bir esnafa göre bizim işlerimiz iyi. Kurallara uyuyoruz. Bizim kiralarımızı belediye aldığı için birazda uygun diğer sektörlere bakarak” dedi.

İsa Kadı, “ Yumurtanın fiyatları düştü.  26-27 TL’den 23-22 TL’ye kadar düştü. Yumurtanın fiyatlarını iriliğine göre değişiyor. Fiyatlar biraz daha inebilir ama şuan ki fiyatları gayet normal.  Yem pahalandı 1 TL’den 3 TL’ye çıktı.  Üretici değilim sadece alıp satıyorum ama yem fiyatları yüksek. Marketle Pazar arasında bir fark yok genel itibari ile. Televizyonlarda çıkıyor 30-35 TL diye de abartı fiyatlar onlar. Yada zengin semtleri gösteriyorlar.  Normal şartlarda en yüksel fiyat 25 TL yumurtada.  Bize göre bir şey yok zaten. Ona alır beşe satarız. Üreticiye bir şey kalmıyor.  Üretici de kalmadı zaten.  Biraz daha 20 TL’den 15 TL ‘den giderse seneye sarımsak gibi 50-60 TL yiyecekler” dedi.

Yusuf Adıyaman, “42 yıldır esnafıyım.  Pazarın en eski esnaflarından biriyim.  Vatandaş çıkıp televizyon dedi ki yumurta katil ilan edildi. Zam şampiyonu ilan edildi. Şimdi İstanbul’da 30 ile 35 TL arasında.   Yumurtanın piyasasının kurulduğu yer ülkemizde Afyon.  Her Pazartesi fiyat alınır. 50 binlik, 100 binlik ve 150 binlik tesisler var.  Bu tesislerin elinde olan bir şey bu.  Yumurtanın yemi uçtu gitti.  Yumurta üreticileri, 11 TL iken, 10 TL iken veya 8 TL iken bir vatandaşta çıkıp Allah rızası için bu adamlar batıyor. Biz bu adamlara yardım edelim de yumurtacı esnafı bitmesin diye bir Allah kulu  konuştu mu. Tarım Bakanımız o zaman diyecek ki yem fiyatına dur diyecek. Pazara dur diyecek. Vatandaş şimdi sebze ve meyve fiyatlarına yüksek diyor. Şuanda Antalya nakliyesinden kimsenin haberi yok. Kamyoncuya ver ucuza mazotu fiyatlar ucuz olsun. Gidip birçok çiftliğine hepsi kapanıyor” dedi.

 

 


GÜNDEM 29.01.2021 10:29:00 0