BASKETBOLA ADANMIŞ HAYAT

BASKETBOLA ADANMIŞ HAYAT

Amacı her zaman önce iyi insan, sonra iyi sporcu, sonra iyi Basketbolcular yetiştirmek olan, sporcu ve öğrencilerine sadece basketbolu değil; bunun yanı sıra kazanmayı, kaybetmeyi sorumluluk almayı, kendine güvenmeyi, yardımlaşmayı, paylaşmayı, işbirliğini, saygıyı sevgiyi, vefayı öğretmeye çalışan onlar için her zaman rol model olamaya çalışan, yeri geldiği zaman bir arkadaş, bir abi bir Baba şefkatiyle yaklaşan, onların başarılarıyla gurur duyan her zaman maddi manevi destek olmaya çalışan; Basketbol ekseninde şekillenen bir hayatın sadece spor ile sınırlı kalmadığını bunun yanı sıra birçok farklı duygu ve değerinde olduğunu gösteren bir hayat hikâyesi belki de. Bu basketbol deyince Kayseri’de akla gelen ilk isim Hasan Aksoyak’ın hikâyesi.

Hasan Aksoyak kimdir?

1979 yılı Almanya-Duisburg doğumluyum. Evli, 14 ve 2 yaşında 2 kız babasıyım. İlkokulu Kayseri Ahmet Baldöktü İlkokulunda, ortaokulu Kayseri 50.Yıl Dedeman Ortaokulunda, Liseyi Anadolu Teknik Lisesi ve Melikgazi Lisesinde okudum. Üniversite eğitimimi Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda, Yüksek Lisans Eğitimimi Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Ana bilim dalında tamamladım. 2001 Yılından bu yana Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaktayım. Aynı zamanda Kendi kurucu üyelerinden olduğum önceki adı Üniversiteler Gençlik ve Spor Kulübü olan yeni ismi Basketbol Gençlik ve Spor Kulübünde Kulüp Başkanı ve Baş antrenör olarak görev yapmaktayım. Erciyes Gençlik ve Spor kulübünde aktif üyeliğim devam etmektedir. 2013 yılından bu yana Türkiye Basketbol Federasyonu 5.Kademe A kategorisi ve 2001 yılından bu yana da Türkiye Voleybol Federasyonu 2. Kademe antrenörlük belgesi sahibiyim. Merkezi Amerika ile Panama’da bulunan Ulusal Basketbol Birliği’nde (UNB) Türkiye temsilcisi olarak özel danışmanlık görevi yapmaktayım.

Basketbola ne zaman, nerede ve nasıl başladınız? İlk resmi maçınızı hangi takımla oynadınız?

Basketbola 1988 yılında Ahmet Baldöktü İlkokulu’nda başladım. Okul Basketbol takımı seçmeleri vardı. Bir üst sınıfımızda ki öğrencilerden seçme yapılıyordu. Bir ara mola verdiler. Bende molada potaya kendi başıma birkaç atış yaptım. Bu sırada Beden Eğitimi Öğretmenimiz beni seyretmiş mola bitiminde seçmelere benimde katılmamı istedi ve bu sayede okul takımına seçilip Basketbola başlamış oldum. İlk maçımızı Ted Kayseri Koleji ilkokulu takımı ile yapmış ve 15-8 kazanmıştık. Maçlar bittikten sonra o zamanlar Kayseri’yi hem Türkiye hem Avrupa arenasında gururla temsil eden Meysuspor altyapısına girdim ve Meysuspor’un faaliyetleri durdurma ve kapanma kararı aldığı 1997-1998 sezonu sonuna kadar altyapıda tüm kategorilerde ve A takımda 1.ligde oynadım. Meysuspor altyapısında yıllarca beraber sayısız müsabakaya çıktığımız ve antrenman yaptığımız izlere her türlü desteği veren altyapı Antrenörlerimiz Fevzi Önder, Hüseyin Sönmez ve Mahmut Aksoy’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Sporculuk kariyerinizde bugüne kadar hangi kulüplerde ve liglerde oynadınız?

-Milli takım 3x3 Türkiye A milli takımı

-1.Lig Kayseri Meysuspor

-2. Lig Erciyes Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü

-2. Lig Tokat Zile Belediyespor

-2. Lig Malatya İnönü Üniversitesi Spor Kulübü

-3. Lig Konyagücü Spor Kulübü

-Bölgesel Lig Erciyes Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü

-Bölgesel Lig Tokat Zile Belediyespor

-Bölgesel Lig Kayseri Melikgazi Belediyespor

-Bölgesel Lig Kayseri Üniversiteler Gençlik ve Spor Kulübü

-Bölgesel Lig Kayseri Hasketbol Gençlik ve Spor Kulübü

-Bölgesel Lig Sivas Kongre İhtisas Spor Kulübü

-Bölgesel Lig Kayseri Erciyes Gençlik ve Spor Kulübü

-Kayseri Meysuspor altyapı

Yıllarca Türkiye 3x3 Milli Takımı’nda oyuncu ve kaptan olarak görev yaptınız. 3x3 macerası nasıl başladı? Milli takıma nasıl seçildiniz?

İlk 3x3 turnuvalarına 1994 yılında Kayseri’de Adidas’ın düzenlemiş olduğu turnuvaya katılarak başladım. Burada yaklaşık 180 takım arasından Şampiyon olarak İstanbul’da yapılan Türkiye Finallerine katılıp Türkiye 5. olmuştuk.  Sonrasında 3x3 Resmi Federasyonlar tarafından organize edilene kadar yıllarca çeşitli turnuvalara katıldım. 2014 yılında 3x3 Türkiye etaplarının birçoğuna katıldık. Burada 3 farklı ilde şampiyonluk yaşadık. Sonrasında Samsun ili şampiyonu olarak İstanbul Caddebostan’da düzenlenen Türkiye Finallerine katıldık. Ankara 1., İzmir 1. ve İzmir 2’nin yer aldığı çok zorlu bir gruba düştük. İlk maçımız İzmir 2.si olan takıma karşı kaybettik. Bundan sonra sırasıyla Ankara 1.si ve İzmir.1si olan takımları yenerek Averajla grup 1.si olup çeyrek finale yükseldik. Çeyrek Final ve Yarı Finalde İstanbul temsilcilerini yenip Finalde tekrar aynı grupta olduğumuz ve grup 2.si olarak finale kadar gelen İzmir 1.si ile karşılaştık bu maçı da kazanarak Türkiye Şampiyonu olduk ve Çek Cumhuriyeti Prag’ta yapılan Kulüpler Şampiyonasına katıldık… Bu şampiyonlukta Büyük pay sahibi olana takım arkadaşlarım Mert İskender, Furkan Berberoğlu, İsmail Arıtürk ve Safa Halit Çakır’a, Antrenörümüz Mustafa Berberoğlu’na sponsorumuz Metro Turizm ve Ömer Zorlu’ya sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. 3x3 te oynadığınız her maç aldığınız her galibiyet ce sıralama size bir puan kazandırıyor. Bu puanların 1 yıl geçerliliği var. 2014 yılında oynadığımız maçlar ve aldığımız puanlarla uzun süre Türkiye 1.si olarak listede yer aldım. Milli takım seçmeleri de genel olarak bu listeden yapılmaktaydı.  Bu sayede 2014 yılında Milli takıma seçildim. İlk olarak Romanya-Bükreş’te yapılan Avrupa Şampiyonasına katıldım. Sonrasına Azerbaycan Bakü’de düzenlenen 1.Avrupa oyunlarına kaptan olarak görev yaptım. Milli takım kariyerim boyunca beni her zaman destekleyen Samer Şenbayrak’a teşekkür ediyorum..

Sporculuk yaşantınızda unutumadığınız maçlar ve kariyer rekorlarınız nelerdir?

İlk resmi maçım 1988 Ted Kayseri Koleji İlkokulun a karşı 15-8 kazandığımız maç… 1.ligde ki ilk maçım.. 1998 yılında Abdi İpekçi Spor salonunda Ülkerspor ile oynadığımız maç…1.ligde attığım ilk sayı… Kayseri Atatürk spor salonunda 1998 yılında Tuborg’a karşı 1.lide en fazla attığım sayı 1998 yılında Türk Telekom PTT’ye karşı 9 dakikada 11 sayı…2003-2004 sezonunda 2.ligde 40,2 sayı ortalaması ile oynadığım sezon.2014 yılında 3x3 te Türkiye Şampiyonasında Şampiyonanın en zayıf ve en az şans verilen takımı iken ve ilk maçımızı kaybetmemize rağmen Türkiye şampiyonu olmamız ve imkânsızı başarmamız. 2014’te Yunanistan’a karşı oynadığım ilk Milli maçım. 2015 yılında Bakü’de oynadığımız ve son anda yediğimiz sayıyla, 1 sayı ile kaybettiğimiz Belçika maçımız. Erciyes Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübünde oynarken Adana’da düzenlenen Bölgesel Lig Türkiye finallerinde ilk 7 takımın 2.lige yükseleceği turnuvada Tarsus Çukurovaspor ile oynadığımız 7.-8.lik maçımızda son 1.9sn kala 3 sayı geride olduğumuz maçta 3 sayı atarak maçın uzatmaya gitmesini sağlamıştım sonra uzatmada maçı kazanarak 2.lige çıkmıştık.  Tokat Zile Belediyesporda oynarken Erkekler Bölgesel Basketbol ligi maçında atmış olduğum 93 sayı resmi maçlarda ki kariyer rekorumdur. Evimizde oynadığımız Adıyaman maçında attığım 81 sayı, Deplasmanda Tarsus Çukurovaspor maçında attığım 73 sayı ,Bingöl deplasmanında attığım 65 sayı, Sinop deplasmanında atmış olduğum 64 sayı aklımda kalan anılar arasında. Bir maçta en fazla 3 sayı isabetim.19 adet. 3 sayılık atış yarışmasında İstanbul Caddebostan’da Türkiye Şampiyonu olduğum turnuva…

Antrenörlük kariyerine nasıl başladınız?

Antrenörlük kariyerim resmi olarak 1997 yılında Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde Yaz spor okullarında başladı. Sonrasında ki 24 yıl boyunca 2.Lig, Bölgesel lig, Altyapı takımları, Üniversite kız Erkek okul takımları, 12 Dev Adam Basketbol Okulları, Yaz spor Okulları, Uluslararası Basketbol kampları vb. de antrenörlük yapmaya devam ettim. Antrenörlük kariyerimin en güzel yanı yıllarca emek verdiğim yetiştirdiğim sporcularımla birlikte aynı takımda aynı amaç doğrultusunda takım arkadaşı olarak beraber ter akıtmak ve yine bu sporcularımın Üniversitede derslerine girmek onlara bilgi birikimimi ve tecrübeleri aktarmak sonrasında da onlarında bir Beden Eğitimi Öğretmeni ve Antrenör olduklarını görmek ve rakip olarak maçlara çıkmak oldu. Bu gerçekten gurur verici bir durum.

 

Üniversite öğretim görevlisi olarak basketbol dışında verdiğiniz dersler var mı?

Evet var. Öncesinde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu şimdi ise Spor Bilimleri Fakültesi olarak Eğitim –Öğretim faaliyetlerine devam Eden ve 20 yıldır Öğretim Görevlisi olarak Görev yaptığım Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde Uygulamalı ve Teorik olarak birçok derse girmekteyim.  2020-2021 yılı Güz ve Bahr döneminden örnek verecek olursak basketbol dışında

-Eğitimde Ahlak ve Etik

-Eleştirel ve Analitik Düşünme

-Seçmeli Voleybol

-Sporda Beden dili ve İnsan ilişkileri

-Karşılaştırmalı Eğitim

-Sporda Beceri Öğrenimi

-Topluma Hizmet Uygulamaları

-Streetball

-Türk Eğitim tarihi

-Karakter ve Değerler Eğitimi

-Antrenör etiği ve Çocuk Koruma,

-İnsan ilişkileri ve İletişim

-Sporda Öğretim Yöntemleri vb. olarak sayabiliriz.

Özellikle yıllardır üniversitede yürütmüş olduğunuz topluma hizmet uygulamaları dersi ve bu kapsamda gerçekleştirmiş olduğunuz sosyal sorumluluk projeleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Topluma Hizmet Uygulamaları dersi, öğrencilerimizin ve sporcularımızın toplumsal duyarlılık ve farkındalık, işbirliği, dayanışma, etkili iletişim ve öz değerlendirme becerilerini desteklemek amacıyla toplumsal bilincin uygulamalı olarak kazandırıldığı bir ders ve etkinliktir. Bu dersin ve projenin amacı toplumu gönüllülük kavramı ile tanıştırmak; paylaşma, farklı olanı tanıma-kabul etme, farklılıklara uyum sağlama, problem çözme, üretken olma gibi değerlerin geliştirilmesine olanak tanıyarak, öğrencilerimizin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak, Yozlaşma, tembellik, alkol-sigara bağımlılığı gibi etmenlerle ortaya çıkan “Sağlıksız Toplum, Sağlıksız Birey” sarmalına alternatif çözümler üretmek ve uygulamak, Kültürel yozlaşmanın kırılmasını sağlayabilecek yeni dinamik bir gücün oluşmasını sağlayabilmek, Kişisel ve günlük sorunlarıyla uğraşan öğrencileri evrensel toplum değerleriyle buluşturmak, sosyal dayanışmayı desteklemek, yüksek değerlere sahip “dünya insanı” olabilme özelliklerini geliştirmelerine destek olmaktır.

 

 

 

Mevcut görevleriniz dışında merkezi Amerika ile Panama’da bulunan Ulusal Basketbol Birliği’nde (UNB) Türkiye temsilcisi olarak özel danışmanlık görevi yapmaktasınız. Bu konu hakkında verebilir misiniz?

Dünya çapında Uluslararası Basketbol Eğitim ve Gelişim kampları düzenleyen, NBA yaz ligleri ve NCAA gösteri turnuvaları düzenleyen, oyuncu değişim projeleri yapan, uluslararası turnuvalar düzenleyen ve birçok tecrübeli ve önemli antrenörün bulunduğu Ulusal Basketbol Birliği’ne Türkiye’den üye olan ilk takım Kulüp Başkanlığını ve Baş antrenörlüğünü yaptığım Hasketbol Gençlik ve Spor kulübü oldu. Bu bizim için çok güzel bir gelişme oldu.
Uzun süredir Ulusal Basketbol Birliği (UNB) Başkanı Allan Walls ile iletişim halindeydik. Bu basketbol birliği hakkında görüşmelerde bulunduk ve bu birliğe üye olmayı kabul ettik. Bu üyelikle birlikte bana da bu organizasyonda özel danışmanlık görevi verildi. Bu üyelikle birlikte yapılacak görüşmeler ve anlaşmalar neticesinde Türkiye’yi ve Kayseri’yi yurt içi ve yurt dışında en iyi şekilde temsil etme imkânı bulacağız. Dünya çapında düzenlenecek olan benzer organizasyonlarla birlikte ortak çalışmalar yapabileceğiz. Oyuncularımız ve Antrenörlerimiz Uluslararası Basketbol kamplarına, NCAA gösteri turnuvalarına ve NBA yaz kamplarına katılma şansı bulacak. Bu organizasyonda görev alan yabancı antrenörleri Kayseri’ye davet ederek beraber antrenman yapma şansı bulacağız. Yine sporcularımız ve antrenörlerimiz bu organizasyonda görev alan antrenörlerin yurt dışında düzenledikleri uluslararası basketbol ve oyuncu gelişim kamplarına ve turnuvalara davetli olarak katılabilecek. Düzenlenecek çeşitli dostluk ve özel turnuvalara katılabileceğiz. Bu sayede sporcularımız ve antrenörlerimiz uluslararası düzeyde bilgi alışverişi iletişim tecrübe kazanma şansı bulabilecekler. Kulübümüz ve ilimiz için atılmış çok güzel ve büyük bir adım oldu. Mümkün oldukça fazla organizasyon düzenlemek ve düzenlenecek organizasyonlara katılmak için elimizden geleni yapacağız.

 

Eğitim hayatınız ve basketbol ile ilgili bundan sonraki plan ve hedefleriniz nelerdir?

Şuan için en büyük dileğim yaklaşık 1 yıldır içinde bulunduğumuz Pandeminin bir an önce son bulması hayatın ve Basketbolun normale dönmesidir. Sonrasında pandemi öncesinde ki hedeflerimiz aynen geçerliliği korumaktadır. Mevcut kulüp çalışmalarımıza aralıksız olarak devam ederek Hem okulda hem sahada başarılı olan Önce iyi insan sonra iyi sporcu sonra iyi basketbolcular yetiştirmeye devam edeceğiz inşallah. Basketbol konusunda şuan hazırlıklarını yapmış olduğum içerisinde Basketbol dair her şeyi bulabileceğiniz Basketbol kitabımı tamamlamayı düşünüyorum. Pandemi öncesi hazırlıklarına başladığımız ama yarım kalan Kızlar kategorisinde Kayseri’de Kadınlar Bölgesel Basketbol Liginde mücadele edecek bit takım oluşturup ilimizi gururla temsil etmek ve altyapıda ki kızlarımıza tecrübe kazandırabilecek hedef olarak koyabilecekleri bir oluşumda bulunmak istiyorum.

Hem öğrencilerimle hem sporcularımla Sosyal sorumluluk projelerimiz arkalıksız devam edecek. Üniversitede ki derslerimde hem Sporu hem Basketbolu sevdirmek daha geniş kitlelere yaymak için bilgi birikimimi ve tecrübelerimi aktarmaya aynı zamanda rol model olmaya devam edeceğim. Enerjim ve gücüm yettikçe hem 5x5 hem de 3x3 de aktif olarak Basketbol oynamaya devam edeceğim. Sporculuk yaşantım bittikten sonra çeşitli görevlerde basketbola hizmet etmeyi daha geniş kitlelere yaymak için ve daha çok kişinin gerek sporcu gerek antrenör gerek idareci gerek seyirci gerekse sponsor olarak bu eşsiz sporun havasını soluması için gece gündüz yılmadan yorulmadan çalışmaya devam edeceğim.

Röportaj: Erhan KAN

 

 

 

 

 

 


RÖPORTAJLAR 24.02.2021 09:45:00 0