BAKİ ERSOY, TOPLULAŞTIRMA SORUNLARINI MECLİSA TAŞIDI

BAKİ ERSOY, TOPLULAŞTIRMA  SORUNLARINI MECLİSA TAŞIDI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Kayseri’de yapılan toplulaştırmalar sonucu ortaya çıkan sorunların araştırılarak alınacak önemlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi. Milletvekili Baki Ersoy, konu ile ilgili olarak, “Kayserimiz'de yapılan toplulaştırma uygulamalarından sonra vatandaşlarımızın bize ilettikleri sorunların araştırılması için TBMM Başkanlığına meclis araştırma önergesi sunmuş bulunmaktayız. Sorunlarımızın çözülmesi için gerekli adımları atmaya devam edeceğiz” dedi. Ersoy, Kayseri ili-ilçelerinde yapılan toplulaştırmalar sonucu ortaya çıkan sorunların araştırılarak alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98.. ve TBMM iç tüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereği Meclis Araştırması açılmasını teklif etti. Ersoy, gerekçesinde ise şu görüşlere yer verdi: “Kayseri, 1 Milyon 377 milyon nüfusu ile İç Anadolu’nun üçüncü büyük kentidir. Kuzey ve kuzeybatıda Yozgat, kuzey ve kuzeydoğuda Sivas, doğuda Kahramanmaraş, güneyde Adana, güneybatıda Niğde, batıda ise Nevşehir illeriyle çevrili olan Kayseri ilinin; Akkışla, Bünyan, Develi, Hacılar, İncesu, Kocasinan, Melikgazi, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Tomarza, Yahyalı, Talas, Özvatan, Felahiye ve Yeşilhisar olmak üzere 16 ilçesi vardır.

Bu ilçelerin bir çoğunda; miras ve intikal, hisseli ve bölünerek yapılan satışlar, sulama, karayolları ve demiryolları gibi tarım arazilerinden geçen kamu yatırımları, sermaye ve işgücü yetersizliğinden dolayı yapılan kısmi kiracılık ve ortakçılık, sel, taşkın ve heyelan gibi doğal afetler, tarım kesimindeki yüksek nüfus yoğunluğu baskısı arazilerin parçalanmasına yol açmıştır.

Bir önceki paragrafta belirtilen nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “Arazi Toplulaştırılması” denilmektedir.

Kayseri ili-ilçelerinde de küçük, parçalı ve dağınık tarım arazilerini modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini arttırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmek amacıyla “Toplulaştırma” yoluna gidilmiş ve yüklenici firmalar vasıtası ile işlemler yürütülmüştür. Fakat, bölge halkı yapılan toplulaştırma işlemlerinden memnun olmadıklarını, maddi kayıplar yaşadıklarını ekim yapılacak alanlardan verim alamayacakları gibi çeşitli sebepleri öne sürerek mağduriyetler yaşadıklarını iddia etmektedirler.

Yukarıda açıklanan nedenlerle, Kayseri ili-ilçelerinde yapılan toplulaştırmalar sonucu ortaya çıkan sorunlarının araştırarak alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM iç tüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereği Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır.”

 

 


SİYASET 20.10.2020 09:59:00 0