AŞKLA YAPIYORLAR

AŞKLA YAPIYORLAR

Kayseri'de yolları Taekwando kulübünde kesişen Arzu Tan Sayan ve Yavuz Sayan çiftinin ringde başlayan aşkları önce evlilikle sonrasında ise şampiyonluklarla taçlandı. Arzu Tan Sayan maçta yediği dayağın ardından hırs yapan Yavuz Sayan, gecesini gündüzünü antrenman yaparak geçirdi. Ancak kadından dayak yeme hırsı Yavuz Sayan'ı başarıdan başarıya taşıdı. 5 Türkiye 1’de Avrupa şampiyonu olan Sayan, hayatının şampiyonluğunu ise Arzu Tan Sayan’ı kalbini kazanarak aldı. Kayseri'de Taekwando’ya gönül veren  Sayan ailesi şimdilerde yeni şampiyonlar yetiştiriyor. Sayan ailesinin yıllar önce başlayan tatlı ve güzel rekabetleri, beraberinde aşkı ile başarıyı birleştirdi. Muhabirimiz Memduh Borazan sordu, Arzun Tan Sayan ve Yavuz Sayan içtenlikle yanıtladı. İşte renkli fotoğrafları ile zevkle okuyacağınız o röportaj:

Şampiyon Aile…

Kayserili Sayan ailesinin taekwandodaki başarıları ülke sınırlarını aştı. Avrupa şampiyonu olan ve şuan Milli Takım Antrenörlüğü yapan Yavuz Sayan, kariyerinde birçok başarıya imza atarak devlet sporcusu unvanı aldı. Arzu Tan Sayan'da Dünya ve Avrupa Şampiyonluğunun yanı sıra Olimpiyat 3'ncüsü oldu. Milli Takım ve TOHM Antrenörlüğü de yapan Arzu Tan Sayan'da üstün başarılarından dolayı devlet sporcusu oldu. İkilinin oğulları Yunus Emre ise taekwando da 9 kez Türkiye, 2 kez Avrupa ve bir kez de balkan şampiyonu oldu. Başarıları ülke sınırlarını aşan sayan ailesinin şimdiki hedefleri ise minik kızları Zişan'ı olimpiyat şampiyonu yaparak seriyi tamamlamak.

 Sizi tanıyabilir miyiz?.  

İsmim Yavuz Sayan,1975 Kayseri doğumluyum. Aslen Ağrılıyım. Ortaokul ve liseyi dışardan açıktan okuyarak mezun oldum. 12 kardeşli bir ailenin ferdiyim.

İsmim Arzu Sayan, 1973 İstanbul doğumluyum. Aslen Karslıyım. Ortaokul ve liseyi dışardan açıktan okuyarak mezun oldum. 6 kardeşli bir ailenin ferdiyim.

 

Tanışmanız nasıl oldu? Taekwondo’ya nasıl başladınız?

Yavuz Sayan: Sene 1991 yılında İlk Türkiye şampiyonluğu mu kazandım ve o sene milli takıma davet edildim ve Ankara’da kampa dâhil oldum. Milli takım antrenörleri o dönemde Arzu Tanı’da milli takıma davet ettik. Niye gelmedi diye bana soru sordular ben de kendisi ile tanımıyorum Ama kendisini takip ediyor ismini ve başarısını duyurdum dünya şampiyonluğundan dolayı  milli takımı kampı bitir Kayseri'ye döndüm ve döndükten sonra Arzu Hanım'ın antrenman yaptığı spor salonuna gittim o gün ilk defa Arzu Hanım'la karşı karşıya gelmiştik kendisi beni neden kampa davet edilmediğini sordu Ben de aynısını milli takımdaki hocalarımız Arzu neden kampa gelmedi diye sordular cevabını verdim Dedim herhalde irtibatta bir sorun olmuştur diyerek konuyu kapattık. bu arada antrenman için hazırlıklarımı yapmak için odaya geçerken bana sen antrenman mısın kamptan geliyorsun antrenmanda beni fazla hırpalama deyince bende içimden bir dünya şampiyonu Bunu bana söylüyorsa Vay be diyerek kendi kendime bir havaya girdim. Antrenmanda teknik taktik çalışmalarımızı yaptıktan sonra müsabaka durumuna başladık müsabaka da daha ben ayağımı kaldırmadan o kadar hızlı idi ki  kafama kafama teknikleri yiyordum  ve beni yenmişti o gün çok güzel bir dayak yedim bu antrenman Sonunda eve gittiğimde Rahmetli anneme Dedim ki anneciğim dedim bugün güzel bir kızdan öyle güzel bir dayak yedim ki diye ilk tanışmamız böyle oldu ve bunu hiç unutamam  bu çalışmadan sonra sürekli antrenman partneri olarak beraberce çalışmaya başladık.

 

Taekwondo ne zaman başladın kim teşvik etti?

Arzu Tan Sayan: Babam gençlik hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde personel olarak çalıştığı dönemde babamın teşvikiyle 9 yaşında İstanbul’da taekwondoyla tanıştım.

Yavuz Sayan: 9 yaşında taekwondoya başladım. Eski pehlivanlardan Cemil abim ve Kemal abimin destekleri ile 1 yıllık sporcu iken Aziz Ukşal hocam yeteneğimin olduğunu görünce bizzat abimin yanına giderek bu çocukta ışık gördüm devam etme konusunda destek olun diyerek ailemi bilgilendirdi.

Birçok başarıya imza attınız bunun için neler söylersiniz?..

Arzu Tan Sayan:  Öncelikle spor kariyerim de Dünya ve Avrupa şampiyonluğu ile Olimpiyat üçüncülüğü elde ettim. Aynı zamanda bu başarılarındaki tecrübe ve deneyimlerimi bilgi birikimleri yeni nesillere aktarma yolunda tabii ki başta can yoldaşım hayat arkadaşım eşim ve antrenörlük kariyerinde birlikte yürüttüğüm ailem birlikte çalışmamızın ürünü. Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonluğu kazandırarak sporcularımızla beraber ülkemize kazandırdık ve kazandırmaya devam ediyoruz. Mutfaktayız başarılı olmayı çok seviyoruz.

Bu sporu yaparken en büyük destekçin kimler. Ailen nasıl karşılıyor?..

Yavuz Sayan: Başta bizi yetiştiren Aziz Ukşal hocam daha sonra eski pehlivanlardan Cemil ağabeyim, Kemal ağabeyim ailem sonuna kadar bana inandılar ve her zaman yanımda oldular. Desteklerini esirgemediler şükürler olsun den de bu güvenlerini bu destekleri boşa çıkarmadım. Ülkemizi uluslararası arena'da Avrupa'da başarılarla temsil ederek bayrağımızı göndere çektirip İstiklal Marşı'mız okuttum.

 

Taekwondo’ya Kayseri’nin bakış açısı nedir. Eksikler nelerdir?

Yavuz Sayan: Kayseri Türk milli takımının lokomotifi oldu bizlerin sporculuk döneminden şu anki antrenörlük günümüze kadar biliyorsunuz. Arzu Tan Sayan sporculuk kariyerinde eski Dünya ve Avrupa şampiyonu Olimpiyat üçüncülüğü kazanarak Kayseri’mize ve ülkemize kazandırmış. Melikgazi Belediyesi’nin de sporcusu olarak bu başarıyı elde etmiştir. Aynı zamanda ben eski Avrupa dereceli yine Melikgazi Belediyesi’nin taekwondo kulübünde bu başarıyı elde ettim ve geçmiş dönemden bu zamana kadar gerçekten Kayserili yetiştirdiğimiz sporcularımız Türkiye'nin taekwondo da lokomotifi olmuştur. Geçmişte de şimdi de eksikler vardır ama şükürler olsun sonuçta bu eksikliklerin içerisinde bile bu ülke başarısını elde etmek bizler için daha anlamlı ve daha güzel oluyor sadece tek yakınlığımız Dünya ve Avrupa'da olimpiyatlarda boy gösteren şampiyon olan sporcularımızla ile antrenörler olarak  bir futbol kadar bir basketbol kadar takım sporları kadar çok gündemde olamıyoruz onlara verilen desteğin yüzde birini bile alamıyoruz. Ama en güzeli karşılıksız-karşılık beklemeden yaptığımız başarı bizim için daha da anlamlı.

 

Teakwondo olmasaydı hangi mesleği yapardınız?

Arzu Sayan: Öğretmen olurdum insanların hayatlarına yön vermeği çok seviyorum.

Yavuz Sayan: Futbolu çok seviyordum, yetenekliydim futbolcu olmak isterdim.

 

Birçok dalda birçok şampiyon sporcular yetiştiriyorsunuz. Bunun için neler söylersiniz?

Arzu Tan Sayan:  Bütün branşlarda şampiyon olup ve aktif spor kariyeri bittikten sonra antrenörlük hayatına atılan çok nadirdir. Çünkü sporcu yetiştirmek çok zor ama biz zoru çok seviyoruz çocuklarımıza dokunuş yapmak hayata hazırlamak bizleri çok mutlu ediyor bizim en kolay işimiz spor yaptırmak en zor işimiz.

 

Kaç tane derce yapan sporcularınız var?
2000 yılı ve 2022 yılları arasında sporcularımızın katıldığı ulusal ve uluslar arası müsabakalardaki dereceleri:
1 kez Olimpiyat Şampiyonluğu 
1 kez Olimpiyat İkinciliği
2 kez  Dünya Şampiyonluğu
5 kez Dünya İkincliği
3 kez Dünya Üçüncülüğü
2 kez Dünya Beşinciliği
4 kez Avrupa Şampiyonluğu
3 kez Avrupa İkinciliği
9 kez Avrupa Üçüncülüğü
4  kez Avrupa Beşinciliği
3 kez Balkan Şampiyonluğu
1 kez Balkan İkinciliği
3 Kez Uluslararası Şampiyonluğu
2 Kez Uluslararası İkinciliği
12 Kez Uluslararası Üçüncülüğü
48 Kez Türkiye Şampiyonluğu
29 Kez Türkiye İkinciliği
43 Kez Türkiye Üçüncülüğü ve
sayısız Milli Takıma sporcu yetiştirdik.

 

Antrenör  olarak gelecekteki hedefleriniz nelerdir?..

Arzu Tan Sayan:  Kızım Zişan 6 yaşında bir gün Taekwondo branşında olimpiyat şampiyonu olmasını görmek buna yönelik çalışmayı başlatacağız.

5.Kademe başantrenör oldunuz. Neler söyleriniz? :

Arzu Tan Sayan: Sporculuk kariyerimde Dünya ve Avrupa şampiyonluğu ve Olimpiyat 3.cüsü oldum. Antrenörlük kariyerimde antrenörlüğün en üst kademesi olan 5.ci kademe teknik direktörlüğünü kazandım. Kendimi her zaman yenileme ve bilimsel çalışmalar yaparak kendimi geliştirdim tecrübe bilgi ve birikimlerimi yeni nesillere aktarmaktan çok mutlu oluyorum. Şükürler olsun ki kendi başarımın üstünde başarılı sporcular ülkeme yetiştirdim yetiştirmeye devam ediyoruz.

Çocuklarınız Teakwondayu kendi mi seçti, yoksa siz mi yönlendirdiniz?

Yavuz Sayan: Benim zorumla Yunus Emre spora başlatırken çok zorlandım çünkü atasözlerimizden terzi kendi söküğünü dikemez sözünü biliyoruz. Taekwondo branşı yüzde yüz disipline dayalı bir branş bundan dolayı ben çocuğumla baba oğul ilişkisi yaşayamadım disiplinden koparız diye ama yaptığımız çalışmanın ve fedakarlığın karşılığını şükürler olsun. 2 kez Avrupa şampiyonluğu balkan şampiyonluğu ve Dünya 2.cisi 9 kez Türkiye şampiyonluğu ve sayısız uluslararası başarıları elde etti ve şuan Erciyes Üniversitesi beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksek Okulu mezunu ve İncesu Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesinde Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yapmaktadır.

Son olarak nelere söylemek istersin?..

Sayan ailesi olarak size çok teşekkür ediyoruz.

QUİZ

En sevdiğiniz yemek: Sulu patatesli

En sevmediğiniz yemek:  Lahana sarması

En sevdiğin huyun: Merhametli olmam

En son izlediğiniz film: Dangal

Hayatta olmazsa olmaz dediğiniz 3 şey:  Eşim, oğlum, kızım

Röportaj: Memduh BORAZAN

 

 


SPOR 4.03.2022 09:45:00 0