MERKEZ KONDU

Merkezi Kayseri'de bulunan 8 sendikanın bağlı olduğu ve 7 Bin üyesi bulunan Tüm-İş Konfederasyonu'nun hizmet binası lüks ve şatafattan uzak bir gece kondu da yer alıyor.

Merkezi Kayseri’de bulunan 8 sendikanın bağlı olduğu ve 7 Bin üyesi bulunan Tüm-İş Konfederasyonu’nun hizmet binası lüks ve şatafattan uzak bir gece kondu da yer alıyor.

 

-100 Metrekare bahçeli gecekondu

Tüm-İş Konfederasyonu, merkez binası ile dikkat çekiyor. Son yıllarda ülkemizde faaliyet gösteren sendikaların genel merkezleri neredeyse tamamen lüks ve şatafatlı binalarda yer alırken Tüm-İş Konfederasyonu’nun Kayseri’de bulunan merkezi 100 metrekare bir gece kondu da faaliyet gösteriyor. Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı ve aynı zamanda Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin bu durumu, “İşçi gibi yaşamazsak, işçi gibi düşünmezsek işçilerin hakkını nasıl savunabiliriz” diye açıklıyor.

 

-Sokağa otomobil giremiyor

Yıldırım Beyazıt Mahallesi Taşlı Sokak üzerinde bulunan gece konduya ulaşabilmek için sokağın başında arabanızı bırakmanız gerekiyor. Çünkü, sokak çok dar ve araçların girmesine müsait değil. Bahçesinde domates, biber, kabak, ayçiçeği gibi bitkilerin ekili olduğu genel merkez, tabelasını görmediğiniz takdirde gece kondu bir bir evden farklı değil. Genel Başkan Mahmut Şahin, sadece 350 TL kira ödedikleri genel merkezlerinden son derece memnun olduklarını söylüyor.

 

-Bahçe kapısı çalındı, yenisini taktırmadılar

Tüm-İş Genel Merkezi’nin geçtiğimiz hafta içerisinde demir bahçe kapısı çalındı. Bu durumu fırsata çevirdiklerini dile getiren Genel Başkan Mahmut Şahin, “Daha önce bahçe üzerine ‘Kapımız herkese açık’ yazmıştık. Bahçe kapısının çalınmasının üzerine fazla düşmedik. Zira kapımızın herkese açık olduğunu söylediğimiz için kapıyı yeniden taktırma gereği de duymadık’ dedi. Konfederasyon, yönetim toplantılarını ise lüks bir toplantı salonunda değil fabrikalardan işçiler tarafından getirilen paletlerden yapılan şark köşesinde yapıyor

DEVAM

Üç yıl önce Ankara’da kurulan Tüm-İş Konfederasyonu başkanlığa Mahmut Şahin’in seçilmesinden sonra aldığı bir karar ile merkezini Kayseri’ye taşıdı. İlk yılında lüks bir iş merkezinde yer alan konfederasyon merkezi, Genel Başkan Mahmut Şahin’in isteği ile Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde bulunan bir gece konduya taşındı. Bu durumu açıklayan Mahmut Şahin, “Biz işçilerin haklarını savunmak için kurulan bir sendikayız. Yürürken de, giyinirken de, yemek yerken de, araba alırken de ortalama bir işçinin yaşantısı gibi yaşamalıyız. Lüks bürolarda lüks iş merkezlerinde faaliyet gösteremezdik. İlk senemizde kira dahi vermedik. Bir arkadaşım bürosunu bize açtı. Çok lüks bir binaydı. Her gittiğimde içim sıkıldı. Yapamayacağımızı anlayınca da buraya taşındık. 100 Metre kare bir gece kondu. Aylık kirası 350 TL. Yönetim kurulu olarak kiramızı ve faturamızı imece usulü ödüyoruz. Toplu sözleşme imzalamadığımız için üyelerimizden aidat almıyoruz. Yönetim tamamen cebinden harcayarak masrafları karşılıyor. Patron gibi yaşayarak işçinin hakkını savunamayız. Maalesef günümüzde sendikaların durumu ortada. Genel Merkezleri lüks içerisinde. Kapılarına baktığınızda lüks otomobillerden geçilmiyor. Bizde ise öyle değil. Genel merkezimiz ortada. Sokağımıza otomobil bile sığmıyor. Çalınan bahçe kapımızı taktırmadık. Sonuçta burası işçinin hakkı. Herkese kapımız açık diyoruz. Düşündük öyleyse çalınan kapıyı niye taktıralım. 24 saat kapımız tüm işçi kardeşlerimize açık” dedi.

Toplantı salonu yerine şark köşesi

Tüm-İş Konfederasyonu Yönetim Kurulu toplantılarını toplantı salonu yerine şark köşesinde yapıyor. Buranın hikayesi de ilginç. Mahmut Şahin bu konuyu ise şöyle açıklıyor: “Gece kondumuzun en büyük kısmı olan salonu şark köşesine çevirdik. İşçi kardeşlerimiz çalıştıkları fabrikadan tahta paletler getirdi. Bunların yanında minderleri kendimiz diktirdik. Çok rahat bir ortam oluşturduk. Çayımızı demleyip, bağdaş kurup yönetim toplantımızı gerçekleştiriyoruz.”

 

Bahçede organik ürünler

Genel Başkan Mahmut Şahin, gece konduyu tuttuktan sonra bahçesinin son derece büyük olduğunu gördüklerini söyledi. Burayı da değerlendirmek istediklerini dile getiren Şahin, “Bahçemize domates, biber, kabak ve ayçiçeği ektik. Pandemi döneminde bile gelerek bahçemizi suladık. Şimdi ürünlerimizi alıyoruz. Bahçemizde herkese açık. Gelen işçi kardeşlerimiz kendi elleri ile topluyor. Bahçede ağaçlarımız var. Onlarında düzenli sulama ve bakımlarını yapıyoruz. Burada herkes ortalama bir işçinin hayatının nasıl olduğunu görüyor. Asgari ücretle çalışan işçilerin lüks rezidanslarda oturmadığını sanırım herkes bilir” diye konuştu.

Üç yıl önce Ankara’da kurulan Tüm-İş Konfederasyonu 2.5 yıl içerisinde 34 ilde teşkilatlandı. Mahmut Şahin’in genel başkanlığa seçilmesinden sonra genel merkezini Kayseri’ye taşıyan konfederasyona 8 sendika bağlı ve 7 bin üyesi bulunuyor.