Murat TURP


VİRÜS BELASI

Aylar oldu normal hayatımızı unutalı... Tarih boyunca insanoğlunun başına hem toplumsal hem de kişisel olarak birçok hastalık ve musibet geldi.


Aylar oldu normal hayatımızı unutalı... Tarih boyunca insanoğlunun başına hem toplumsal hem de kişisel olarak birçok hastalık ve musibet geldi. Evet Kayseri'de de geçmiş yıllarda sıkıntılı dönemleri yaşayan büyüklerimiz var.

Büyüklerimiz demişken. Virüs belası her kesimi vurdu, kırdı, geçirdi. Özellikle MMT (maske-mesafe-temizlik) kuralındaki mesafe büyüklerimizin kabusu oldu. Bu konuda büyüklerimiz çok huzursuz... Daha geçen sene torun ve ya yeğen seveceğiz diye belli bir mesafeyi kat ederek ziyaretlere gidenler şimdilerde ev de ve tek başlarına (can sıkıntısı içinde) kalıyorlar. Hem kendileri hem de karşısındakilerin sağlığını koruma adına çocuk sevgisi, torun sevgisi, yeğen sevgisinden uzak kalarak gün geçiriyorlar. Bunun üzerine bir de moralsizliği eklerseniz, geri kalanı siz düşünün.

Hayatın her kesiminde olduğu gibi ev ortamına kadar giren virüs belası bence en çok dedelerimizi büyükannelerimizi amcalarımızı dayılarımızı halalarımızı teyzelerimizi vurdu. Gidip görememek görüp de sevememek karşı karşıya durup ta el etek öpememek, bu saydıklarım ne kadarda kültürümüzün temel taşıymış.

Eskiler (Ata’lar) boşuna söylememiş, "Göz görmeyince gönül katlanması kolay olur", "Gözden ırak olan gönülden de ırak olur". Özlemimiz artar. Ama katlanmak zorundayız. Sokakta daha saygılı olmak yerine umursamazca hal hareketlere girmek niye. Uyarıları ciddiye almayan, uyarılınca kavga çıkartan millet haline ne zaman geldik.

Unutmayalım ki önce sağlık. Dillere destan olan Cihan padişahı Sultan Süleyman’ın “Olmaya devlet bir cihânda bir nefes sıhhat gibi” sözünü unutmayalım. Önce kendi, sonra etrafımızdaki insanların sağlığını düşünerek hareket edelim. Dinimizde sağlığa verilen önemi anlatmama gerek yok. Temizlik imandandır...