Metin SÖNMEZ


UMARIM… UMARIZ…

Bu işte, hesapta bir gariplik var…



Sahiden anlamakta güçlük çekiyorum. Bakın tane tane anlatalım; sonrasında karar sizin.
Hafta sonu Erciyes’te ciddi biçimde önemsediğim bir etkinlik vardı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katıldığı törenle, Erciyes Dağı Tekir Yaylası ile çevresini kapsayan Karbon Yutak Alan Ağaçlandırma Programı vardı. Açıklanan rakama göre, 271 bin fidan, toprakla buluştu. Bu gerçekten şahane bir haber. Amma velakin bir yerlerde bir gariplik söz konusu. Zira Bakan Özhaseki’nin ifadesine göre Erciyes’e bugüne kadar zaten 7 milyon fidan-ağaç dikilmiş… Son olarak da 271 bin (3 ayrı noktada) ilave var, diyeceksiniz ki bundan iyisi Şam’da kayısı…
Bu verilere göre, siz Erciyes’e çıkarken, sağa-sola başınızı çevirdiğinizde ağaçtan başka bir şey görmemeniz gerekiyor. O zaman soru şu: Burada gerçekten 7 milyondan gazla ağaç-fidan var mı? Elbette gidip tane hesabıyla saymamızın imkânı yok ama görünen köy de kılavuz istemez zahir,  İsterseniz, kaldığımız yerden devam edelim. Özhaseki Bakan, muhtemel olarak, yerel-genel kendi iktidar dönemine denk olan 1994-2024 son 30 yıldan bahsediyor haliyle. Biraz daha geriye gidelim ve hatırlatmış olalım… Çetele tutmadım ama meslek hayatım boyunca Erciyes’in ağaçlandırıldığına dair, bilmem kaç kere aksiyon alındığına dair haberlere, icraata tanıklık ettim. O sebeple dünden bugüne, AK Parti dâhil ve öncesinde gerçekleştirilen bu ağaçlandırma çalışmaları sonuçlandıysa, Erciyes ile civarında en az 15 milyon ağaç olmalıydı… Çünkü neredeyse son 50 yıldır her gelen iktidar ve yerel yönetimler tarafından ağaçlandırıldığı iddia edilen Erciyes’in görüntüsü böyle kel alaka mı olmalıydı? Neyse, bu konuyla  ilgili başka sorum yok.
Yeri gelmişken bir başka önem arz eden durumu da aktarayım, benim  yerime yorumu siz yaparsanız… Geçmiş dönem Erciyes’i ağaçlandırma çalışmalarından biliyorum ki (AK Parti döneminden bahsetmiyorum) buraya gelen bilim insanlarının Erciyes ve civarında yetişmesi mümkün olan çok az sayıda ağaç türü olduğu ifadeleri bugün gibi aklımda. Yani saldım çayıra, Mevla kayıra, hurra burayı ağaçlandırdık diye bir yaklaşımın sonu hep hüsranla bitti o bölgede. Volkanik toprak yapısı, birçok ağacın yaşamasına izin vermediği bilimsel bir gerçek. Vaziyet böyleyken; bahse konu Erciyes ağaçlandırma rakamı ile ortaya çıkan gerçek arasında Erciyes kadar fark var. 
Ağaçlandırıyoruz diye yıllardır akıntıya kürek çekilen ve başarılı olunamayan Erciyes çalışmalarında hiç olmazsa bu kez bilim ve bilimsellik ışığında hareket edilmiştir ve bir sonuç alınır; yani umarım, umarız!