Erhan KAN


SİNEKLE UĞRAŞMAYIN BATAKLIĞI KURUTUN

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) aldığı kararı hayata geçirmekte kararlı. Yabancı kısıtlaması başlıyor.


Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) aldığı kararı hayata geçirmekte kararlı. Yabancı kısıtlaması başlıyor. Her sezon daha da ağırlaşacak. Bu sezon 8+6 şeklinde uygulanacak olan yabancı sayısı önümüzdeki sezon daha da düşecek. Bu sezon ilk on birde 8 oyuncu bulundurabilecek olan takımlar kulübelerinde de 6 yabancı oyuncu bulundurabilecek.

Bu durum önümüzdeki dönem Türk futbolcuların değerini anormalin üzerinde arttıracak. Bunun örneklerini geçmişte gördük. Böylesine bir uygulama için karar alıyorsanız önce alt yapısını oluşturmanız gerekli. Şu anda Türkiye’de alt yapılara verilen önem ortada. Profesyonel bir altyapıya sahip ve bu alt yapıdan oyuncu yetiştirebilen kulüp sayısı bir elin parmağını geçmez maalesef.

Alt yapılardan yeteri kadar oyuncu gelmediğinde haliyle yerli oyuncuların fiyatı da yabancı kısıtlaması ile birlikte artacaktır. TFF, yabancı oyuncu konusunda kısıtlamaya gideceğine alt yapılarda düzenlemeye gitse bu yasakların, bu kısıtlamalara hiç gerek kalmayacak. Ama biz ülke olarak zoru seçiyoruz.

Sadece yapmış olmak için bazı uygulamalar yapmak Türk futbolunu bir adım öteye götürmeyecek. Geçmişte denendi, iyi sonuçlar vermediği görüldü. O zaman ısrar etmek niye? Kardeşim, Türk futbolcusuna ayrıcalık tanıyarak tembelleştirmek yerine, altyapı da diğer oyuncular ile aynı şartları sunmayı dene! Türk insanı çalışmayı ve başarmayı sever. Yeter ki şartları, Avrupalı meslektaşları ile aynı olsun.

Türkiye’den çok önemli futbolcular çıkar ve kimse de zaten yabancı tercih etmez, sizin de kısıtlama yapmanıza gerek kalmaz. Ancak, TFF’nin acil bir alt yapı programı belirlemesi, her profesyonel kulübe bulunduğu lige göre yıllık altyapı kaynağı ayırması ve tesisleşme konusunda adım atması için yol haritası hazırlamalı. Bu yol haritasına 2 yıl içinde uyulması için katı kurallar getirmeli ve uymayanlara lig düşmesi gibi ağır cezalar getirilmeli.

Bunlar işin küçük bir kısmı. Daha yapılabilecek çok şey var elbette. Ama siz yabancı kısıtlaması ile bir arpa boyu yol alamazsınız. Şu anda TFF’nin yaptığı bataklığı kurutmak yerine tek bir sinek ile uğraşmak.