Metin SÖNMEZ


SANDIĞA KÜSÜLMEZ KARDEŞİM

Türkiye, 10 ay arayla ikinci kez sandığa gidiyor.


Türkiye, 10 ay arayla ikinci kez sandığa gidiyor.

Pazar günü bu kez yerelde milli iradenin tecellisine tanıklık edeceğiz. Siyasal partiler söyleyeceğini söyledi. Artık son iki güne girilirken, kahir ekseriyet seçmen, kararını verdi. Lakin yapılan tüm araştırmalarda sandığa gitmeme meylinde olanların sayısı hiç yabana atılacak gibi değil. Bu durum sandığa oran olarak nasıl yansır şimdiden bir öngörüde bulunmak yanlış olur ama demokrasi adına oy vermeme eylemi şık durmaz, yakışık almaz diye düşünüyorum.

Oy vermemenin yasal cezası bir yana, kendi kaderini tayin etmek için önüne konulan sandığı pas geçmek, belki bir tepki gibi görünse de sonuç itibariyle demokratik hakkın yok oluşunun altına imza atmakla eş değerdir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletinse-ki öyle-o zaman vatandaşlık görevini sonuna kadar kullanmakta bizlere düşer. Demem o ki, sandığa git, oyuna, ülkene sahip çık. Vatandaş-seçmen olmanın gereğini yerine getir. Aksi bir düşünce tarzı, demokrasiye hizmet etmez; dahası sandığa küsülmez.

Bu seçimler öncesi bir de en sık kurulan şu cümleye tanıklık ediyorum: Kime oy verelim, aradığımı bulamıyorum. Bu cümle sahiden ‘yetersiz bakiye’ olmak öteye miligram yol alamaz. 35 siyasi partinin yarıştığı seçimlerde “Aradığımı bulamıyorum” demek, abesle iştigalin bizatihi kendisidir. Zira siyasi yelpazenin içinden aklınıza gelebilecek her türlü alternatif var. Kendinize en yakını hangisi ise gidersiniz sandığa gereğini yaparsınız. 35 siyasi partinin içinden size hitap eden bir anlayış yoksa daha da bir şey demem, diyemem…

Yeri gelmişken altını çizmemiz gereken bir başka konu da oy verme işlemi… 31 Mart, biraz zahmetli bir seçim… Zira 4 ayrı oy vermemiz gerekecek. Büyükşehirler ve illerde farklı bir uygulama söz konusu. Biz Kayseri üzerinden anlatalım bu oy verme işlemini. Bir zarf içine 4 ayrı pusula konulacak. Birincisi büyükşehir belediyesi. İkincisi ilçe belediyesi, üçüncüsü belediye meclisi… Dördüncüsü ise muhtar VE ihtiyar adayları. Seçtiğiniz parti ve adaya mührü basınca, işlem tamam demektir… Hâsılı yani pazar günü 4 ayrı seçim yapacağız.

Bize, yani Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı ve seçmenine düşen ise, önüne konulan sandığa giderek milli iradenin tecellisi için gereğini yerine getirmek. Sonrasında da sandıktan çıkan iradeye saygı duymak. 

O zaman hadi bakalım, hayırlı seçimler.