Dilara ATEŞ


SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDİYOR

Çağımızın en büyük hastalıklarından birisi ve belki de en başta geleni “TELEFON BAĞIMLILIĞI”…


Çağımızın en büyük hastalıklarından birisi ve belki de en başta geleni “TELEFON BAĞIMLILIĞI”…

Evde, işte, ulaşım araçlarında, yolda yürürken…

Elimizden düşürmediğimiz telefon aslında sağlığımızı tehdit eder durumda…

Evet…

Akıllı telefonların sağladığı faydaları ve hayatımıza getirdiği kolaylıkları inkâr edemeyiz. Ancak bu bağımlılık durumuna geldiğinde ciddi şekilde sağlığımızı tehdit eder duruma geliyor. Konunun uzmanı bir doktorun makalesinde de gördüğüm ve neredeyse hayatımızın vazgeçilmezi olmaya başlayan boyun ağrısının temeli akıllı telefonlardır.

Ne demiş konunun uzmanı;

“Gün içerisinde telefon, tablet, bilgisayar kullanırken, masa başı çalışılan meslek gruplarında ya da ders çalışırken boyun doğal olarak aşağı doğru eğilmek zorunda kalmaktadır. Boynun açısı aşağı doğru eğildikçe omurgaya binen yük artmaktadır. Boynun normal açısından 30 derece daha eğik durumda kalması vücuda 18-20 kilo kadar yük bindirmektedir. Telefonla geçirilen süre ne kadar sık ve uzun olursa boyun sağlık açısından o kadar olumsuz etkilenmektedir. Bu şekilde çok zaman geçirmek zamanla sırta ve bele yansıyan ağrıların oluşmasına da neden olmaktadır. Boyunda ağrı, kas gerilmesi, düzleşme, fıtık, kireçlenme gibi rahatsızlıklar oluşabilmektedir. Ayrıca omuz başlarında içe dönüklüğe de sebep olabilmektedir.”

Boynun normal açıdan 30 derece daha eğik durumda kalması vücuda 18-20 kilo yük bindiriyor. Bu bağımlılık boynumuzu ve omurgamızı tehdit eder durumda.

Aslında sağlığımızı hiçe sayıyoruz…

Hayatımızın içerisine girip vazgeçilmez olan teklonojide, çağın hastalığı Corona ile mücadelede çok büyük bir rahatlık içerisindeyiz.

Hayatımızın vazgeçilmezi olan bu akıllı telefondan vazgeç geçebilirsen…

Vazgeçemeyiz belki, ancak daha dikkatli kullanabiliriz.