Sami DAYANGAÇ


PALANCIOĞLU'NDAN GELECEĞE DEV YATIRIM

Kayseri belediyeleri sadece yasanın kendilerine verdiği hizmet alanlarını aşıp kamunun da yapması gereken işleri üstlenmiş durumdalar.


Kayseri belediyeleri sadece yasanın kendilerine verdiği hizmet alanlarını aşıp kamunun da yapması gereken işleri üstlenmiş durumdalar. Okullar açmak, kütüphaneler yapmak, cami, Kur'an kursları, ağaçlandırma, tarım, hayvancılık vs. gibi vatandaşın her türlü talebine cevap veriyorlar. Eskiden belediyelerden sadece yol, asfalt, çöp varili talep edilirdi, şimdi maşallah istihdama kadar her işe belediyeler başrolde. Bu durumun sürmesi, mevcut başkanların yeniden aday olup seçilmelerini en az sevenleri kadar kamu müdürleri de istiyor, emin olun. Belediyeler okullar açıyor, hayırseverlerin bağışları ile açılan okul maliyetlerinin azını dahi karşılasa onların ismi veriliyor. Kendisi de akademisyen olan, dünyanın önemli üniversitelerinde dersler veren Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu farklı bir sektöre de el atarak teknik anlamda geleceğe dev bir yatırım yapıyor: Havacılık ve Uzay Bilimleri Lisesi. Erenköy Mahallesi’nde Melikgazi Belediyesi tarafından Hayırsever Mehmet Altun işbirliği ile yapılan Melikgazi Belediyesi Mehmet Altun Havacılık ve Uzay Bilimleri Lisesi Kayseri’de havacılık sektörünü yeniden canlandıracak büyük bir yatırım olacak.

“Havacılık tarihine kaldığımız yerden tekrar devam edeceğiz”, slogan bu. Zira hatırlanacağı gibi 1926 yılında şehrimizde Tayyare Fabrikası kurulmuş, Amerika'nın ucuz uçak vermek vaadi ile de kapatılmıştı.

Kayseri, eskiden uçakların üretildiği bir şehirdi. Havacılık sektörünü yeniden canlandıracak projenin hızla ilerlediğini mutlulukla görüyoruz. Melikgazi, gençlerin çok olduğu bir ilçe, onlara hedef koymanın önemi işte tam burada karşımıza çıkıyor. Zaten Palancıoğlu Başkan eğitime ve gençlere verdiği destekle 21 okulu ilçeye kazandırdı. Kayseri tarihinde havacılık çok önemli bir role sahip. Kayseri’de 1926 yılında Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi (TOMTAŞ) adıyla kurulan uçak fabrikasında 1950 yılına kadar uçak üretiyorlar. 5 farklı tipte savaş uçağı üretilmiş. Zamanla bunun üzeri örtülmüş. Özellikle son yıllarda havacılık alanında İHA'lar ve SİHA'lar ile ilgili büyük gelişmeler oldu. Melikgazi Belediyesi de uzun zamandır hayali kurulan Havacılık ve Uzay Bilimleri Lisesi’nin temelini Recep Tayyip Erdoğan Millet Parkı’nın hemen yanı başında 25 bin metrekare alanda Ağustos 2023 yılında atılmıştı. Bu okulda havacılık sektöründe yetişmiş nitelikli mezunlar verilecek. Erciyes Üniversitesi daha önceden Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu’nu sivil havacılık ve uzay ile ilgili fakülteye dönüştürdü. Havacılık sektörü Ar-Ge’si en fazla olan sektör. Bu sektörde çalışan gençler organize sanayi bölgelerinde, fabrikalarda görev alacak. Havacılık ve Uzay Bilimleri Lisesi ile birlikte hem bu fakültede öğrenci yetiştirmiş olacak hem de gençlerin istihdamı sağlanacak. Kayseri’nin sanayisini biraz daha üst seviyelere çıkaracak. Bu okulda ulusal ve uluslararası havacılık standartlarını bilen, teorik, teknik ve uygulama bilgisine sahip bireyler yetiştirilecek. Böylece okulun yapımıyla birlikte sektörün kalifiye eleman sorunu çözülecek. Gençlerin daha nitelikli işlerde çalışmasına da olanak sağlanacak. Okulun yapımıyla birlikte sektörün kalifiye eleman sorunu çözüleceği gibi gençlerimizin daha nitelikli işlerde çalışmasına olanak sağlanacak. Böylece şehir olarak havacılık tarihine kaldığımız yerden tekrar devam edeceğiz. Türkiye’de okulun bir örneği Ankara’da yapıldı. Şehrimizde yapılan okulda ikinci olacak ama mimarisiyle, atölyeleriyle Türkiye’de tek olacak. Son yıllarda Türkiye’nin, savunma sanayi sektöründeki büyük atılımı ile dünyada adını duyurarak, bu sektörde kendisinden bahsettirmesi, hatta pazar payından yer alması havacılık eğitimine ve yatırıma yönelik çalışmalara hız kazandırmıştır. Burada eğitimli, bilgili ve donanımlı gençlerin yetişmesi bizleri şimdiden hepimizi umutlandırıyor, gururlandırıyor…

GÜNÜN SÖZÜ: Hatır bilenden ve huzur verenden kopma…