Sami DAYANGAÇ


ORUÇ

Mübarek Ramazan başladı, ilk oruçlarımızı tutuyoruz. Bu günlere ulaştıran Allahımıza şükürler olsun.


Mübarek Ramazan başladı, ilk oruçlarımızı tutuyoruz. Bu günlere ulaştıran Allahımıza şükürler olsun.

Oruç ibadeti bireysel bir ibadettir. Faziletlerini, neden tutulduğunu zaten çok değerli din adamları anlatıyor, izah ediyor. Bize düşen öğrenmek, öğrendiklerimizi de uygulamak. Bireysel ibadetlerin kazanımı hem aileye hem de topluma olumlu yansımalar şeklinde olacaktır.

Sebebi ne olursa olsun toplumumuzda bazı değer yargıları yitiriliyor. Çevremizde de vardır, gözlemlerseniz göreceksiniz ki kimi akşama kadar yatarak, kimi tiryakilik maskesi altında kırıp dökerek oruç tutuyor. Oysa Allahımız böyle bir ibadeti istemiyor.

Bazı arkadaşlar iftarı yapıp doğru okey, batak, aznif, tombala oynamaya gidiyor. Çayına kahvesine oynayan da var, büyük paralarla oynayan da. En azından mübarek ayın ruhuna uygun olarak bundan mutlaka vazgeçilmelidir. Kendimiz buralara gidip çocuklarımıza ‘ders çalışın, kitap okuyun, Kur'an öğrenin’ desek yaparlar mı?

Ne yazık ki kumar illeti madde bağımlılığı gibi bağımlılık da yapabiliyor. Helali harama çevirmemek, çocukların rızkını vermemek adına bir tövbe edelim ve bu illeti mutlaka bırakalım. Karga çöplüğe, bülbül güle götürür. Arkadaşlarımızı iyi seçelim. Başkasına ait bir değeri, yani parayı bu yolla almak haramdır, günahtır.

Allah bize oruç ibadetini de ruhuna uygun tutmayı, günahlarımızdan arınmayı nasip etsin. Karar alsak, namaz kılmayanlar namaza başlasa, kutsal kitabımızı anlayarak okusak ve yaşasak. Mübarek ayın bize hediyesi bu olsa. Tütün içme alışkanlığı olanlar için bırakmanın tam zamanı. Saatlerce içmeyerek durulabiliniyorsa tamamen de bırakılır, irade meselesi, azaltarak değil tam bırakarak, isteyerek yapılırsa bu illetten de kurtulunur. Özellikle eşlerin bu kötü konudan rahatsız olacakları, bir süre sonra uzak duracakları da hesap edilmelidir. Kendimiz ne yaparsak çocuklarımız da bizi takip eder. Öğüt veren değil örnek olan ana baba olmalıyız.

Bir kez daha Ramazan’ı tebrik ediyor, her şeyimizle bu ibadeti yapmayı ve devam ettirmeyi Allahımızdan niyaz ediyoruz. Her türlü kötü alışkanlıkları terk etmek için bundan iyi fırsat olur mu?

GÜNÜN SÖZÜ: Sonradan helal etmeyeceğin hiçbir şeyi ikram etme, çayını da yıllarını da…