Metin SÖNMEZ


NE YAZIK Kİ DURUM BU  

“Yok canım sende, daha neler” durumları ile karşı karşıyayız resmen.


Yok canım sende, daha neler” durumları ile karşı karşıyayız resmen.

Gazetede önümüze hemen her gün hırsızlık vakaları gelir; rutindir, bildik şeylerdir. Fakat bu kez iş başka bir boyut kazanmış… Kayseri’de kısıtlama saatlerinin yaşandığı sırada ortaya çıkan tablo, akıllara seza…

Pastaneye giren bir hırsız, tatlıları alıyor… Sonra da bozuk paraları ve sırra kadem basıyor.

İş yeri sahibi ise durumdan ancak sabah haberdar oluyor. Güvenlik kameralarını inceledikten sonra görüntülere ulaşıyor, ardından ise polise haber veriyor. Kameralarda her şey net. Nihayetinde polis soruyor:

-Şikâyetçi misin?

Pastaneciden cevap geliyor:

-Değilim…

Anlaşılan o ki, işletme sahibi hırsızın canının tatlı çektiğine kanaat getirerek, şikâyet etmiyor.

Bir tarafta hırsıza acıyan bir vicdan… Diğer tarafta tatlı çalıp kaçan bir hırsız… Toplumsal manada savrulduğumuz noktaya bakar mısınız?

Biz de Gazete Kayseri olarak bu savrulmayı manşete taşıdık ve durum tespiti yaptık: “Ne günlere kaldık” diyerek gelinen noktaya dikkat çektik.

Küresel pandemi ile birlikte ekonomik olarak sıkıntı yaşandığı bir gerçek. Dünya da aynı sorunla cebelleşiyor. Zor ve sıkıntılı günlerden geçtiğimizin bilincindeyiz. Ancak iş pastaneden tatlı çalma noktasına yürüdüyse, oturup düşünülmesi gereken sorunlarımız var demektir.

Bakın… Aman yahu hepi topu basit bir hırsızlık zaviyesinden olaya bakarsak, geleceği okuma adına büyük bir hata yapmış oluruz.

Mesele belli: 84 milyon insanın yaşadığı güzel ülkemde sıkıntıları detay detay saptayarak, çözüm üretmek gerekiyor…

Bırakınız geçsinler… Bırakınız yapsınlar… Zihniyetine teslim olursak bir arpa boyu bile mesafe kat edemeyeceğimiz aşikâr biçimde karşımızda duruyor.

Sorun yok deyince, maalesef o sorun yok olmuyor. Aksine kökleşiyor. Mesele akılcı olmak, gerçekler üzerinden yürümek. Problemleri doğru belirlersek, çözümün yüzde 50’si halledilmiş olur. Net olan bir şey var ki, bu ülkenin altından kalkamayacağı hiçbir şey yok evelallah ama gerçeklerle yüzleşmek kaydıyla…