Deniz M. ÇAĞAN


MİNNET VE SAYGIYLA

Bugün Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 82. yıldönümü.


Bugün Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 82. yıldönümü. Yurdumuzun düşmanlardan kurtulmasına ve Cumhuriyetimizin kurulmasına öncülük eden Büyük Gazi, bundan 82 yıl önce yani 10 Kasım 1938 günü saat 9’u 5 geçe İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu.

Bugün 10 Kasım bir büyük insanın, bir büyük devrimcinin, bir büyük devlet adamının bu dünyadan ayrıldığı gündür.

Bugün Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü. Ulu Önder küllerinden var edilen bir toplumun, bir vatanın, bir devletin dehası olarak ta tanımlanır.

Ulu Önderi bu şekilde hatırlayabilir, anabiliriz. Kitaplara konu edilen, tüm dünyada ders niteliğinde okutulan, halen isminin geçtiği yerde büyük bir saygı ile anılıyor. İşte 10 Kasım‘lar da ülke olarak hüzünlü olmanın yanı sıra Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak gibi gelecek kuşaklara Atatürk’ü taşıyacak, onun fikirleri onun ışığını taşımaya devam edecek nesilleri garanti alına alacak aksiyonları da almak zorundayız. En iyi ve en doğru şekilde onu anmalı ve ondan daha da önemlisi Atatürk’ü anlamalıyız.

Bugün medeni ve insanca yaşayabiliyorsak ve özgürce, insan gibi kendi geleceğimize kendimiz karar verebiliyorsak, neye inanıp neye inanmadığımız sadece kişinin kendisini ilgilendiriyor ve bu konuda kimseye hesap vermiyorsak, yine bu durumu o büyük şahsiyet, o büyük insan Atatürk’e borçluyuz.

Yaşadığı dönemde emperyalist, sömürgeci, yayılmacı güçlere karşı vermiş olduğu mücadele ve zafer ile ezilen sömürülen birçok ülkeye, millete umut ve yol gösterici olmuş olan Atatürk, öyle büyük bir insandı ki öldükten bunca yıl geçmesine rağmen hala insanlara, topluluklara, uluslara, ülkelere, insanlığa yol gösterebiliyor ışık olabiliyor.

 

Atatürk’ün yaşam hikâyesi bir kurgu değil bir gerçektir. Hiç kimsenin bu gerçeği değiştirme çabasının başarıya ulaşmayacağı bilinmelidir. Atatürk elinde hemen hemen hiç imkân yokken, tüm Anadolu büyük bir umutsuzluğa düşmüş iken, kendisine inanan bir avuç kişi ile beraber tarihin gördüğü en büyük örgütlenmeleri gerçekleştirmiş ve bağımsız bir şekilde yaşamamızı sağlamıştır.

Kendini Türk milletinin bir ferdi sayan herkesin kalbinden Atatürk sevgisinin ne olursa olsun eksilmeyecektir. Atam rahat uyu bu ülke bize emanet.

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi saygı ve minnet ile anıyor, gelecek nesillerinde bu doğrultuda hareket edeceğini düşünüyorum.

 

Çok önemli bir hususu da belirtmek isterim; Pandemiyi de göz önünde bulundurarak yapılacak olan anma törenlerinde Maske Mesafe Temizlik kurallarına uymayı da unutmamız gerektiğini tekraren hatırlatmak isterim.