Sami DAYANGAÇ


KORUMALAR

Ülkemiz kadar koruma isteyen, korunan başka ülke olduğunu sanmıyoruz.


Ülkemiz kadar koruma isteyen, korunan başka ülke olduğunu sanmıyoruz. Araştırma yaparken sağlıklı ve güncel bilgilere ne yazık ki ulaşamadık. Ülkemizde kaç kişi, neden ve kaç koruma ile korunuyor sorusuna cevap bulamadık. Kimi insanımız görev gereği yasa ile belirlendiği için korunuyor. Mesela çok kısa süreli içişleri, adalet bakanlığı yapmış biri, seçim döneminde eskiden yapılan bu uygulama ile 3 ay görev yapana ve ölene kadar araç ve koruma verilirdi. Örnek verelim, ilimizde de valilik görevi yapan ve seçim döneminde 3 ay içişleri bakanlığı yapan Osman Güneş... Neden?

Eski cumhurbaşkanları, görevde bulunan cumhurbaşkanı gibi korunuyor, harcamaları Cumhurbaşkanlığı’ndan karşılanıyor. Mesela görev süresi dolmuş bir eski cumhurbaşkanı ki merhum Demirel eski denmesin diye numara verdirmişti. ‘9. Cumhurbaşkanı’ gibi, bir şehre veya ülkeye gidecek, Cumhurbaşkanlığı’ndan uçak isteniyor, uygunsa uçak tahsis ediliyor, uygun yani uçak boşta değilse eski cumhurbaşkanı özel uçak kiralıyor, bedelini Cumhurbaşkanlığı ödüyor.

Her meclis başkanının altında son model makam araçları var. Eski bakanların, bürokratların, komutanların emekli olsalar da görevdeymiş gibi makam araçları, korumaları var. Mesela komutanlar emekli olunca Fenerbahçe Orduevi arsasında bulunan lüks villalarda, makam araçları ve korumaları ile yaşıyorlar. Orduevlerinde subay, astsubay ayırımı var. Yeterli olmamış ki ayrıca paşalar için ayrı bölüm var.

Eski meclis başkanları dedik bir ilavede bulunmalıyız. Gelmiş geçmiş tüm meclis başkanlarının makam araçları ve korumaları var. Meclis başkanlığı yapıp da makam aracı almayanlar da mevcut. Ferruh Bozbeyli, Cahit Karakaş, Kaya Erdem araç istemeyen meclis başkanları.

Arkadaşlar, cesur yazar diye pompalanan medya leşkerlerinin, sanatçıların bile korumaları var. Devletin yapması gereken şudur; kim koruma isterse maaşını versin. Polislere yazık değil mi? Her türlü hizmetlerine koşuyorlar. Eski yeni vekiller, iş insanları, medya mensupları… Say say bitmez. Kimi cesur yazar pozlarından, kimi önemli insan dedirtmek için koruma talep ediyor. Yazılanlara bakınca sahte ihbarlar bile değerlendirilip koruma kararı veriyor. Avrupa ülkelerinde böyle bir durum asla söz konusu değil, olamaz da.

Geçmiş yıllarda bir bakanımız Almanya'ya ziyarete gitmiş, o ülkenin maliye bakanı ile randevusu var. Bizim bakan korumalar eşliğinde görüşme yerine tam vaktinde gidiyor, kapıda bakıyor ki eli çantalı biri geliyor, işte diyorlar maliye bakanı bu. İnanılır gibi değil, yollar kesilmemiş, önde arkada koruma ordusu yok. Böyle bakan mı olur? İçeri birlikte giriyorlar, eski bir masa, yerler normal beton. Bizim bakan önemsenmediği fikrine kapılıyor. Alman bakan durumu fark ediyor ve diyor ki, bu bina, masa vs Alman halkının bize emaneti. Biz onların emanetini nasıl harcayalım? Kendi evimiz, şahsi ofisimiz ayrı der.

Milyon eurolar alan futbolcuların maçlarında görev alan polislere yazık değil mi? Kesinlikle özel organizasyonlarda polis de organize yapandan ücret almalıdır.

Paşa, subay ve astsubay ayırımı sadece ordu evlerinde değil deniz kenarında yapılmış ultra lüks tatil kamplarında da mevcuttur. Hani bu kamplar satılacaktı?

Geçtiğimiz günlerde eski başbakanlardan Davutoğlu'nun koruması alındı diye bir haber yapıldı. Haberi inceledik, Davutoğlu Bey’in tamı tamamına 63 koruması var. Konya’da yazlık evine yılda 1 kez uğrarmış, burada bulunan yazlık konutunun önünde bekleyen polis alınmış, alınmasın mı?

Ne yazık ki koruma konusu da tıpkı çakarlı araçlar gibi çok hor kullanılıyor. Terör bölgesinde kelle koltukta çalışan, tehditler alanlar hariç tüm koruma işi yeniden gözden geçirilmeli, ihtiyacı olmayanlar hemen kaldırılmalıdır. Böyle giderse her vekile koruma verilirse şaşmayalım. Adamların bağları, yazlıkları bile koruma altında, kim ne yapacaksa...

Her konuda olduğu gibi koruma konusu da kanunla sınırlandırılmalıdır. Kimse kimseye keyfi koruma tahsis etmemelidir. Milletvekilleri dahil sadece ambulans polis ve itfaiye araçları çakar ve siren kullanmalı, çakar ve siren satışı kesinlikle yasaklanmalıdır.

 

Koruma, makam araçları, koruma ve araçların masraflarını toplayalım ve görelim. Adam bir yerde başkan, emekli olunca kurumu araç veriyor. Veriyor ki yerine gelen de aynı uygulamayı sürdürsün.

Her doğuda görev yapan, hatta 3 ay görev yapıp batıya atanan görevli terör bölgesinde çalıştım diye araç ve koruma alırsa bu yükü kim kaldıracak?