Murat TURP


GRİP, NEZLE VE COVİD-19

Herkes biliyor, herkes korkuyor, herkes tereddüt ediyor…


Herkes biliyor, herkes korkuyor, herkes tereddüt ediyor…

Virüs belasını yenme adına FAZ 3 çalışmaları devam ederken, ülke genelinde aşı ve tedavinin başlamasına belki günler, belki aylar var. Ancak kış mevsimi kendini hissettirmeye başlarken en büyük korku, daha doğrusu karmaşanın ana kaynağı, mevsimler hastalıklar ile virüsü bir birine karıştırmak.

Grip, nezle ve virüs arasındaki farkı, belirtileri en iti tabii ki tıp uzmanları bilir. İhtisas ister.

Ancak insan kendini bilmeli… Bilmeli diyorum çünkü; ruh halimizdeki bozukluk, tedirginliğimiz ve pinpirikli davranmamız tedbiri unutmamıza yol açtığı gibi tedbirleri abartarak kendimizi de yaralayabilir.

Pandeminin ilk aylarında tıp hekimlerinden çok halk arasında çıkan dedikodu (hurafeler) yanlış işler yapılmasına neden oldu. Benimde kulağıma gelen ve Kayseri’de yaşanan bazı olaylar trajikomik vakalar vardı. Dezenfektanı içenler mi dersiniz, alkol virüse iyi deyip sabah akşam alkol içenler mi dersiniz…

Neticesinde artık pandemiye de maskeye de (kendini süpermen sananlar hariç) alıştık. Halen umursamadan maskesiz sosyal mesafe kavramından uzak insanlarımız olsa da biz bu virüsü bütün duyarsız insanlara karşı yeneceğiz.

Gelelim Grip ve Nezle’ye…

Bazı hastalıkların zamanı ve mevsimi vardır. Grip ve Nezle de tam bu mevsimlerde çoğalır… Peki ya virüs ile arasındaki fark ne? Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanları çalışmalarını gece gündüz sürdürerek ortaya bir rapor sunmaya çalışıyorlar. O raporlardan birinde “Grip, nezle ve covid-19 birbirine karıştırılan ve aslında belirtileri birbirine çok benzeyen 3 farklı hastalık. Nezle hepimizin çok sık geçirdiği viral bir enfeksiyon. Burun akıntısı ile başlar. Covid enfeksiyonun başlangıcı da aynı nezle, grip belirtileri ile başlar. Yani kuru öksürükle, yüksek ateşle, boğaz ağrısı ile başlar ama Covid-19’un diğerlerinden farkı çok kısa sürede akciğere iniyor olması. En önemli farkı bu. Yani her burnu akan, her yüksek ateşi olan, her öksüren, hapşıran Covid-19 değildir. Nezle ve grip hastalıkları da mevcut” ibaresi kullanıldı.

Nezle ve Grip’ten pek te korkmamak lazım. Bana göre korkulacak tek şey, insanların düşüncelerinde yatan duygular. İyi niyetli insan her zaman kendi kadar karşısındakileri de düşünür, korur ve gözetir. Ruh halinde kötü fikirlere sahip insanlardan, bencil insanlardan ve umursamaz insanlardan ne beklerseniz bekleyin ne virüsü yeneriz, ne de geleceğimiz hakkında her hangi bir konuda iyileşme ve gelişme sağlayabilir.

Buradan bir kez daha seslenmek isterim MMT… Yani MASKE MESAFE TEMİZLİK…