Metin SÖNMEZ


ERKEN GENEL SEÇİM TEMPOSU!

Muhalefet her türlü ısrar ediyor ama cevap hep aynı: Seçim zamanında olacak, 2023’ü bekleyin.


Muhalefet her türlü ısrar ediyor ama cevap hep aynı: Seçim zamanında olacak, 2023’ü bekleyin.

Cumhur ve Millet ittifakları erken seçim noktasında kıyasıya tavır geliştiriyor. Ancak iktidar, bu konuda net ve kararlı ifadelerle “Zamanını bekleyin” diyor.

Seçim erkene alır mı bilinmez ama AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, sanki sandığa giden bir yol varmışçasına tempolu. Hafta sonu Kayseri’ye bir geldi, pir geldi. Açılışlar… Düğün merasimi… Gazete sahipleri buluşması… TÜFAD ziyareti derken, neredeyse boş bir dakika bile bırakmadı kendine…

Tamamını sayamadık ama bu tempoya bakınca sanki, acaba gibi cümlelerle bir erken genel seçim havası koklamak mümkün. Fakat seçimin bugünün koşullarında erkene alınması gibi iktidarın bir gündemi olmadığını da iyi biliyoruz. Muhtemeldir ki; AK Parti pandemi döneminde yaşanan sıkıntılar ve kayıpları telafi etmek adına bir hamle başlatmış. Yani sahaya inerek, yüz yüze nabız tutmanın gayreti içinde. En azından Kayseri adına karşımıza çıkan manzara bu.

AK Parti ile birlikte Cumhur İttifakı’nın paydaşı MHP’de de hareketli günler yaşandı. Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, İl Başkanı Serkan Tok, tüm belediye başkanları ile partinin yetkili kurulları bir araya geldi, istişare edildi. Uzun soluklu toplantıda, soruplar problemler, çözüm yolları masaya yatırıldı.

Baktığımızda hem AK Parti, hem MHP hafta sonunu gürül gürül geçirmesiyle dikkat çekti. Ancak Millet İttifakı ve diğer muhalefet partileri için aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Şu anda ve görünürde bir erken genel seçim yoksa bile Cumhur, Kayseri’de efektif bir strateji belirlemiş yol alırken, rakiplerinin ise sessizliği kayda değer bir durum arz ediyor.

Ben de kanaatimi ifade edeyim: En azından 2021’de sandık yolu kapalı ama 2022’de olur mu, olmaz mı onu konjonktür gösterir. Ancak Kayseri penceresinden bakınca, sahada olma adına muhalefetin istisnaları çıkarırsak, yeter seviyede sahada olmadığını söylemek pekâlâ mümkün.

Kısıtlamaların gevşetilmesiyle birlikte, hangi parti nerede ne yaptı, oraya bakarsanız, ne dediğim daha net anlaşılır.