Metin SÖNMEZ


EN ÇOK KONUŞULACAK KONU!

Benim güzel ülkemde, her sabah yeni ve birden fazla konu üzerine tartışmayla başlıyoruz güne.


Benim güzel ülkemde, her sabah yeni ve birden fazla konu üzerine tartışmayla başlıyoruz güne.

Gündem adına say sırala bitmez konu başlıkları karşımızda arz-ı endam ediyor... Aslına bakarsanız, herhangi bir normal ülkede, bir yılı kapsayan konular, bizde bir haftada önümüze çıkıveriyor.

Görüyoruz ki, vaka sayısının geriye doğru gitmesiyle birlikte, siyasette kazan kaynıyor; hem de fevkalade derinden. En son olarak, ‘seçim kanunu’ üzerinden yol almaya başladık bile. Bakın bu tartışma çok ama çok su kaldırır.

AK Parti’de taslak çalışmalarına son nokta konulmak üzere. Daha sonra ise doğal olarak Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP ile istişare faslı başlayacak. Doğal olarak içeriğe dair net bilgi yok ama kıyıdan köşeden olsa da, sistemin ciddi manada değişmesi öngörülüyor. Özellikle büyükşehirleri kapsayan bu çalışmaya göre en çok üzerinde durulan nokta, daraltılmış seçim bölgesi. MHP’nin bu sisteme itirazı olur mu, olmaz mı bilinmez ama görünen gerçek şu ki, iktidar ile muhalefet arasında ciddi ve son derece tartışmalar yaşanması kaçınılmaz. Zira bu daraltılmış bölge isteminde güçlü partiler ciddi manada avantaj sağlıyor.

Çalışılan bu sistem aslında Türkiye’de 1961 seçimlerinde uygulandı, ardından Anayasa Mahkemesi’nin 1968 yılı kararıyla kaldırıldı. 12 Eylül’den sonra geri getirildi; 1983, 87 ve 91 seçimlerinde uygulandı ve 1995’te yeniden kaldırıldı. 

AK Parti bu seçim sistemini daha kapsamlı hale getirerek uygulamaya koymak istiyor. Şimdi tabii olarak gözler MHP’de olacak. Durum biraz da MHP’nin net tavrını belli etmesiyle şekillenecek diyebiliriz. Bununla birlikte bir de baraj mevzusu üzerinde git-geller yaşanıyor. Yüzde 7 veya 5 gibi bir ön düşünce hâkim.

Anayasa çerçevesinden olaya baktığımızda, öyle ha deyince bu yeni seçim kanunu uygulamaya konulamıyor. Seçimlerden en az bir yıl önce yasalaşması şart. Yani bu gün TBMM’den geçse, bir yıl sonra yürürlüğe giriyor.

Önümüzdeki günlerde dikkat kesilmemiz gereken yer, MHP’nin bu yasaya bakışı ve düşüncesi. Bununla birlikte muhalefetin tavrı. Eminim ki, gelecek günlerin en çok konuşulacak konusu, yeni seçim kanunu çalışmaları olacak.