Erhan KAN


DÜŞTÜLER Mİ KALDILARI MI?

Yine “Ligden düşme kaldırılsın” sesleri yükselmeye başladı. Pandemi döneminin ligi etkilediği ve bu nedenle ligden düşmenin kaldırılması için bu sezon Süper Lig’e veda eden takımlar kulis çalışmalarına başladı.


 

Yine “Ligden düşme kaldırılsın” sesleri yükselmeye başladı. Pandemi döneminin ligi etkilediği ve bu nedenle ligden düşmenin kaldırılması için bu sezon Süper Lig’e veda eden takımlar kulis çalışmalarına başladı. Sadece kulis değil üç kulüp resmi başvuru bile yaptı. Reelde istenilen ve ortaya konulan doneler son derece gerçekçi.

Geçen sezon son haftaları etkilemesine rağmen pandemi nedeniyle ligden düşme kaldırıldıysa, bu sezon tüm sezonu etkilediği için haydi haydi kaldırılması gerekiyor. Bu işin bir boyutu. Bir de diğer boyutu var. Her sezon ligden düşme kaldırılırsa ligin oynanma amacı kalmayacağı gibi kısa süre sonra bu ligi 40 takımla oynamak zorunda kalacağız.

O zaman bunun altından nasıl kalkılır? Ligden düşen Denizlispor, Büyükşehir Belediyesi Erzurumspor ve Gençlerbirliği resmi olarak Türkiye Futbol Federasyonu’na ligden düşmenin kaldırılması için başvurusunu yaptı. Bir tek şu ana kadar sessizliğini koruyan takım Ankaragücü oldu. Başkent’in Sarı-Lacivertli takımının da önümüzdeki günlerde bu başvuruda bulunacağına inanıyorum. En doğal hakları.

Dedim ya geçtiğimiz sezon yarısından bile azını etkilediği ligden düşenlere piyango vurdu, bu sezon tamamını etkilediği ligde düşen takımlara siz “Olmaz” diyemezsiniz. Derseniz önemli bir haksızlığa imza atmış olursunuz. Son dönemde federasyona karşı güvenin taban yaptığı ülkemizde bu güveni eksi hanelere düşürürsünüz.

Ama dedim ya bu zor bir ihtimal. Üs üste iki sezon ligden düşmenin kaldırılması gelecek sezonlar için sıkıntının büyümesine neden olacaktır. Eğer bu sezonda ligden düşme kaldırılırsa ligimiz 24 takımlı olacak. Maç takvimi nasıl ayarlanacak? Türkiye kupası maçları hangi tarihe sıkıştırılacak? Takımlar bu yorucu tempoyu kaldırabilecek mi?

Tüm bu sorulara cevap vermeden önce ligden düşmenin kaldırılması son derece zor. Bu nedenle başvuruda bulunan kıymetli camiaların fazla umutlanmaması gerekiyor. Benimde şahsi fikrim bu karar olumsuz olacak. Yani ligden düşmenin bir sezon daha kaldırılması zor gibi görünüyor.

Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar. Biz geçen sezon aynı acıyı yaşadık. Bize piyango vurdu ve lige devam edebildik. Bize bu şans tanınırken, aynı durumdaki takımlara tanınmaması haksızlık olacaktır. Biz bu nedenle bu önemli camialar ile birlikte saf tutmalıyız ki kendi içimizde ikilime düşmeyelim.