Metin SÖNMEZ


BU PİLAV ÇOK SU KALDIRIR

Kayseri’de seçimler hem bitti, hem bitmedi…


Büyükşehir ve 15 ilçe tamam ama Pınarbaşı ilçesinde seçimler yenilenecek. MHP’nin itirazı sonrası önce İlçe Seçim Kurulu, ardından İl Seçim Kurulu, en sonunda da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 2 Haziran’da yeniden sandık başına dedi… Üstelik karar nihai, değiştirilemez, temyiz edilemez. Berrak biçimde anlaşılacağı gibi, Pınarbaşı’nda seçmen iradesini bir kez daha ortaya koyacak ve işlem tamamlanmış olacak.

Herkesin malumu, 31 Mart Seçimleri sonucu Pınarbaşı’nda CHP’nin adayı Deniz Yağan 300 küsur oy farkıyla yarışı önde tamamlanmıştı. Mühürsüz iki oy torbası nedeniyle şimdi tekraren seçim durumu hâsıl oldu. Mevcut Belediye Başkanı Menduh Uzunluoğlu da MHP’nin adayı idi. Haliyle iki favorili bir seçimden bahsetmek pek âlâ mümkün. Kıran kırana seçim mücadelesinin olacağı muhakkak. CHP de, MHP de kendi seçim stratejini belirledi ve kolları sıvadı. Elbette, bildiklerince doğru buldukları yöntemle yol alacaklar.

Merhum Başbuğ Alparslan Türkeş’in ‘ata toprağı’ Pınarbaşı, MHP adına ziyadesiyle, hatta fevkalade önem arz ediyor. O sebeple burada muhakkak suretle sandıktan kazançlı çıkmak birincil hedef. Bayram sonrası çalışmalara da hızlı başladılar. CHP adına da ciddi bir durum söz konusu. Yenilenen seçimden hedefi tutturarak çıkmak tek gayeleri… Şimdi burada bir parantez açıp, iyi analiz yapmak olmazsa olmaz koşul olarak karşımızda duruyor.

31 Mart’ta CHP 5.082, MHP 4.758, DEVA 1.721, MİLLİ YOL 1.617, BBP 669, İYİ Parti 613, YRP 513 oy yazdırdı hanesine. Burada en dikkat çeken durum nedir derseniz, basitçe anlatalım. 31 Mart’ta itiraza sebep olan seçimden birinci parti olarak çıkan CHP’nin aldığı oy 5 bin 82… DEVA, MYP, BBP, İYİ Parti ve YRP’nin aldığı toplam oy ise 5 bin 136! Yani seçimin ilk ayağını birinci sırada tamamlayan CHP’den daha fazla oya sahip bir tablo söz konusu karşımızda duran. Tam bu noktada, DEVA, MYP, BBP, İYİP ve YRP’nin Pınarbaşı’nda nasıl bir strateji güdeceği ise muamma. Adaylıktan çekilme, ya da bir partiyi destekleme gibi önümüzdeki günlerde bir tavır gelişirse, ben şahsen şaşırmam. Daha spesifik bir örnek vermek gerekirse, İYİ Parti’nin adayı Metin Kılıçarslan, Ülkü Ocakları kökenli, MHP’de yıllarca siyaset yapmış bir isim. Aynı zamanda Pınarbaşı’nın MHP’li Belediye Başkanı ve de adayı Menduh Uzunluoğlu ile zamanında birlikte yol yürümüş bir isim. Kılıçarslan yarın bir açıklamayla, “MHP lehine bu yarıştan çekiliyorum” derse, bana sürpriz olmaz…

Mesela DEVA Partisi adayı Pınarbaşı’nda 3. Sırada yer almış… Aldığı oy, 1.721 çok ciddi bir rakam. Tavrı ne olacak, merak ediyorum doğrusu. Milli Yol Partisi adayı için de aynı şeyler geçerli. Yani görünen  o ki, Pınarbaşı’nda 2 Haziran’da kadar köprünün altından çok sular geçer… Orta yerdeki bu pilav çok su kaldırır… İnce hesaplar, geliştirilecek tavırlar, pazarlıklar filan derken Pınarbaşı seçimleri nereye evrilecek, hep birlikte göreceğiz; bakalım, bekleyelim…