Veli ALTINKAYA


BU İSİMLERİ ŞEHİRDE YAŞATMALIYIZ

Ülkeye hizmet etmiş Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmeddin Erbakan, Alparslan Türkeş, Turgut Özal, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan’ın isimleri üniversitelere verildi.


 

Ülkeye hizmet etmiş Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmeddin Erbakan, Alparslan Türkeş, Turgut Özal, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan’ın isimleri üniversitelere verildi.

Olması gereken, yakışan da buydu...

Kayseri’nin son 70 yılında belediye başkanlığı yapmış kişilerin bir bölümünün isimleri şehrin caddelerinde yaşıyor.

Bunların başında Osman Kavuncu geliyor. Kavuncu’nun adı Düvenönü’nden başlayan Boğazköprü istikametindeki caddeye verildi.

1963-1973 arası belediye başkanlığı yapan Mehmet Çalık’ın adı Özhaseki’nin başkanlığı döneminde Beştepeler Mesire Alanı’nda yaşatıldı.

1973-1980 ve 1989-1994‘de 3 dönem başkanlık yapan Niyazi Bahçecioğlu’nun adı bir cadde, park veya tesiste yok.

1984-1989 arası başkanlık yapan Hüsamettin Çetinbulut ’un adı benim de teklifimle dönemin Belediye Başkanı Şükrü Karatepe tarafından Ziya Gökalp’teki bir parka verilmişti. İnşallah değiştirilmemiştir.

1994-1998 arası başkanlık yapan Şükrü Karatepe ile 1998-2015 arası başkanlarımızdan Mehmet Özhaseki ve 2015-2019 arasında aynı görevde bulunan Mustafa Çelik’in adı da bir cadde, tesis veya parkta yaşatılmalı.

Kayseri’nin 1989’dan itibaren ‘Büyükşehir statüsü’ne geçmesi ile oluşturulan Melikgazi ve Kocasinan Belediye Başkanları’na da bakalım. Kocasinan’ın kurucu Belediye Başkanı Ali İhsan Alçı’nın adı açılmakta olan bir caddeye verilecek. Sanırım yılsonundan önce caddeye levha takılır. Bekir Yıldız’ın adı Kocasinan Bulvarı ile Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı (Şehir Hastanesi) arasındaki yola verildi.

Melikgazi’nin kurucu Başkanı Şevket Bahçecioğlu’nun adının Erciyes Yolu ile Komando Caddesi’ni bağlayan 4 Km uzunluğunda ve önümüzdeki aylarda tamamlanması beklenen caddeye verileceğini Memduh Başkan açıkladı. Mehmet Özhaseki’den sonra 9 ay kadar Melikgazi’de başkanlık yapan Sami İpek’in adı da cuma günü Hulusi Akar Bulvarı, Sivas Caddesi arasındaki 8 Km’lik kanal boyu dediğimiz yola verildi.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapıp da adı herhangi bir yere verilmemiş dört isim var. Niyazi Bahçecioğlu, Şükrü Karatepe, Mehmet Özhaseki ve Mustafa Çelik... Özhaseki ve Çelik ilçe belediye başkanlığı da yaptı.

Cadde ve sokaklara isimler  bizim dönemin ‘numarataj’ dediği, dijital dönüşümle ‘coğrafi bilgi sistemleri’ denilen uygulama ile Büyükşehir Meclisi’ nce veriliyor.

Dört dönemdir Melikgazi ve iki yıldır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Memduh Büyükkılıç’ın adı da uygun bir bulvara veya tesise verilmeli. Ancak belediye başkanları görevde iken kendi adlarının bir yere verilmesine sıcak bakmıyor. Bu da doğru bir teamül.

Şimdi bu noktada Başkanlar Büyükkılıç, Palancıoğlu ve Çolakbayrakdar’ın ister büyükşehir, isterse ilçe belediyeleri açmış olsun belediye başkanlarımızın adını yaşatmak lazım. Bu belediye başkanlarının isimleri illa ki yeni açılacak bir yola değil, daha önce açılmış yol, park veya tesislere de verilebilir.

Özhaseki de hayatta iken adının bir yere verilmesine mesafeli duruyor. Bence yanlış. Özhaseki için emr-i Hak 30 yıl sonra vaki olacaksa, adı ondan sonra mı bir yere verilecek? Özhaseki, şu anda belediye başkanı değil, milletvekili-parti yöneticisi. Hizmetlerinden dolayı adı uygun bir yerde yaşatılmalı...

Daha önce Özhaseki’nin adının kurucusu olduğu ve bu noktaya gelmesinden büyük emeği bulunduğu Erciyes Projesi’ne verilmesini teklif etmiştim.

Havaalanı genişleme işinde de Özhaseki’nin emeği çok. Bana göre yakışanı Erciyes; ama olmazsa havaalanının bitirilmesi ile havaalanına Özhaseki adı da verilebilir. Bu konuda ülke genelinde benzer örnek çok.

Özetle ve yakışanı, mümkünse kendi dönemlerinde yaptıkları bir tesis, park veya açtıkları bir bulvara bu belediye başkanlarımızın isimleri verilmelidir. Onların görev sürelerinden önce veya sonra açılmış bir hizmette de adları pekâlâ yaşatılabilir.

Bizim sektörümüzden merhum büyüğümüz Mahmut Sabah’ın adı neden bir tesiste, caddede yaşamasın. Bu şehrin evladı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun adının bir caddeye verilmesi kararı Meclis’ten geçti, ama Komisyon hala uygun bir yer bulamadı.

Kayseri’ye veya ülkeye hizmet etmiş bu şehrin yetiştirdiği tüm değerlerimizin isimlerini bir yerlerde mutlaka yaşatmalıyız. İlla bu bir cadde, park veya tesis de olmayabilir. Meclis içinden tüm partilerin temsilcilerinin yer aldığı bir komisyon kurulup olası isimleri liste halinde şehrin ve ilgililerin takdirine sunmalıdır.

 

KULİS BULVARI

OSB RAPORUNDA BASINLA İLGİLİ BİR YANLIŞ

OSB’ye malum bir müfettiş geldi. Müfettiş raporunda 2019’un 4 ayında, yani OSB’de seçimlerin yapılması öncesinde basına 1,4 milyon lira ödeme yapılmış gibi bir kanaat yazmış. Raporun açıklanmasından sonra bunun ‘dört aylık değil, 4 yıllık dönemin ödemesi’ olduğu öğrenildi. OSB Başkanı Nursaçan, müfettişin ‘sehven’ hata yaptığını açıkladı. Hal böyle iken 4 yıllık ödemeyi (ki bu ödemenin tamamı da Kayseri basınına yapılmış ödeme değil) 4 ayda yapılmış gibi gösteren müfettiş raporundan hareketle bölücü örgütün siyasi uzantısı bir vekilin soru önergesi vermesini yadırgadım. Terör sempatizanı bir vekilin önergesini on paraya almam; ancak sanayicilerimiz de ‘bizim paralar basına aktarılmış’ gibi bir kanaate kapılırsa yanlış olur. 4 yılda harcanan 1,4 milyonun sadece basına reklam olarak verilen para değil, OSB’nin bilboard vs ilanlarını da içeriyor.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Kayseri’de vaka sayısı yeniden artmaya başlamış.

00- Turuncu, yani ‘yüksek’ seviyede vaka sayısı olan Kayseri’nin bugün açıklanacak rakamları kısıtlamanın kısmen kaldırılmasına neden olabilirmiş.

00-Özhaseki, “CHP ne yazık ki PKK terör örgütünü kınayamayan HDP’nin sözcüsü ve hamisi olmuştur” demiş.

00- Özhaseki, önce partide istişare toplantısına katılmış, ertesi gün de belediye başkanlarının projelerini dinlemiş.

00-Melikgazi, eski Belediye Başkanı Sami İpek’in adını modern bir yolda yaşatacakmış.

00-DEVA Partisi’nin Kayseri yönetimi 5 ay sonra da olsa nihayet atanmış.

00-Diş Hekimleri Odası Başkanı Emrullah Maraş’ın vefatı sevenlerini üzmüş.

00- Erciyes nedeniyle otellerde doluluk zirve yapmış.

00-AGÜ rektör adaylığı için kaç kişinin, kimlerin başvurduğu merak ediliyormuş.