Metin SÖNMEZ


BİR İNCESU VAKASI DAHA YAŞANIR MI?

Kayseri’de tarih tekerrür eder mi?


Kayseri’de tarih tekerrür eder mi?

Soru bu, cevabın ucu açık…

Önce hatırlatalım, sonrasına sonra geleceğiz bu sütunlarda.

2019 Yerel Seçimleri tamamlanmış, Cumhur İttifakı paydaşları önemli bir başarı elde etmişti. Büyükşehir artı 15 ilçeyi Cumhur kazanmıştı. Bir tek İncesu’da İYİ Parti’nin adayı Mustafa İlmek, 17-0’a ulaşması beklenen Cumhur İttifakı’na engel olmuştu. Kayseri’nin yerel seçimleri bundan 5 yıl önce 16-1 şeklinde nihayetlenmişti. Kısa bir süre sonrasında bir baktık ki, İYİ Parti’den seçilen İlmek, AK Parti’ye geçerek Kayseri’de sıfır muhalefet günlerini getiren isim olarak dikkat çekmişti.

O günlerden, bugünlere gelirken 31 Mart 2024 farklı bir atmosfere dönüştü Kayseri’de… 2 Haziran’da yenilenecek Pınarbaşı seçimlerini bir kenara koyarsak, Cumhur İttifakı, CHP’ye 3 (Sarız, Akkışla, Felahiye), İYİ Parti’ye karşı ise bir ilçe (Tomarza) kaybetti. 

Her şey seyrinde devam etti, seçimlere nokta konulmasının ardından Büyükşehir Belediye Meclisi toplandı. İşte ne olduysa bu toplantıda oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AK Parti İl Başkanı Fatih Üzüm ile Tomarza’nın İYİ Partili Belediye Başkanı Osman Koç’un bir araya geldiği kulis fotoğrafları yansıdı. Hararetli, muhabbetli bir fotoğraf karesi ortaya çıkınca, ister istemez insanın aklına 2019 seçimleri geldi. Yani İYİ Parti’den İncesu Belediye Başkanı seçildikten sonra AK Parti’ye geçen İlmek Başkan gibi, Osman Koç da, Tomarza’yı Cumhur’a dâhil eder mi sorusu haliyle gündem teşkil etti.

Bahsettiğim üçlü arasında ne konuşuldu elbette bilemeyiz, fakat İlmek Başkan ile Osman Koç’un benzer özellikleri var. İkisi de Ülkücü geçmişe sahip. İkisi de yıllarca MHP’de siyaset yaptı. Şimdi o isimlerden biri AK Parti’de ve İncesu’dan yeniden seçildi. İYİ Parti adına belki de Kayseri’de tek teselli kaynağı olan Osman Koç, ilmek gibi AK Parti’nin yolunu tutar mı, şimdiden bir şey söylenemez ama kendisine iletilen bir tekliften bahsediliyor. Bilmem doğru, bilmem rivayet.

Lafı uzatmayalım; seçim yenilgisinin ardından kongre kararı alan ve iç bünyede hesaplaşma yaşayan İYİ Parti dönüp Kayseri’ye bakar mı, hiç sanmam…

O zaman yazının başındaki cümleyi buraya kopyalayalım:

İYİ Parti adına Kayseri’de tarih tekerrür eder mi?