Erhan KAN


BİR DE BEN DEĞİNEYİM!

Son günlerde en çok konuşulan konulardan bir tanesi antrenör kurslarının ücretleri. Türkiye Futbol Federasyonu tarafından belirlenen ücretler bir çok kişi için oldukça pahalı bulundu.


Son günlerde en çok konuşulan konulardan bir tanesi antrenör kurslarının ücretleri. Türkiye Futbol Federasyonu tarafından belirlenen ücretler bir çok kişi için oldukça pahalı bulundu. Elbette ki bu görüş ağırlık kazandı ve haklı tarafı çok. Özellikle pandemi döneminden çıkmış ve uzun zamandır çalışmayan antrenörlerin bu meblağları ödemesi oldukça güç. Üst liglerde çalışan antrenörler dışındakilerin ne kadar ücretlere emeklerini verdiği çok iyi biliyoruz.

Fiyatlardan örnekler verelim ki bu tepkinin nedeni daha iyi anlaşılsın. UEFA Pro Lisans kursu ücreti 100 Bin TL, UEFA Elit A Lisans 45 Bin TL, UEFA A Lisans 35 Bin TL, UEFA B/A Birleşik 50 Bin TL, UEFA B Lisans 25 Bin TL yani belge yükseltmek gibi bir çaba içinde olan antrenörlerin bu paraları gözden çıkarması şart. Birde bu antrenörün çalışmadığını düşünürseniz durumun vahameti daha iyi ortaya çıkıyor.

Ülkemizde amatör futbol kulübü çalıştırmak için istenen belge ise TFF Grassroots C belgesi almak isteyenin gözden çıkarması gerek meblağ ise 5 Bin TL. Yahu, bu rakamlar gerçekten çok yüksek. Hele ki bu işi meslek haline getirmek isteyen BESYO’dan yeni mezun gençleri düşün. Nereden bulacaklar bu paraları da istedikleri belgelere ulaşacak. Amatör kulüp çalıştırmak isteyenlerin durumu daha da vahim. Kendi gelirlerine kulüplerine bağlayan insanlardan söz ediyoruz. Yazıktır, günahtır.

Yeri gelmişken doru zannedilen bir yanlışı da düzeltelim buradan. Düzenlenen kursların ücretleri konusunda Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği’nin (TÜFAD) hiçbir ilgisi yok. Tamamen TFF’nin belirlediği fiyatlar. Fubol özerk olunca bu konudaki konularda tek yetki makamı TFF… Bunu herkesin çok iyi bilmesi gerekli. Sadece kurslar öncesinde fikir istenildiğinde TÜFAD işin içine giriyor ve bazı kurslarda eğitimci konusunda yardımcı oluyor. O’da sadece alt belgeler için. Üst belgeler için bu konuda bile destek istenmiyor.

Buna rağmen TÜFAD ücretlerin yüksekliği karşısında TFF’ye giderek gerekli itirazlarını yatı ve kurs ücretlerinin düşürülmesini istedi. Ama dedik ya yine de son krarar TFF’de.. Bu nedenle sosyal medya mecralarında kurs ücretlerini eleştirirken muhatabı iyi bilmeli, kime ne söyleyeceğinizi bir kez daha düşünmelisiniz. Aksi takdir hak arayayım derken, yanlış yerlere mesaj göndererek sesinizi duyurmak bir yana, farklı noktalara sapabilirsiniz.