Ömer Faruk HAMURCU


BİLDİRGELERLE SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR MU?

Benzeri Kayseri’de de bulunan KONYA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI PLATFORMU 17. UFUK TURU SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI.


Benzeri Kayseri’de de bulunan KONYA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI PLATFORMU 17. UFUK TURU SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI.

Kayseri gönüllü kültür kuruluşları başkanı Ahmet Taş Hocam sağolsunlar bildirgenin tamamını bana göndermiş.

Dikkatlice okuyup inceledim.Peşinen kanaaitimi söyleyeyim: Her satırına imzamı atarım. Özenle çalışılıp  sorunlar tesbit edilmiş ve yapılması gerekenler sıralanmış.

Peki ya sonrası?

İşte burası en önemli nokta. Yapılması gerekenler ve  tesbitlerin uygulamaya geçmesi nasıl olacak?

Kim yapacak?

Tesbitleri bu kadar güzel yapan STK’lar neden icrada elini taşın altına koymuyor?

 Şimdi detaylara gelelim ve ayrıntarıyla bazı maddeleri inceleyelim:

Tesbitlerin dördüncü  maddesi aynen şöyle “Genç kuşaklara değer aktarma, temel değerlerimizi yeni nesillere benimsetmede şimdiye kadarki yol ve yöntemlerimizin etkili ve yeterli olmadığını nihayet anlamış bulunuyoruz.

Ne yazık ki, Peygamber efendimizin tatbik ettiği ‘yaşayarak öğrenme ve öğretme’ yöntemini terk etmiş olmamız nedeniyle yeni kuşaklara ulaşamıyoruz. Bilgi aktarma devrinin sonuna geldik.

Asıl yoğunlaşmamız gereken alan olan bilinç ve değer kazandırma boyutuna karşı saldırılar açık biçimde görülmekte, özellikle dijitalleşmenin getirdiği tehdit ve tehlikeleri bertaraf etme noktasında yetersiz kalmaktayız.

Son bir yıl içinde Platform olarak medya ve internet üzerinden yapılan saldırılara karşı sayısız açıklama yapmak zorunda kaldık.

Bu bağlamda gerek Milli Eğitim, Aile ve Kültür Bakanlıklarıyla RTÜK gibi resmi kurumlar, gerekse sivil yapı ve girişimlere büyük görevler düşmektedir.

Toplumsal hayatımızı ve bireysel varlığımızı tehdit eden faktörlerin ortadan kaldırılması için herkesin ortak çaba içinde ve bilincinde çalışması gerektiğine inanıyoruz.”

Tesbitler güzel.

“ŞİMDİYE KADAR YAPILAN YOL VE YÖNTEMLERİN ETKİLİ VE YETERLİ OLMADIĞI ANLAŞILMIŞTIR” deniyor.

Peki hangi yol ve yöntemler, söyleniyor mu?

Herkesin sadece söylediği ve tek bir adım dahi atmadığı bir alanda iri cümlelerle bildiri yayınlamak bugüne kadar etkili ve yeterli olmayan yöntemlerden biridir. Bu tesbiti aynen bu bildirge içinde söyleyebiliriz.

Tam da bam teli burası. Bu tür bildirgeler etkili olmayan ve eleştirdikleri sistemin bir parçasıdır.

İyi niyetlerinden hiç kuşkum yok. Fakat kendilerinin de  söylediği gibi yol alınamıyor.

ÇÖZÜM çok kolay. Uzun lafa gerek yok. Sadece bir örnek vererek istenince nasıl yapılabildiğini göstereceğim.

Bir profesörün yıllar önce kendi aralarında yaptıkları bir ilmi ve felsefi sohbetteki konuşma yayınlanınca hemen bir linç kampanyası başladı.

Katline fetva verenlerden tutunda cesedinin nereye atılacağı tartışmasına kadar ortalık karıştı. Konumuz kişinin haklı veya haksızlığı değil. Demek ki mahalle istediği zaman raconu kesiyor cezayı veriyor.

Ortalığı ayağa kaldırıyor. Profesörü istifa ettiriyor. Sesini kestiriyor.

“Çocuklarımızı zehirleyecek denilerek yaşamasına bile tahammül edilemiyor.

Hani yetkileri yoktu? Hani icrada değillerdi?

Hani öneri dışında yaptırımları olamıyordu?

Hani ellerinden bir şey gelmiyordu?

Demek ki gelecek kuşaklara yanlış bilgi verdiklerini düşündükleri kişileri isteyince saha dışına atabiliyorlarmış.

Demek ki isteyince organize olabiyorlarmış.

Şimdi yapılmıyor denilen diger tesbit ettikleri konularda STK’lar harekete geçemez mi? Profesörün söyledeğinden kat ve kat fazla söylemde bulunan ve ekranlardan zehir saçanlar gençlerimize bilimin aydınlık ışığını mı ulaştırıyorlar?

Bunlara kimse dokunmuyor.Bu kişi ve grupların yaptıkları film dizi program ve yapımlara karşı tek bir ses çıkmıyor.

SON SÖZ:

“İnandığınız gibi yaşamazsanız,

YAŞADIĞINIZ GİBİ İNANMAYA BAŞLARSINIZ”

 

NE OLDU?

- Kayseri'de yaşayan kalp hastası 1 yaşındaki bebek, ambulans uçakla İstanbul'a sevk edildi.

- Bütün dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de kasıp kavuran koronavirüs salgını, ekonomik sorunlar, kapanma ve iş kayıpları cep telefonu pazarını etkilemedi.

- Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs aşısı Türkiye'ye geldiğinde günde 1.5 milyon kişinin aşılanmasının planlandığını söyledi. Prof. Dr. İlhan, "Kötü niyetli insanlar olabilir bu aşı devlet tarafından ücretsiz sağlanıyor, hiçbir ücret ödenmiyor" ifadesini kullandı

- Türkiye'nin önde gelen kış sporları merkezlerinden biri haline gelen Erciyes Kayak Merkezi'nde kayak sezonu açıldı.

- Kayseri'de polis özel harekatında yer aldığı 32 ekibin katıldığı eş zamanlı operasyonda silahlı örgüt, yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarıyla ilgili olarak 13 kişi gözaltına alındı.

 

KİM DEDİ, NE DEDİ?

Milli Savunma Bakanı Akar açıklamasında ABD'nin yaptırım kararına sert tepki gösterdi. ; Müttefiklikle, mevcut askeri, politik gerçeklerle bağdaşmayan kararı kınıyoruz.Bu yaptırım kararı ülkelerimiz arasındaki ittifakın tüm değerlerini sarsmıştır." dedi.

- Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Binnaz Çelik, Covid-19’un çocukları etkilemediği yönündeki kanının yanlış olduğunu söyleyerek, virüsün çocukları da olumsuz etkilediğini belirtti.

- Hes Kablo Kayserispor Başkanı Berna Gözbaşı’nın, genç futbolculara mesajı var…Başkan Gözbaşı mücadeleden yılmamaları gerektiğini söyledi ve “Kazananlar her zaman mücadele edenlerdir” dedi

- Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, yerli faz 1 çalışmalarının tamamlandığını ve herhangi bir yan etkinin görülmediğini söyledi

- Ali Yavuz, Bakan Soylu'nun arkasında durmaya devam edeceklerini söyledi