Murat TURP


BARAJ GÖLLERİ VE OLTA BALIKÇILIĞI

Bu köşe yazısını aslında geçtiğimiz hafta yamak istedim. Ancak geçmişe dönük bazı küskünlükler, geleceğe dönük bazı hayallerim ve beklentilerim, kalp kırıklıkları vardı.


Bu köşe yazısını aslında geçtiğimiz hafta yamak istedim. Ancak geçmişe dönük bazı küskünlükler, geleceğe dönük bazı hayallerim ve beklentilerim, kalp kırıklıkları vardı.Ben basın mensubu olduğum kadar, sosyal hayatta da amatör olta balıkçılığı (kıyıdan balıkçılık) ve autdoor (Türkçe karşılığı açık hava) doğa sporları ve doğada uzun süreli yürüyüş yapan insanlardan biriyim.

Bunları neden yazıyorum? Çünkü bu satırlardan Kayseri İl Tarım Müdürü Mustafa Şahin’e teşekkür etmek istedim. Uzun yıllardır Yamula Barajı başta olmak üzere Kayseri il sınırları içerisinde ne kadar baraj gölü ve akarsuların büyük bölümünde olta atma keyfi yaşadım. Evet, olta atma keyfi diyorum… Baraj göletlerimizin çevre koşullarında (bir kaçı hariç) pek ileri bir noktada değiliz. Bunun sebebini boğulma riski ile sınırlamamak lazım. Yamula barajının kapakları su tutmaya başlarken düzenlenen törende bizzat bulundu. Baraj setinin üzerinden bakıp halen küçük bir kol şeklinde akan dereye bakmış ve ardından suyun dolum havzası ile çevresine ne kadar su yayacağını hayal ederken, acaba gelecekte barajın etrafı da yeşillikler içinde olur mu? Diye düşündüm. Balık potansiyeli elbette artacaktı. Ancak balık konusunda nasıl bir koordinasyon sağlanacak ve avcılık konusunda tedbirler nasıl olacaktı?

Yıllar geçti tabi… Her fırsatta deşarj olmak için gittiğim Yamula Barajı kıyıları yıllarca çıplak kaldı. Bitki örtüsünden yoksun, ağaç gölgesinden mahrum. Bunlar bir kenara suyun içindeki balığın kıyıdaki ağaçla, bitki örtüsü ile ne işi olur? Diye düşünenler bir kez daha düşüne dursun…

Gelelim Tarım İl Müdürü Şahin’in geçtiğimi günlerde yaptığı o güzel işe…

Şahin, tadilatı tamamlanan su ürünleri kontrol-1 teknesi ile yapılan denetimlere bizzat katıldı. İl Müdürü Şahin, sürdürülebilir balıkçılık için denetimlerin hem gölde hem karada yapıldığını, amatör avcılık yapan vatandaşların tebliğ hükümlerine uygun hareket etmeleri gerektiğini, Yamula Baraj Gölü'nde Su Ürünleri Kooperatifi, Amatör Olta Balıkçılar Derneği, su ürünleri yetiştiriciliği yapan firmalar ve jandarma ile koordinasyon halinde olduklarını belirterek Yamula Barajı’na son zamanlarda yapılması gereken en güzel denetlemeyi yaptı.

Keşke bir de o suyun kenarına gidenler daha dikkatli olsa… Çevreyi kirletmese, alkol şişeleri kenarlarda kıyılarda gezmese, yenen yemeklerin artıkları, poşetleri orada bırakılmasa. Sanki bir daha oraya hiç gelmeyecek gibi kirleterek arkasını dönüp giden o kadar duyarsız insan var ki…

Son satır ve son not olarak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim; yabancı uyruklu vatandaşlarımız hiçbir kontrol ve bilgi sahibi olmadan Yamula Barajı kenarında günlerce kamp yapıp yavaş yavaş sanki kendi tapulu arazisi gibi kıyılara çadır ve çarşaftan bozma derme çatma çubuklarla yaptıkları kulübelerle yerleşik balıkçılığa geçiyorlar (Son boğulma vakalarına bakın ne demek istediğimi anlarsınız). Bir amatör balıkçı olarak kendi memleketimde, olta atmak için yabancı uyruklu birileriyle dillerini bilmeden yer kavgasına girişmekte, kendini bilen insana yakışmaz…