Veli ALTINKAYA


ARA SEÇİM HESABI

Sonuçta biz yerelde gazetecilik yapıyoruz. Onun için daha çok da yerel konuları yazmalıyız. Ama ara ara yaygın gündemle ilgili değerlendirmelerimiz de oluyor.


 

Sonuçta biz yerelde gazetecilik yapıyoruz. Onun için daha çok da yerel konuları yazmalıyız. Ama ara ara yaygın gündemle ilgili değerlendirmelerimiz de oluyor.

Bir süredir TBMM Başkanlığı’nda bekleyen fezlekelerin bir bölümü Karma Komisyon’a gönderildi. Komisyon, muhtemel ki o fezlekeleri bu hafta Genel Kurul’un takdirine sunacak.

Fezlekeler terör örgütü üyeliği, iltisakı ve ilişkileri odaklı.

Fezlekelerden 20’si HDP, biri de HDP’nin yedek partisi DBP(Demokratik Bölgeler Partisi) milletvekillerine ait. Öyle anlaşılıyor ki, AK Parti, MHP ve İYİ Partili vekillerin oyları ile 21 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılacak.

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili ve Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Sezgin Tanrıkulu şimdiden Meclis’e, hatta Türkiye’ye aba altından sopa göstermeye başladı. Bu vekillerin dokunulmazlığı kaldırılırsa ABD Türkiye’ye ağır yaptırımlar uygularmış.

Aslında Tanrıkulu ‘düşünü anlatırken, oynaşından haber’ veriyor. ABD ile PKK’nın, HDP’nin ittifakını deklare ediyor.

Konum burası değil. Haftasonu yukarı paragraftaki yapıya yakın yayın çizgisindeki Cumhuriyet’te bir manşet vardı. Dokunulmazlıklar kaldırılırsa kalan HDP’li vekiller istifa edecek ve güya sine-i millete döneceklermiş.

Bu arada vekillerin istifası ancak genel kurulca kabul edilirse hayata geçebiliyor.

Onlar da aynı rahle-i tedristen geldikleri Sezgin Tanrıkulu gibi tehdit ediyorlar.

Peki, Cumhuriyet’in manşeti ile HDP’lilerin hesabı ne?

Güya sine-i millet tehdidi ile Türkiye’ye kaosa sürükleyecekler.

Geçiniz orayı...

İkinci olarak da Türkiye’yi bir ‘ara seçim’e, dolayısıyla topyekün bir erken seçime zorlayacaklar.

Seçimlerin 2022 sonbaharında yapılacağını bir yıldır yazıyorum. Peki, ara seçim hangi şartlarda nasıl yapılır? Ara seçimlerin birkaç şartı var.

1- Son seçimin üzerinden 30 ay, yani 2,5 yıl geçmeden ara seçime gidemiyorsunuz.

2- Bir seçim bölgesinde milletvekilliği koltukları tamamen boşalırsa sadece o şehirde ara seçim yapılabiliyor.

3- TBMM üye tam sayısının yüzde 5’i, yani 30 sandalye bir şekilde boşalırsa ara seçime gitmek zorundasınız.

4- Hangi şartta olursa olsun genel seçimlere bir yıl kala ara seçimlere gidemiyorsunuz.

Şu anda 600 üyeli Meclis’te 15 sandalye boş. Yani ara seçimin yapılabilmesi için 15 sandalyenin daha boşalması gerekiyor.

HDP ve DBP’li 21 vekilin dokunulmazlığı kaldırılıp mahkûm olurlarsa vekillikleri düşürülünce ara seçim zorunlu hale gelir mi; elbette gelir.

Ancak, Meclis dokunulmazlığı kaldıracak; bu vekiller yargılanacak; mahkûm olacak; yerel mahkemenin mahkûmiyet kararı İstinaf ve Yargıtay’da onanacak; sonra kesinleşmiş karar yine TBMM Genel Kurulu’na gelecek, hüküm giyenlerin vekillikleri öyle düşecek.

İşte o zaman Türkiye ara seçime gitmek zorunda kalır...

Bu noktada bir ‘ancak’ daha dememiz lazım. 2022’nin Haziran’ından önce bu süreç tamamlanırsa Türkiye ara seçime gider. Sizce bizim yargı bu kadar hızlı mı? Haziran 2022 itibariyle süresindeki genel seçime bir yıl kalacağı için yukarıda madde madde yazdığım kriterlere bakılırsa yine ara seçim yapamıyorsunuz.

Özetle Türkiye ara seçime filan gitmez. Seçimler % 80-90 önümüzdeki yılın sonbaharında ,% 10 ihtimal de süresinde yapılır.

Süresinde yapılacak seçimlerin yerel seçimlerle birleştirilme ihtimalinin yüksek olduğunu da aylar önce yazmıştım.

 

DIŞ TİCARET LİSESİ’NİN YERİ VE PARASI TAMAM

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu “Kayseri’ye dış ticaret lisesi kuracağız” dediği zaman heyecanlanmış ve şehrin 4 milyar doları bulan dış ticaret hacmine bu lisenin çok büyüt katkı vereceğini söylemiştim.

Uzun arayışlardan sonra dış ticaret lisesinin yeri ve finansmanı bulunmuş. Geçtiğimiz gün yaptığımız radyo programında Başkan Palancıoğlu lisenin Altınoluk bölgesine, OSB’ye yakın bir noktaya yapılacağını söyledi. Finansman konusunda da Akdeniz İhracatçılar Birliği bünyesindeki Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Kayserili Başkanı Refik Onur Kılıçer’in katkısına teşekkür etti.

Akdeniz İhracatçılar Birliği, okulun parasını üç yılda ödeyeceğini belirtmiş. Başkan Palancıoğlu da ‘Kayserili kıvraklığı’ ile “Biz belediye olarak okulu yaptıralım. Siz paranın % 25’ini bu yıl, % 50’sini önümüzdeki yıl, % 25’ini de sonraki yıl ödeyin” demiş.

Hayırlı olsun, AKİB de yakışanı yapmış. Vesile olan Kayserili hemşehrimiz Refik Onur Kılıçer’i de kutluyorum.

 

KULİS BULVARI

‘NEFES ALAMIYORUZ’ AFİŞLERİ ARTIYOR

Salgın tüm dünyayı etkilerken doğal olarak bizim esnafımızı da sıkıntıya soktu. Özellikle hizmet sektörü ile perakende ticaret zor günler yaşıyor. Evet, önceki hafta Kayseri’de vaka sayısı arttı. Bakalım bugün geç saatlerde açıklanacak sonuçlar yüzde 74’ün altında olacak mı? Kabine özellikle lokanta, kafe, kahvehane gibi işyerleri için nasıl bir karar alacak? Okulları açacaksak buraları daha ne kadar kapalı tutacağız? Okullarda öğretmenleri aşılasak bile, öğrencilerde hızlı yayıldığını bildiğimiz virüs eve gelmeyecek mi? Hizmet sektörü ve perakende ticaret nefes almak istiyor. Son günlerde çok sayıda işyerinin camlarına asılmış ‘Nefes Alamıyoruz’ pankartları görüyorum. Bu, nezaketle ortaya konulmuş bir tepki ve talep. Bu talebe karşı daha fazla gözlerimizi ve kulaklarımızı kapatamayız. Dilerim bugün Kabine toplantısından sonra bu işyerlerine cansuyu kabilinden izin verilsin.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Kayseri haftasonu kısıtlamaya uyma konusunda daha sıkı denetlenmiş.

00-4 ilçede 5 mahalle karantinaya alınmış.

00-Kayseri’de ‘Nefes Alamıyoruz’ afişinin sayısı artıyormuş.

00- MSB Akar, Hava İkmal‘de hastane yoğunbakımların ihtiyacını karşılayan oksijen üretme tesisini de incelemiş.

00- Bakan Akar, şehit ve gazi çocuklarına tablet dağıtmak için geldiği Kayseri’ de ABD’ye S-400 ve terör mesajı vermiş.

00- Palancıoğlu, Dış Ticaret Lisesi’nin Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin katkısı ile Altınoluk’ta açılacağını söylemiş.

00-Serbest Bölge’yi kuran Kayser A.Ş. 26 Mart’ta kongre yapacakmış.

00-Cihan Paçacı, Kayseri ziyaretinde edindiği intibayı Genel Başkanı Meral Akşener’e bir raporla sunacakmış.

00-Erciyes, 3 hafta sonra bitecek sezonu salgın kontrolü nedeniyle sancılı geçirmiş.