Metin SÖNMEZ


ANDIMIZ KARARI…

Danıştay dün, ‘Andımız’ ile ilgili gerekçeli kararı açıkladı.


Danıştay dün, ‘Andımız’ ile ilgili gerekçeli kararı açıkladı.

Ezcümle,  öğrenci andının içeriğinin anayasa ve kanunlara aykırı olmadığı ve halen eğitim materyali olarak kullanılmaya devam ettiği vurgulandı. Dava konusu yönetmelik değişikliği ile sadece öğrenci andının her sabah topluca okutulmasına son verildiğine dikkat çekilen gerekçede, bu konuda idarenin takdir yetkisi bulunduğu kaydedildi

Özellikle milliyetçi kesimin üzerinde hassasiyetle durduğu Andımız konusunda Danıştay’ın 20 sayfalık kararını okuduğunuzda dikkat çeken saptamalar var. Anayasa’ya göre “Türk” kelimesinin Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesi ifade ettiği anımsatılan gerekçede, Atatürk milliyetçiliğinin ise “Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesi Türk sayan, ırk, dil ve din gibi düşüncelerle yapılacak her türlü ayrımı reddeden, birleştirici ve bütünleştirici bir anlayışı temsil ettiği” belirtildi.

1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Yasası’nın Türk Milletinin bütün fertlerini Anayasa’da belirtilen ilkeler çerçevesinde yetiştirme görevini Milli Eğitim Bakanlığı’na verdiği aktarılan gerekçede, ancak yasanın bu amaç ve ilkelerin öğrencilere kazandırılması sırasında kullanılacak eğitim ve öğretim yönünden bir belirleme yapmadığı anlatıldı. Yasanın, eğitim ve öğretim yöntemleri belirleme konusunda bakanlığa takdir yetkisi verdiğine vurgu yapıldı.

***

Andımız, malum olduğu üzere Türkiye’deki ilköğretim okullarında 1933-2013 yılları arasında her sabah öğrencilere bir tören ile okutulmuş olan yemindir. Kuruluşundan beri KKTC’de okutulmaya devam edilmektedir.

Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından yazılan metin ilk defa 1933 yılının 23 Nisan kutlamaları sırasında bizzat kendisi tarafından Ankara’da bir törende toplanan çocuklara hep bir ağızdan söylettirilmiş, sonrasında bazı değişiklikler yapılarak 2013 yılına kadar gelmiştir.

Sonrası zaten güncel. Andın kaldırılması, sonra bu kararın iptali derken Danıştay bir kez daha ne olması gerektiğinin şeklini karara bağladı bağlaması da, top sanki yine taca çıktı. Mesele sözde şöyle çözüldü: Andımız Anayasa ile uyumlu hiçbir çelişme yok. Ancak idare isterse okutur, istemezse okutmaz.

Bakalım bu karar özellikle MHP’de nasıl yankı bulur, izleriz görürüz ama biz sözü Andımız ile bitirelim bugünlük…

Türk'üm, doğruyum, çalışkanım,

İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir.

Ey Büyük Atatürk!

Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Ne mutlu Türk'üm diyene!