Sami DAYANGAÇ


112 SAHTE İHBAR CEZASI

Şehir içi trafiğinde ambulanslara sürücülerin gerekli yardımı göstermemelerini üzüntü, kızgınlıkla izlediğimiz anlar oluyor. Ambulansın sirenini duyup kenara çekilip yol vermeyenlerin, hazır yol açılmış diye ambulansın peşinden süratle gidenlerin insanlığından şüphe etmek gerekir.


 

Şehir içi trafiğinde ambulanslara sürücülerin gerekli yardımı göstermemelerini üzüntü, kızgınlıkla izlediğimiz anlar oluyor. Ambulansın sirenini duyup kenara çekilip yol vermeyenlerin, hazır yol açılmış diye ambulansın peşinden süratle gidenlerin insanlığından şüphe etmek gerekir.

112 herkesin arayabileceği bir acil yardım numarasıdır. Toplumun acil yardım hizmetlerini koordine edebilmek için SOS alarm her gün 24 saat açıktır. Sadece acil durumlar için aramamız gereken 112’yi gereksiz meşgul ederek kaza yapan ya da tehlike altında olan ve gerçekten acil yardım alması gereken bir kişiyi engellemiş oluruz.

Trafikte sürücülerin ambulanslara yol verme konusundaki duyarsızlıklarından söz ettik ama sıkıntı trafikle bitmiyor ki. Önce 112 Komuta Merkezi’nden başlayalım. Yapılan araştırmalar, eğitim ve bilinçli toplum olma yolunda ne yazık ki negatif görüntü veriyor. Şimdi sizlere 112 Acil’i arayan vurdumduymazlarla ilgili bilgiler takdim ediyoruz.

Biri 112’yi arıyor, heyecanla burada çok sayıda ölü var diyor. Komuta Merkezi’nde görevli heyecanla adres istiyor, cevap mezarlık...

Köyden kent merkezine gitmek için hastayım ambulans yollayın deniyor. Eşine, sevgilisine çiçek göndermek için ambulans isteniyor. Kahvede canı sıkılan okeye döneyim mi, diye soruyor. Bir diğeri sevgilimden ayrıldım bana bir taktik versene diyor. PİN kodunu unuttum PUK kodunu söylesene diyor. Canım sıkılıyor diyenler, sırtım kaşınıyor diye arayanlar. Kontörüm yok size sevgilimin numarasını versem siz arasanız, söyleseniz beni aramasını söyleyin diyenler. Saat kaç diyenler, sizde ambulans var mı, bende de var diyenler. Balkon demirim kırık çocuğum düşerse sorumlusu sizsiniz diyenler, iki lahmacun yolla diyenler. Görüldüğü gibi bu bir eğitim sorunudur, toplumsal bir sorundur. Bu saydıklarımız yapılanların bazıları, yani hasta ruhlu kişilerin yaptıkları eylemler.

Daha ilginç bir örnek verelim. İkinci el telefon satanlar 112 Komuta Merkezleri’nin baş müdavimleri. 112 aramak ücretsiz olduğundan alırken de, satarken de 112 aranıp telefonun çalışıp çalışmadığı test ediliyormuş, iyi mi?

112’yi aranıp ambulans isteniyor, trafiği aşıp hastaya ulaşan personelin çilesi bitmiyor. Hasta ve hasta yakınlarının hakaretleri, hasta ile ilgisi olmayan üçüncü kişilerin sözlü sataşmaları, geç geldiniz diye fiili eylem, güvenlik görevlilerinin fırçası. Aynı şekilde hastaneye ulaşıldığında bazen hastane personelinin doluluktan dolayı fırçaları, hasta yakınlarının darpları. Şehrimizle ilgili bir örnek verelim, 112’ye günlük 4947 çağrı alınmış, 2101’i değerlendirilmiş, 2505 görev dışı aranmış. Yazıklar olsun.

Göreve başladığı günden beri son derece başarılı çalışmalar yapan, adeta atom karınca gibi işiyle çok yakından ilgilenen, her zaman hastaların, personelinin yanında, içlerinde olan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli yönetiminde İl Ambulans Başhekimliği oluşturulmuş. 41 hekim, 447 yardımcı personel, 102 sürücü ile 24 saat hizmet veren arı gibi çalışan bir merkez kurulmuş. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımız aradı, akşam saatlerinden sonra Şehir Hastanesi Acili’ne gitmiş. Gözlerine inanamamış. Bir kenarda durup denetleme yapan, kimliğini açık etmeyen kişi Ali Ramazan Benli imiş.

112, acil çağrılar için, can kurtarılmak için aranması gereken bir merkez. Gece gündüz, soğuk çamur demeden fedakârca koşan 112 ekibi asla gereksiz meşgul edilmemelidir. O servis gün gelir bizlere de gerekebilir. İçişleri Bakanı bu konuda duyarlı davranarak sahte 112 ihbarlarına ceza uygulanacağını açıkladı. Yerinde ama geç kalınmış bir karar. Umarız uygulanır. 112 ambulansının her sahte ihbara gidişi aynı zamanda ekonomik kayıp demektir ve bizden çıkıyor. Sahte ihbarda bulunmak alçaklıktır, şerefsizliktir…