HAYATI SPOR İLE ŞEKİLLENEN BİR İNSAN: MUTLU ÖNAL

HAYATI SPOR İLE ŞEKİLLENEN BİR İNSAN: MUTLU ÖNAL

Kayseri’de spor konusunda ilk akla gelen isimlerden bir tanesi Mutlu Önal… Gerek sporcu, gerek teknik adam ve yöneticilik vasıfları ile örnek bir kişilik oluşturan Mutlu Önal, son dönemde ASKF Başkanlığına aday olması ile birlikte yükümlülükleri de arttı. Biz de kendisi ile hem Mutlu Önal’ı daha yakından tanımak, hem de Kayseri’de spor alanında yaşanan sorunları konuşmak, çözüm önerilerini dinlemek için bir röportaj gerçekleştirdik. Kayseri’de sporun geldi son nokta, sorunlar, çözüm önerileri ve önemli bir spor adamı profili barındıran bu röportajı zevkle okuyacağınıza inanıyoruz.

-Mutlu Önal’ı sizin ağzınızdan tanıyabilir miyiz?

1975 Erzurum doğumluyum. Evliyim ve 2 çocuk babasıyım. İlkokulu Erzurum’da orta ve liseyi Kütahya’nın Emet İlçesi’nde okudum. 1993 yılında Kayseri’de üniversite hayatıma başladım. Kayseri Mesleki ve Beden Eğitim bölümünü bitirdim.  Şu anda Medical Palace Hastanesinde çalışıyorum. Hayatımın her döneminde sporun içinde oldum. Futbol oynamanın yanında, antrenörlük, yöneticilik ve başkanlık yaptım. Halâ da sporun içinde gençliğe hizmet edebilmek için mücadele ediyorum.

 -Eğitim hayatınız hakkında bilgi verir misiniz?

İlk, orta ve lise öğrenimim Kütahya’da,  Ön Lisans eğitimimi Kayseri Meslek Yüksek Okulu’nda daha sonrasında, Yüksek Öğrenimimi Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu’nda tamamladım.

-Spor ve dolayısıyla futbol ile tanışmanız nasıl oldu?

Birçok insana benzeyen bir hikâye aslında. Bu topraklardaki tüm çocuklar futbola sokak arasında oynayarak başlar. Bende mahalle kültürü ile yetişmiş bir insan olarak ilk sokakta ve mahallede oynamaya başladım. Çok sevdiğim içinde bir daha hiç kopamadım. Okul yıllarımın başlaması ile birlikte de hem okul takımları hem de kulüp hayatı ile devam etmiş oldu.

-Futbol kariyeriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Etibankspor , Tavşanlı Linyitspor, Kayseri  Yolspor,  Kayseri Erciyesspor ve son olarak Karamanspor takımlarında futbolcu olarak görev aldım. Futbol hayatım sonlandıktan sonra ise antrenör olarak bu camianın içinde yoluma devam ettim.  Antrenör olarak Gesi Belediyespor, Argıncıkspor, Kayseri Yolspor, Hacılar Belediyespor takımlarında görev aldım.  Şimdi ise Kayseri Gençlerbirliği takımında Kulüp Başkanı olarak görev yapıyorum. Erkek futbol takımımız Kayseri Süper Amatör Küme’de mücadele ederken Kadın futbol takımımız ise Türkiye Kadınlar 1. Futbol Ligi’nde mücadele ediyor.

-Oyunculuk, antrenörlük, yöneticilik ve son olarak da kulüp başkanlığı ile Kayseri futboluna hizmet ediyorsunuz. Sizce en zevklisi hangisi, en zoru hangisi.

Benim için en zevklisi elbette oyuncu olarak sahanın içinde olmak. O heyecan çok daha farklı. Yöneticilik daha zor ve meşakkatli. Zira bir çok insanın sorumluluğu üzerinizde. Onlara en iyi imkânları sunmak için çok çalışmak gerekiyor. Yeri geliyor uykusuz geceler geçiriyorsunuz. Ama sonuçta o işinde güzel yanı o imkanları sağlayıp, teknik adam ve sporcularınızın sorunlarını sözdüğünüzde büyük mutluluk yaşıyorsunuz.

-Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu için aday oldunuz. Kayseri sporunda neler iyi gitmiyordu da aday olma gereği duydunuz?

Biz Kayseri sporunun çok daha iyi şeylere layık olduğunu düşünüyoruz. Son yıllarda sporu yönetenlerde bir doymuşluk, bir metal yorgunluğu yaşandığını sanırım herkes görüyor. Herkes şikâyetçi. Bu konuda bize çok şikâyet geldi. Elbette talep geldi adaylığımız için. Bu camianın içinden birisi olarak yaşananları bire bir görme imkânı buldum. Biz bu heyecan eksikliğini, metal yorgunluğunu, doymuşluğu geride bırakıp Kayseri sporunu eski güzel günlerine çevirmek istiyoruz.

-Seçim çalışmaları nasıl gidiyor. Nasıl bir yol izliyorsunuz?

Çalışmalarımız tüm hızıyla seçim ertelendiği günden beridir devam ediyor. Hiç bir kulübü ayırt etmeden herkese eşit mesafede çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yola çıkarken şunu söylemiştik, “Herkese eşit mesafede olacağız” Şimdi bunu seçim çalışmalarımızda gösteriyoruz. Ziyaret etmediğimiz, randevu talep etmediğimiz kulüp yok. Biz Kayseri’ye katkı sağlamak, taş üstüne taş koymak için çıktığımız yolda herkese aynı mesafedeyiz. Bunu da bugüne kadar ispatladık.

-İnsanların size yaklaşımı nasıl seçim dönemi boyunca?

Tüm aradığımız, ziyaret ettiğimiz kulüplerimizce kabul gördük ve çok sıcak karşılandık. Spor üzerine güzel görüşmeler yaptık. Biz kulüplerimizi ziyaret ederken, oy istemekten ziyade sorunlarını nasıl çözeceğimizi anlatıyoruz, projelerimizi ortaya koyuyoruz. En doğru kararı delegelerimiz verecek. Buradan bizleri son derece sıcak karşılayan tüm kulüplerimize sizin aracılığınız ile bir kez daha teşekkür ediyorum.

-Ekibiniz kimlerden oluşuyor? Nasıl bir yönetim düşünüyorsunuz isim vermeseniz de ekibinizin Kayseri sporuna katkıları nasıl olacak?  

Genç, dinamik, aktif, adil amatörün tüm branşlarında işinin ehli isimler olacak. Bu ekibin yanı sıra yıllarını amatöre vermiş danışacağımız abilerimizin, hocalarımızın olacağı bir yapı oluşturacağız.

-Kayseri sporunda gözünüzden en büyük sorun nedir?

Yukarıda söyledik ya, en büyük sorun heyecan eksikliği aslında. Yöneticilerde yaşanan doymuşluk sorunları görmelerini engelliyor. Durum böyle olunca tesis, sağlık,  kulüplerin gereken desteğin görmemesi, spor camiası içindeki kopukluk gibi büyük sorunlarda yöneticiler tarafından görülemiyor. Kayseri şu anda emsali şehirlerarasında tesisleşme açısından çok geride kalmış. Bu bile çok üzücü. 

-Başkanlığı kazandığınız takdirde ilk icraatınız ne olacak?

Bir değil birçok icraatımız olacak. Bunlardan en önemlisi Sümer Spor Kompleksi’nin tam anlamıyla amatöre kazandırılması. Sahanın sentetik çim yapılması, ışıklandırılması, Erkilet’te ki sahalara ışıklandırma ve tüm sahalarımıza müsabaka öncesi ısınma alanların yapılması. Sahalara kamera sistemi yapılması ve sporcuların kendi maçlarını tekrar izleme olanağı bulması. Yılık baz da özel hastanelerle sporcu sakatlanmaları ve tüm branşlarda anlaşmalar yapmak.  Sporcularımıza masör hizmeti vermek ve bireysel antrenman yapabilecekleri spor salonu anlaşmaları yapmak.  Bireysel sporcularımızın takip edilmesi ve onurlandırılması. Federasyona ait bir servis aracının alınması ve ihtiyacı olan kulüplere kullandırılması.  İhtiyaca yönelik malzeme desteği.  Kulüplerimizin sezonluk Esame listesi ve Oyuncu değişlik kartı. Tüm sahalardaki soyunma odaları ve Tribünlerin Tadilatının yapılması. Yaş gruplarında il karmasının yapılarak diğer illerle ile turnuvalar organize etmek. Argıncık’ta ki kulüplerin doğal gaz kullanımını sağlamak ısınma sorununu çözmek. Üniversitelerle iş birliği sağlamak. Kulüplerimize Kayserispor kombinesi sağlamak. Tüm kulüplere eşit mesafede Adil bir yönetim sergilemek.  Tüm spor branşlarında Kurumlar arası işbirliği ve Koordineyi sağlamak.

-Seçim döneminde yaşadığınız zorluklar nelerdir?

Mevcut yönetim tarafından Resmi olarak talep etmemize rağmen delegelerin ve Federasyona üye kulüplerin listesinin tarafımıza verilmemesi yaşadığımız en büyük sorun.  TV programlarında ve basında Her kesin aday olabileceğini söyleyip daha sonra “Tüzükte böyle bir madde var” deyip adaylığımız engellenmeye çalışılması sorunların başında geldi. Bunun dışında bizim açımızdan zorluk olması mümkün değil. Çünkü heyecanlayız, istekliyiz ve azimliyiz. Biz her kapıyı çalmaya, her eli sıkmaya aday olduk ve bunu yerine getiriyoruz.

-Malum pandemiden dolayı genel kurullar yapılmıyor. Bu konuda bir gelişme var mı seçim ne zaman yapılacak?

Bugüne kadar net bir açıklama yapılmadı. Bunun için ortada şu an itibari ile kesin bir tarih yok. Ancak bizler Mart ayı içerisinde kongrenin yapılmasını bekliyoruz.

-Bu şehrin marka değeri Kayserispor’da önemli gelişmeler yaşandı siz bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle Kayserispor bu şehrin en önemli değerlerinden bir tanesi bunun altını çizelim. Başkan Berna Gözbaşı, taşın altına eline koydu ve çok önemli işlere imza attı. Kendisine tüm Kayserililer gibi teşekkür ediyoruz. Bu kadar iyi işlere imza atarken Kayseri halkının da yanında olması çok önemli. Biz kongre sonrasında göreve geldiğimiz ASKF, Kayserispor’un her zaman en büyük destekçisi olacak. Destekçisi derken, elbette manevi yönden ve sportif anlamdan. Kayserispor ile önemli projeler yapmak istiyoruz. Hem Kayserispor’a hem de Kayseri sporuna prestij sağlayacak projelerden söz ediyoruz. Kayserispor bizim için son derece önemli. Bu nedenle Kayserispor-ASKF işbirliğini çok önemli görüyoruz. Berna Başkanın vizyonu oldukça geniş. Bu nedenle bu şehrin spor konusunda taban birliği olan ASKF ile projelere sıcak bakacağına inanıyoruz. Tabandan en üst nokta olan Kayserispor’a bir köprü kurulması şart.

-Teknik Direktör olarak göreve Uğur kulaksız getirildi bu konuda ne dersiniz?

Kendisine yürekten başarılar diliyorum. Çok sevdiğimiz, değer verdiğimiz Kayserili bir teknik adam. İyi ilişkilerimizin yanında kendisinin ne kadar kaliteli bir teknik adam olduğunu yakından biliyorum. Kayserispor’u hak ettiği yere getirecek diye inanıyorum. Uğur Kulaksız Hocam başarıları ile Kayseri’de ki gençlere rol model olacak ben buna inanıyorum. Zira amatörlerin rol modellere ihtiyacı var. Bizde Kayserili çocuklarımıza böyle bir rol model olması için Uğur Kulaksız’a sonsuz destek veriyoruz.


RÖPORTAJLAR 26.02.2021 09:44:00 0